ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Είναι σίγουρα θετικό το ότι υπάρχουν σήμερα φορείς που μας θυμίζουν με τη δραστηριότητά τους ξεχασμένες ημερομηνίες, όπως λ.χ. η εαρινή ισημερία, που ετιμάτο στην αρχαιότητα με εκδηλώσεις λατρείας προς τη Φύση, για τον ερχομό της Άνοιξης.

Είναι σίγουρα θετικό το ότι υπάρχουν σήμερα φορείς που μας θυμίζουν με τη δραστηριότητά τους ξεχασμένες ημερομηνίες, όπως λ.χ. η εαρινή ισημερία, που ετιμάτο στην αρχαιότητα με εκδηλώσεις λατρείας προς τη Φύση, για τον ερχομό της Άνοιξης.


Πληροφορούμαστε, λοιπόν, από σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και της Ομάδας Ανάγνωσης, ότι η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα ποίησης. Μπορεί να μην “κολλάει” κατά την ημέρα αυτή να πραγματοποιούνται πνευματικές δραστηριότητες, αλλά σίγουρα είναι ευπρόσδεκτες αφού μας θυμίζουν εποχές που ο άνθρωπος ζούσε από τη Φύση, μέσα στη Φύση και κατά Φύσιν.


Για όσους ενδιαφέρονται (ελπίζω να είναι πολλοί αυτοί), η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 8:30΄ μ.μ. και θα πλαισιώνεται με παρουσίαση δραματοποιημένων έργων μεγάλων Ελλήνων ποιητών και ζωντανή μουσική από γνωστά μελοποιημένα έργα τους (αίθουσα “Λίλιαν Βουδούρη”, στο κτίριο του Ιδρύματος επί της οδού 12 Αποστόλων).


* * * * ** * * * ** * * *


*Το σταμάτημα της απορρόφησης γάλακτος από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από την γαλακτοβιομηχανία “Δέλτα” είναι σίγουρα ένα πολύ ισχυρό πλήγμα εναντίον των εκατοντάδων οικογενειών γαλακτοπαραγωγών της περιοχής μας.


Αναδεικνύει όμως με τραγικό τρόπο και την αναλγησία των ιδιωτικών εταιρειών, που με βάση “οικονομοτεχνικά κριτήρια” (όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας), προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες χωρίς να σκέφτονται τις κοινωνικές επιπτώσεις τους.


Συνειδητοποιούμε ακόμη το πόσο εγκληματικό ήταν να αφεθούν να κλείσουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας, που αποτελούσαν τον πυλώνα στήριξης των τοπικών παραγωγών.


Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έγιναν τραγικά διαχειριστικά λάθη και οι πολιτικάντηδες πάσης αποχρώσεως τις χρησιμοποίησαν απροκάλυπτα για τα ρουσφέτια τους και τα βολέματα “ημετέρων”, υποθηκεύοντας το μέλλον τους.


ΟΧΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΜΩΣ! Η εύκολη “λύση” της μεταφοράς των όλων εργαζομένων στο παθογόνο Δημόσιο και το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στους ιδιώτες ολοκλήρωσε το έγκλημα.


Επαναφέρουμε για άλλη μία φορά το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ; Μια ολιγόλογη απάντηση θέλουμε. Από όλους. Πάσης αποχρώσεως! Ας σταθούν επιτέλους ενώπιον των ευθυνών τους.


* * * * ** * * * ** * * *


*Η πρόσφατη ληστεία λαχειοπώλη στα Άβδηρα, με την απειλή μαχαιριού, δηλώνει ότι η εγκληματικότητα παίρνει πια ανησυχητικές διαστάσεις και στην περιοχή μας, με ιδιαίτερα σκληρά χτυπήματά της.


Καλά τα μέτρα προστασίας των καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας (που δεν πιστεύω, πάντως, ότι θα αποδώσουν), αλλά υπάρχει και η περιφέρεια, που δείχνει να παραμένει στο έλεος των εγκληματιών!


* * * * ** * * * ** * * *


*Σας περιμένω στο Ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ την Τρίτη 24 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., όπου μαζί με τον φιλόλογο και συγγραφέα Αθανάσιο Τσακνάκη, θα μιλήσουμε με θέμα “Η Επανάσταση του 1821 και η σύγχρονη απήχηση της”. Η εορταστική αυτή εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Ν.Ξάνθης “Ο Γέρος του Μωριά” και τον Όμιλο Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης, με αφορμή την εθνική μας επέτειο. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Υποστράτηγος ε.α.  και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με όσους θα παρευρεθούν.



endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button