Ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της Νομαρχίας Ξάνθης

Οι διαξιφισμοί και οι εντάσεις δεν έλειψαν και από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τοπείρου, όπου συμπολίτευση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους ακόμη και μετά το πέρας της διαδικασίας.
Τα θέμα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης δεκαεπτά τον αριθμό, ήταν κυρίως υπερεσιακού χαρακτήρα, τα οποία και πέρασαν τα περισσότερα κατά πλειοψηφία.

Οι διαξιφισμοί και οι εντάσεις δεν έλειψαν και από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τοπείρου, όπου συμπολίτευση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους ακόμη και μετά το πέρας της διαδικασίας.


Τα θέμα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης δεκαεπτά τον αριθμό, ήταν κυρίως υπερεσιακού χαρακτήρα, τα οποία και πέρασαν τα περισσότερα κατά πλειοψηφία.


Ομόφωνη ωστόσο ήταν η απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη του περιβαλλοντικού έργου «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης, για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων» της Νομαρχίας Ξάνθης.


Όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου επεσήμαναν τη σπουδαιότητα αυτού του έργου και για τη μεγάλη ανάσα που θα δώσει στους γεωργούς της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρόκειται για ένα έργο μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας διότι μεταξύ άλλων προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα από την υφαλμύρωση,  καθώς με την ολοκλήρωση του καταργούνται εκατοντάδες γεωτρήσεις.


Αναλυτικά το Ψήφισμα αναφέρει  «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Τοπείρου αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ , Α. Θεωρεί το έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης με τίτλο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων» έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή του Δήμου Τοπείρου, που θα δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα των αγροτών του Δήμου μας.


Β. Συμπαραστέκεται υπέρ της Νομαρχίας Ξάνθης στη δικαστική διαμάχη με οικολογικές οργανώσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας, την Τετάρτη 09/05/2009».


Στο μεταξύ ένταση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την αποδοχή της αποζημίωσης ύψους 900.191 ευρώ από απαλλοτριώσεις δημοτικών εκτάσεων και ακινήτων λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού.


Ο επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Παυλακάκης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απουσία ενημέρωσης ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι να καθοριστεί το ύψος του ποσού των απαλλοτριώσεων των ακινήτων του Δήμου. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου τόνισε πως το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και είναι αρμόδιο για την αποδοχή του παραπάνω ποσού.


Μετά από μια έντονη λογομαχία που είχε να κάνει περισσότερο ως προς το τυπικό κομμάτι του θέματος, εγκρίθηκε από το Σώμα το ποσό των 900 χιλιάδων περίπου ευρώ, το οποίο δίνει μια σημαντική ανάσα στα οικονομικά του Δήμου.


Κατά πλειοψηφία πέρασε η ενοικίαση κοινόχρηστης έκτασης 500 τμ στον οικισμό της Κυψέλης για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της VODAFONE, όπως επίσης και τα θέματα που αφορούσαν την τροποποίηση του Πίνακα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού έτους 2009.


Παράλληλα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου Αποφασίσθηκε να γίνει προσωρινή παραχώρηση εκτάσεων σε ακτήμονες του Δήμου και συγκεκριμένα  στου παλιννοστούντες του οικισμού του Αβάτου.


Μετά την ολοκλήρωση του αναδασμού στην περιοχή ο Δήμος Τοπείρου με πρότασή του προς την Νομαρχία Ξάνθης και την αρμόδια υπηρεσία, τη Δ/νση Γεωργίας ζητά την ένταξη των ακτημόνων παλιννοστούντων του Αβάτου στους πίνακες εκμίσθωσης κοινόχρηστων και διαθέσιμων εκτάσεων ακτημόνων αγροκτήματος Αβάτου.


Στην προχθεσινή συνεδρίαση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου, προχώρησαν και σε μια καταρχήν συζήτηση ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν – όροι και προϋποθέσεις, κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών κλπ.-προκειμένου να γίνει η προσωρινή παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων, εφόσον δοθεί έγκριση και από τη Δ/νση Γεωργίας.


Τέλος, έκρυθμο έγινε το κλίμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου, όταν κλήθηκε να απαντήσει ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου σε ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης και δη του επικεφαλής του κ. Γιώργου Παυλακάκη, ο οποίος αφού επανάφερε και πάλι το θέμα των απαλλοτριώσεων  και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, όπως η πρόσληψη δικηγόρου που ανέλαβε την υπόθεση, χωρίς να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για παράτυπες ενέργειες.


Ο Δήμαρχος ανταπάντησε κατηγορώντας τον κ. Παυλακάκη για στείρα αντιπολίτευση και πως με την τακτική που ακολουθεί δεν λειτουργεί προς όφελος των δημοτών του Δήμου Τοπείρου.


Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως κατά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι φραστικές επιθέσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, με κορυφαία αυτή του κ. Φεταχίδη, που χαρακτήρισε τον κ. Παυλακάκη «Παλαιοκώστα της πολιτικής».


 


                                                                                       Δέσποινα Γκούμα  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button