Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις με γκαζάκια στην Ξάνθη

Την ανάληψη της ευθύνης για σειρά εμπρησμών που πραγματοποιήθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ξάνθης και δεν είχαν συνδυαστεί μεταξύ τους είχαμε από αναρχικούς με ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org που απηχεί τις θέσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε αναλαμβάνουν την ευθύνη για σειρά επιθέσεων:

Την ανάληψη της ευθύνης για σειρά εμπρησμών που πραγματοποιήθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ξάνθης και δεν είχαν συνδυαστεί μεταξύ τους είχαμε από αναρχικούς με ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org που απηχεί τις θέσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε αναλαμβάνουν την ευθύνη για σειρά επιθέσεων:

 Τη Μεγάλη Πέμπτη στις 02.20 στην οδό Βλαχοπούλου 33, έγινε επίθεση με γκαζάκι στην οικοδομή όπου διαμένει κάποιο εργαζόμενος τον οποίο στοχοποιεί η προκήρυξη ως άτομο που τοποθέτησε κάμερα ασφαλείας, αλλά δεν έχει εντοπίσει ακόμη η Αστυνομία.


 Λίγα λεπτά αργότερα έγινε επίθεση με γκαζάκια σε δύο ΑΤΜ της Εθνικής στο κεντρικό κατάστημα, στα οποία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.


 Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας έγινε επίθεση σε ένα όχημα της Μητρόπολης Ξάνθης – το οποίο αναφέρεται ως αυτοκίνητο του Μητροπολίτη- με καπνογόνο που προκάλεσε μικρής έκτασης ζημιές.


 Τέλος το Μεγάλο Σάββτο έβαλαν μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια, βενζίνη και μπαρούτι σε όχημα στο σπίτι του Εισαγγελέα Ξάνθης, το οποίο τελικά δεν ήταν το δικό του όπως εκτίμησαν οι άγνωστοι δράστες, αλλά κάποιου γείτονα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.


 Στην προκήρυξή τους οι αντιεξουσιαστές ξεκινούν τις αναφορές τους από ξανθιώτη ομοϊδεάτη τους και στην πρόσφατη επιβολή χρηματικής εγγύησης σε βάρος του για υπόθεση εμπρησμού της Εθνικής Τράπεζας για την οποία κατηγορείται, αιτιολογώντας έμμεσα την επίθεση στο σπίτι του εισαγγελέα.


 Ταυτόχρονα κάνουν λόγο για την καταδίκη από το δικαστικό λειτουργό 3 νεαρών επειδή έσβηναν με σπρέι συνθήματα της Χρυσής Αυγής, όπως σημειώνεται αλλά και στη φυλάκιση οπαδών για πλημμελήματα βάσει του Αθλητικού Νόμου.


 

Παράλληλα αναφέρονται στη Μητρόπολη εκτιμώντας – λανθασμένα – ότι συνδέεται με τα σκάνδαλα του Αγίου Όρους, ενώ επιτίθενται εναντίον του άγνωστου εργαζόμενου που διαμένει στην Οδό Βλαχοπούλου.

 

Εκτός από την αλληλεγγύη στους φίλους και συντρόφους τους στον αναρχικό χώρο, οι συντάκτες της ανάρτησης γνωστοποιούν, μεταξύ άλλων, την έναρξη της δράσης του πυρήνα αυτού στην Ξάνθη και εκφράζουν τη θέση ότι στο μέλλον θα υπερασπιστούν ακόμη και τυφλά χτυπήματα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι πρόσφατες επιθέσεις συνδέονται άμεσα με τα χτυπήματα σε Τράπεζες πριν από λίγο καιρό, που είχαν γνωστοποιηθεί στο Indymedia.

 

ΓΣ

 


 

Μεγάλη συγκέντρωση

 της μειονότητας τη Δευτέρα. Απών ο Τσετίν


 

Η συνεχιζόμενη εσωτερική αναταραχή στο χώρο της μειονότητας που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του χρόνου, φαίνεται ότι συνεχίζεται. Μετά την υπόθεση της επιστολής που οδήγησε τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάντατζη Τσετίν στην αποχώρηση από τη συμβουλευτική επιτροπή της μειονότητας, ο νέος Πρόεδρος, ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, φαίνεται να απολαμβάνει τον αναβαθμισμένο του ρόλο που συνδυάζει την θρησκευτική και πολιτική ηγεσία, ενώ ο μειονοτικός βουλευτής φαίνεται ότι έχει πάψει να είναι ο εκλεκτός των σκληρών κύκλων της μειονότητας.

 Η πρόσφατη επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάντατζη Τσετίν στην εφημερίδα Μιλιέτ στην οποία απειλεί ότι δεν θα κατέλθει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, επιρρίπτοντας ευθύνες σε πολλές πλευρές, ήρθε να επιβεβαιώσει την ισχυροποίηση του Αχμέτ Μετέ στους κύκλους της μειονότητας.


 Μόλις τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση της μειονότητας στο Κλειστο Φίλιππος Αμοιρίδης διοργανώθηκε θρησκευτική εκδήλωση – χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γιορτή- με κεντρικό ομιλητή των Ψευδομουφτή Ξάνθης και προφανή στόχο την επιβεβαίωση της θρησκευτικής του ηγεσίας ως “εκλεγμένου” Μουφτή.


  Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολύ περισσότερο κόσμο από αυτό που χωρά το κλειστό γυμναστήριο αλλά δεν παρέστη -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τον τελευταίο αποφεύγει την παρουσία σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως η εκδήλωση περιορίστηκε στον καθαρά θρησκευτικό της χαρακτήρα και δεν επεκτάθηκε σε πολιτικά θέματα, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αχμέτ Μετέ. Βέβαια το γεγονός ότι τόσο χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν θρησκευτικά κηρύγματα, χωρίς κάποια επίσημη αφορμή δείχνει και την τάση της νέας ηγεσίας της μειονότητας που θέλει τη θρησκεία να δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στο μειονοτικό πληθυσμό, μέσα στον οποίο καθοδηγούνται οι πολιτικοί στόχοι.


 

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν πολιτικά μηνύματα στην επίμαχη εκδήλωση εξηγείται και από το γεγονός ότι η παραχώρηση του χώρου, παρότι υπήρξε άμεση από το Δήμο Ξάνθης, δημιούργησε μια μικρή αμηχανία στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του ως προς το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των δημoτικών Συμβούλων κυρίων Μαλκότς και Μπαντάκ που ζήτησαν το γήπεδο “Φίλιππος Αμοιρίδης” υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η εκδήλωση θα περιοριστεί στο θρησκευτικό της χαρακτήρα.

 

ΓΣ

 


Έκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας


 των Αρμενίων


 

Εκδήλωση για την 94η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία διοργανώνουν η αρμενική εθνική επιτροπή Ελλάδας σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου και ώρα 11 π.μ. στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης, με ομιλητή τον καθηγητή Νικόλαο Λυγερό με θέμα: “Η συμβολή της αρμενοσύνης στην ανθρωπότητα”. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση του έργου του Ν. Λυγερού “Πέντε κινήσεις για μια σιωπή”.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button