ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Νέα πρωτοβουλία για τη απευθείας διάθεση Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου σε καταναλωτές της περιοχής, αναλαμβάνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης.

Μετά από αιτήματα πολιτών και διαρκή επικοινωνία με παραγωγό από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επιτεύχθηκε συμφωνία για την απευθείας διάθεση σε ξανθιώτες, ελαιολάδου ανώτερης και πιστοποιημένης ποιότητας και σε εξαιρετική τιμή.

Νέα πρωτοβουλία για τη απευθείας διάθεση Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου σε καταναλωτές της περιοχής, αναλαμβάνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης.

Μετά από αιτήματα πολιτών και διαρκή επικοινωνία με παραγωγό από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επιτεύχθηκε συμφωνία για την απευθείας διάθεση σε ξανθιώτες, ελαιολάδου ανώτερης και πιστοποιημένης ποιότητας και σε εξαιρετική τιμή. Θα είναι συσκευασμένο σε 5λιτρη συσκευασία, τη μεγαλύτερη που επιτρέπεται από τη νομοθεσία, ενώ η τιμή του θα είναι 14,70 ¤, δηλαδή 2,94 ευρώ/λίτρο.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για ελαιόλαδο που κατατάσσεται στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία και έχει πιστοποιηθεί ως “Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο” , δηλαδή λάδι ανώτερης κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους χωρίς εξευγενισμό ή άλλες διαδικασίες, με βάση τον κανονισμό 61/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Μέχρι τις 17 Απριλίου οι παραγγελίες. Στις 29 Απριλίου η παράδοση.

Η σελίδα της ηλεκτρονικής παραγγελίας βρίσκεται στη διεύθυνση http://thraki.selfip.com/ και δέχεται ήδη παραγγελίες μέχρι τις 17 Απριλίου . Η παράδοση θα γίνει στις 29 Απριλίου 2009 καθώς ο παραγωγός έχει ζητήσει περιθώριο 12 ημερών, προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και τεχνικές για την συσκευασία και διακίνηση του ελαιολάδου. (Μέχρι τότε θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις και ενημέρωση στο πιο πάνω site) Σε περίπτωση που συμπληρωθεί η απαραίτητη ποσότητα των 16 τόνων που έχει ζητήσει ο παραγωγός, η ηλεκτρονική φόρμα μπορεί να κλείσει και νωρίτερα. Παράλληλα, παρακαλούνται οι ξανθιώτες να μην παραγγέλνουν αν δεν είναι σίγουροι ότι θα παραλάβουν τα προϊόντα για να μην στερήσουν τις ποσότητες από ανθρώπους που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον.

 Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.

Η επιλογή του παραγωγού έγινε μετά από λεπτομερή έρευνα (ώστε η ποιότητα να είναι αντίστοιχη της πρώτης πρωτοβουλίας με τις πατάτες που εκτιμήθηκαν ως εξαιρετικές) Το Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο έχει παραχθεί από ελαιοπαραγωγούς του Ν. Αιτωλοακαρνανίας και συσκευάστηκε σε νόμιμα αδειοδοτημένο τυποποιητήριο ελαιολάδου όπως προβλέπει ο κανονισμός ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνοδεύεται από ανάλυση Πιστοποιημένου Χημείου. Για τη διακίνηση και διάθεση των αγαθών θα εκδοθούν όλα τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία.

 Ο κανονισμός ελαιολάδου απαγορεύει την πώληση ελαιολάδου στον καταναλωτή σε συσκευασία άνω των 5 λίτρων . Επίσης δεν μπορεί να αναγράφεται στην συσκευασία Ελληνικό προϊόν εάν δεν έχει αδειοδοτηθεί η μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου κατά EL από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων . Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων υποχρεούνται να εγκρίνονται και να εφοδιάζονται με αλφαριθμητικό αριθμό αναγνώρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ελαιόλαδο δεν μπορεί να τυποποιηθεί και συσκευαστεί αν πρώτα δεν περάσει από αδειοδοτημένη εγκατάσταση τυποποιήσης.

 Η ηλεκτρονική διεύθυνση του παραγωγού, για περισσότερες πληροφορίες είναι: gmilas@hotmail.com

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button