25η Μαρτίου η διπλή γιορτή του Ελληνικού Γένους

Με τη συμμετοχή των αρχών και φορέων του νομού και πλήθους κόσμου εορτάστηκε και φέτος η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομική ύφεση δοκιμάζει τις αντοχές του κόσμου, τα μηνύματα της Επανάστασης των Ηρώων του 1821 αποδεικνύονται πιο επίκαιρα από ποτέ.

Με τη συμμετοχή των αρχών και φορέων του νομού και πλήθους κόσμου εορτάστηκε  και φέτος η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 Σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομική ύφεση δοκιμάζει τις αντοχές του κόσμου, τα μηνύματα της Επανάστασης των Ηρώων του 1821 αποδεικνύονται πιο επίκαιρα από ποτέ.


 Την κυβέρνηση στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των ηρώων της Επανάστασης του 1821 εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Δημοσθένης Μαμμωνάς.


 Παρόντες και οι βουλευτές Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κύριοι Παναγιώτης Σγουρίδης και Μάνταζη Τσετίν, μαζί με τις υπόλοιπες αρχές και φορείς του νομού,  ενώ απουσίαζε ο βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., κ. Αλέξανδρος Κοντός,


 Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ανήμερα της εθνικής μας επετείου με την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη  Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονος, ακολούθησε η δεξίωση από το νομάρχη Ξάνθης, κ. Παυλίδη προς τιμή των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, στη συνέχεια τέλσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τις λοιπές αρχές του τόπου.


 Ο εορτασμός της επετείου της Παλιγγενεσίας του Γένους κορυφώθηκε με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που ακολούθησε.


 Τα νιάτα της πόλης παρέλασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στέλνοντας μήνυμα τιμής και σεβασμού των ηρωικών αγώνων των προγόνων μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα συνεχιστές των οραμάτων της Επανάστασης του 1821.


 Οι μαθητές των σχολείων  και κυρίως τα στρατευμένα νιάτα που παρέλασαν μεάψογο βηματισμό σκόρπησαν ρίγη συγκίνησης στον κόσμο που έδωσε το παρόν  στις εκδηλώσεις και απέσπασαν το θερμό τους χειροκρότημα.   


 Στο μεταξύ  η οικονομική κρίση και η ανάγκη εθνικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπισή της ήταν στο επίκεντρο των δηλώσεων  στο περιθώριο των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.


Μητροπολίτης Ξάνθης &


 Περιθεωρίου, κ.κ Παντελεήμων:


   “Αυτή τη λαμπρά ημέρα της διπλής γιορτής του Ευαγγελισμού και της Θεοτόκου, αλλά και για τον ευαγγελισμό του γένους μας,  μετά από τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία, ευχαριστίες προς τον Άγιο Θεό για το μέγα αγαθό της ελευθερίας, την επιμνημόσυνη δέηση, οφειλόμενο  χρέος σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να ζούμε ελεύθεροι, καμαρώσαμε τη μαθητιώσα νεολαία και τα στρατευμένα μας παιδιά. Χαρήκαμε γιατί με τέτοια νέα γενιά η πατρίδα μας νιώθει ασφαλής και είμαστε βέβαιοι ότι θα πάει μπροστά. Θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά μας, τους καθηγητές τους, το Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ΣΣ και τους αξιωματικούς μας και να ευχηθώ στο λαό μας έτη πολλά και ευλογημένα και να αναδειχθούμε αντάξιοι αυτής της ελευθερίας που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας. Χρόνια πολλά”.


 Γ. Γραμματέας Κοινωνικής Απασχόλησης Κοινωνικής Προστασίας Υπ. Απασχόλησης, Δημοσθένης Μαμμωνάς:


  “Είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εκπροσωπήσω την κυβέρνηση στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Η πάνδημη συμμετοχή των πολιτών της όμορφης Ξάνθης, της μαθητιώσας νεολαίας, του στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, αποδεικνύει ότι η ιστορική εθνική συνείδηση παραμένει άσβηστη, για αυτό είμαι βέβαιος ότι με το πνεύμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας που έδειξαν οι αγωνιστές του ’21 θα μπορέσει ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες να ξεπεράσουν και τη σημερινή δύσκολη πραγματικά συγκυρία”. 


 

Διοικητής Δ΄ΣΣ,

 

Σαμπάτης Ξιφαράς:

 

“Σήμερα διπλή γιορτή, είναι η γιορτή της Παναγίας και της απελευθέρωσης από τους Τούρκους το 1821. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και ότι επιθυμεί ο καθένας”.

 

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης,

 

Παναγιώτης Σγουρίδης:

 

 “Για μια ακόμη φορά είδα με μεγάλη χαρά τη μαθητιώσα νεολαία μας, τα στρατευμένα μας παιδιά να παρελαύνουν με αισιοδοξία, με χαμόγελο και σκέφτηκα ότι αυτή η πατρίδα και στα δύσκολα μπόρεσε να ανταπεξέλθει, όπως το αποδεικνύει η ιστορία μας, αλλά έχει και μέλλον. Αλλά δε χρειάζεται κουρασμένες ηγεσίες. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ελπίδας, της αισιοδοξίας και του έργου, για να μπορέσει ξανά η πατρίδα μας να βρεθεί στο στερέωμα διεθνώς και να έχει λόγο και φωνή, αλλά και παράλληλα ο λαός να ζήσει με ημέρες ευημερίας. Χρόνια πολλά”.

 

Νομάρχης Ξάνθης,

 

Γιώργος Παυλίδης:

 

“Χρόνια Πολλά σε όλους. Μια μεγάλη γιορτή, διπλή γιορτή, γιορτή του γένους. Η νεολαία μας σήμερα έδειξε ότι αυτή η πατρίδα, αυτό το έθνος την ιστορία που έγραψε στο παρελθόν, θα τη γράψει και στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους”.

 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button