TOΠIKA – METΩΠIKA

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης, που υλοποίησε η εκπαιδευτική ομάδα της Άννας Φραγκουδάκη, είχε τόσους επικριτές όσους και υποστηρικτές. Και αυτοί δεν είχαν να κάνουν μόνο με τον τρόπο ανάθεσης, αλλά κυρίως με τις μεθόδους και τη φιλοσοφία του.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης, που υλοποίησε η εκπαιδευτική ομάδα της Άννας Φραγκουδάκη, είχε τόσους επικριτές όσους και υποστηρικτές. Και αυτοί δεν είχαν να κάνουν μόνο με τον τρόπο ανάθεσης, αλλά κυρίως με τις μεθόδους και τη φιλοσοφία του. Γεγονός είναι ότι κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν πάνω σ’ αυτό και άρχισαν ήδη να βλέπουν το φως της δημοσίότητας τα πορίσματα και τα συμπεράσματα από την υλοποίησή του.


Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα παρουσιάζεται στην πόλη μας, στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» (7 μ.μ.) το βιβλίο «Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση – η μεταρρυθμιστική παρέμβαση στην εκπαίδευση της μειονότητας της Θράκης», που επιμελήθηκαν η Άννα Φραγκουδάκη και η Θάλεια Δραγώνα. Θα ομιλήσουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Ντούμος, ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου, η εκπαιδευτικός Ελένη Παπαδοπούλου και ο λέκτορας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής Γιάννης Κτιστάκις. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο». Θα σας ενημερώσουμε σχετικά.


 


* * * * *


 


Η εκλογή του ιμάμη του Ωραίου Αχμέτ Μετέ (ξέρετε, αυτού που κάποιοι «εξέλεξαν» ως … μουφτή Ξάνθης!) στη θέση του παραιτηθέντος Τσετίν Μάντατζη στη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας», την οποία αποκάλυψε η καλή ηλεκτρονική εφημερίδα Χanthipress (www.xanthipress.gr), σίγουρα διαφοροποιεί τα δεδομένα στον χώρο της λεγόμενης «ηγεσίας» των μουσουλμάνων της Θράκης. Βεβαίως, το κατά πόσον έχει δεχθεί η πλειονότητα των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας ως «ηγεσία» της αυτό την ομάδα των τουρκοφρόνων με τις συνήθως ακραίες τοποθετήσεις τους, που σκοπό έχουν να διαταράξουν την ομαλή συμβίωση με τους χριστιανούς συμπατριώτες τους, είναι κάτι που χωρά πολύ συζήτηση και διερεύνηση. Διότι δεν είναι δυνατόν σε κάθε «κινητοποίησή» τους να μη μπορούν να μαζέψουν ούτε τους άμεσους συγγενείς τους για «συμπαράσταση» και να θέλουν να βαυκαλίζονται με «ηγετικά» οράματα!


Πάντως, η ανάληψη της προεδρίας της Συμβουλευτικής από έναν άνθρωπο που θα συνδυάζει πλέον τη «θρησκευτική» ιδιότητά του με τις σαφείς πολιτικές «αρμοδιότητες» της θέσης αυτής, σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, όπως επισημαίνει εύστοχα η εν λόγω εφημερίδα, ίσως αποτελεί οιωνό σκλήρυνσης της στάσης της Άγκυρας στην περιοχή μας, κάτι που ίσως το χρησιμοποιήσει και για εσωτερική πολιτική αξιοποίηση. Ίδωμεν…


 


* * * * *


 


Καταλαβαίνω ότι κάποια από τα γραφόμενά μας στενοχωρούν ορισμένους, ειδικά αν έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους»! Από του σημείου αυτού, όμως, μέχρι του να φτάνουν να μας …απειλούν (!) και να προσπαθούν να μας εκφοβίσουν, υπάρχει σίγουρα μεγάλη απόσταση. Γι’ αυτό, κοιτάξτε παρακαλώ να είστε εντάξει στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά σας, ειδικά αν αυτά έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών (που μπορεί αύριο να είναι και δικά σας πρόσωπα!) και αφήστε τα άλλα. Εξ άλλου, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί! (Και προπαντός δεν τό … γράφουν! Δεν σας έχουν ενημερώσει για τα  «ηλεκτρονικά ίχνη» σας;).


* * * * *


Τώρα για την Εγνατία οδό, τί να πούμε; Τα λέγαμε τόσον καιρό, το είδαμε και στην πράξη αυτό το τριήμερο. Ο δρόμος που θεωρείται το καμάρι της ελληνικής οδοποιίας (καλά, κόψτε κάτι, υπάρχει και η Αττική Οδός!), είναι ήδη ανεπαρκής! Αν τολμούσε κανείς να οδηγήσει προς τη Θεσσαλονίκη την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα, θα καταλάβαινε πολύ καλά τί εννοώ. Οι δύο λωρίδες δεν φτάνουν με τίποτε! Οι φοβισμένοι οδηγοί, που δεν είναι λίγοι, αγκαζάρουν τη δεξιά πηγαίνοντας με 90-100 χλμ/ώρα πίσω από φορτηγά και λεωφορεία, κάποιοι πιο ξεθαρρεμένοι, αλλά που τηρούν τα όρια, τους προσπερνούν με 130 και οι “τρελλαμένοι” (επίσης ουκ ολίγοι!) επιδίδονται σε σφήνες δεξιά – αριστερά, προκειμένου να προσπεράσουν και τους μεν και τους δε!


Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Εγνατία κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μία καρμανιόλα. Κι όλ’ αυτά, επειδή δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα έργο χωρίς να μας προσπεράσουν οι εξελίξεις! Χωρίς ορίζοντα προοπτικής τουλάχιστον 50 χρόνια μπροστά!


Και πού να έρθει το καλοκαίρι, με τα καραβάνια των Τούρκων αδειούχων και τους Έλληνες καλοκαιρινούς εκδρομείς! Αν μάλιστα προθέσουμε και τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο των νταλικών που θα προτιμούν την ολοκληρωμένη σχεδόν Εγνατία, τότε ας ετοιμαζόμαστε για οδήγηση …hard rock!


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Τούρκος καθηγητής, του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αλλά με καταγωγή από την Ξάνθη, κλήθηκε να διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή!  Ο κ. Ρεχάτ Φαΐκογλου μιλά άπταιστα ελληνικά, είναι αναπληρωτής καθηγητής γυναικολογίας και θα διδάξει το μάθημα της περιβαλλοντικής ανθρωπολογίας και της βιοϊατρικής.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Χρόνος” της Κομοτηνής, η απόφαση για την πρόσκλησή του ελήφθη με ψηφοφορία που έγινε ανοικτά και η πρόταση υπερψηφίστηκε από τους φοιτητές ενώ οι καθηγητές κράτησαν αρνητική στάση, ο δε πρόεδρος του τμήματος κ. Γεώργιος Παπάζογλου απουσίαζε.


Να λοιπόν μια καλή ιδέα: Να ψηφίσουν οι στρατιώτες του Δ΄ Σώματος Στρατού ώστε να προσκληθεί στη Θράκη κάποιος Τούρκος στρατηγός (κατά προτίμηση μέλος της “Εργκένεκον”!), για να εκπαιδεύσει τους οπλίτες μας στο μάθημα “Πρακτικές Αττίλα Ολγκάτς”!


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Τί είναι πάλι αυτή η συνάντηση Πομάκων στη Βουλγαρία; Δε λέμε, καλή η κίνηση καιμπράβο στους διοργανωτές της, αρκεί να μη κρύπτονται υστεροβουλίες από πίσω της. Αν πρόκειται για μία πρωτοβουλία των ιδίων των Πομάκων, με σκοπό τη σφυρηλάτηση της πολιτισμικής τους αυτογνωσίας, έχει καλώς. Αν είναι ενταγμένη σε κάποιο εθνογενετικό πλαίσιο διεθνών κέντρων “ανοικτών κοινωνιών”, τότε τα πράγματα αγριεύουν.


Είναι παντως χαρακτηριστικό, ότι δεν εκλήθησαν να παρευρεθούν στη συνάντηση εκπρόσωποι του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης. Δεν εκλήθη δηλαδή, η μοναδική συλλογική εκπροσώπηση των Πομάκων συμπατριωτών μας! Επειδή στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε ότι θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι Πομάκων από την Ελλάδα, είμαστε πραγματικά περίεργοι να δούμε ποιοί θα είναι αυτοί οι …”Πομάκοι” που θα παρευρεθούν εκεί για να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες Πομάκους. Θα μάθουμε και θα σας πούμε. Αν και πολύ φοβάμαι ότι αν πάνε κάποιοι συγκεκριμένοι “πομακοπατέρες”, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο γλωσσικό πρόβλημα επικοινωνίας!…


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Λάβαμε e-mail με το οποίο μας ενημερώνουν ότι στο αμερικανικό site http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147 γίνεται δημοσκόπηση για το αν η Μακεδονία είναι ελληνική ή όχι.


Δεν κοστίζει τίποτε να κάνετε ένα “κλικ” στην παραπάνω δ/νση και να ψηφίσετε. Καλό κάνει, κακό δεν κάνει. Τώρα για τη σκοπιμότητα μη με ρωτήσετε. Δεν ξέρω να σας πω. Αν και έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ερώτηση (“is Macedonia Hellenic?”), παραπέμπει στην αυτονόητη απάντηση: Yes! Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι “φίλοι” μας θεωρούν ότι Hellenic και Greek είναι ταυτόσημα!…


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Εντυπωσιακή η παρουσίαση του τσιγγάνικου γάμου από τον Σύλλογα Ρομά του Δροσερού, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο χώρος γέμισε χρώματα και φιγούρα, οι Ρωμά συμπολίτες μας μιλούσαν φωναχτά στη γλώσσα τους (ρωμανί) και η χαρά από την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν διάχυτη σε όλους.


Η πρόεδρος του συλλόγου, κα Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, τόνισε ότι “αυτά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τους Έλληνες Ρωμά από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους της Θράκης και αυτά οφείλουμε να διαφυλάξουμε”. Η κα Σουλεϊμάνογλου έθιξε και ένα ζήτημα ταμπού για τους Ρωμά, που είναι η ηλικία στην οποία παντρεύονται οι κοπέλες της ράτσας τους. “Καλύτερα είναι να ωριμάζουν ηλικιακά και μετά να παντρεύονται. Σήμερα μία κοπέλα 20 χρόνων θεωρείται γριά αν είναι ανύπαντρη κι αυτό δεν είναι καλό. Δημιουργεί πολλά προβλήματα αργότερα”.


Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, που ενέταξαν και φέτος το γεγονός στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο χώρο του.


Τέτοιες πρωτοβουλίες διευκολύνουν την προσέγγιση μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων, γεγονός που χρειάζεται ιδιαίτερα η τοπική αλλά και η σύνολη ελληνική κοινωνία.


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Μαθαίνουμε ότι ανακλήθηκε με απόφαση του νομάρχη Έβρου και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής η απαγόρευση αλιείας, συγκομιδής και διάθεσης στην αγορά διθύρων μαλακίων, αφού δεν ανιχνεύεται πια τοξικό φυτοπλαγκτόν στις παραλιες του Έβρου.


Αλήθεια, αυτό το τοξικό φυτοπλαγκτόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον των … πολυθύρων μαλακίων που ευδοκιμούν στο λεκανοπέδιο των Αθηνών και κοντεύουν να μας τρελάνουν με τις αποδράσεις με ελικόπτερα, με την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή και στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ακούμε και βλέπουμε απίστευτα πράγματα τον τελευταίο καιρό;


endohora@yahoo.gr


Σχετικά Άρθρα

Back to top button