TOΠIKA – METΩΠIKA

Ευχαριστώ τους φίλους και τις φίλες που επικοινωνούν με τη στήλη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσής της, αλλά για να δημοσιεύσουμε μια καταγγελία, αυτή θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη ή τουλάχιστον να μπορούμε να τη διασταυρώσουμε. Δεν φταίει σε τίποτε η εφημερίδα (και ο γράφων, βεβαίως!) να τρέχουμε σε δικαστήρια!

Ευχαριστώ τους φίλους και τις φίλες που επικοινωνούν με τη στήλη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσής της, αλλά για να δημοσιεύσουμε μια καταγγελία, αυτή θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη ή τουλάχιστον να μπορούμε να τη διασταυρώσουμε. Δεν φταίει σε τίποτε η εφημερίδα (και ο γράφων, βεβαίως!) να τρέχουμε σε δικαστήρια!


 


* * * * *


 


 


Ας μείνουμε λίγο στην Κομοτηνή, αφού είναι πράγματι πολύ σημαντική η έρευνα που πραγματοποίησε o συνεργάτης της εφημερίδας «Χρόνος» Γρηγόρης Σεμπελίδης και σύμφωνα με την οποία για κάποιους λόγους, που αγνοούμε αλλά υποπτευόμαστε, η πλειοψηφία των τουρκόφωνων συμπολιτών μας δεν χρησιμοποιούν στα sites τους το ελληνικό domain, με την κατάληξη .gr, αλλά προτιμούν διεθνή domains όπως .com, .net, .org κ.α.


Σύμφωνα με την έρευνα, «ενώ μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν καθόλου τουρκόφωνα sites στη Θράκη, στα τελευταία 2 με 3 χρόνια, ως δια μαγείας, έκαναν την εμφάνισή τους στο Internet μαζικά όλοι οι τουρκόφωνοι φορείς – σύλλογοι, εφημερίδες κλπ.». Αυτό βεβαίως εκ πρώτης όψεως δείχνει καλό, αφού η Θράκη αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στο Διαδίκτυο, αλλά προβληματίζει το είδος της παρουσίας αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι «πολιτικοί άρχοντες, ΜΜΕ, φορείς και τα σωματεία» πρωτοστατούν στην επιλογή μη ελληνικών domain.


Έτσι, βλέπει κανείς:


Βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ: ilhanahmet.com


Εφημερίδες: Trakyanin Sesi: trakyaninsesi.com, Gundem: gundemgazetesi.com, Birlik: birlikgazetesi.info, Rodop Ruzgari: rodopruzgari.com & burasibatitrakya.com


Περιοδικά: Gonulden Gonule: gonuldengonule.com, Ogretmenin Sesi: ogretmeninsesi.org, Yeni Bati Trakya Dergisi: yenibatitrakyadergisi.com, Azinlikca: azinlikca.com, azinlikca.net & azinlikca.org


Σωματεία: Τουρκική Ένωση Ξάνθης: iskeceturkbirligi.org, Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης: btaytd.com & gat1995.com, Σύλλογος Τουρκοδυτικών Θρακιωτών: batitrakyalilar.com και πολλά άλλα


Φυσικά, σε όλα σχεδόν τα παραπάνω sites δεν θα βρείτε λέξη στα ελληνικά. Όπως αναφέρει ο κ. Γρηγόρης Σεμπελίδης, «το μόνο ελληνικό που θα βρείτε είναι οι κρατικές διαφημίσεις (ΚΕΠ, INTERREG κ.λπ.)».


 


* * * * *


 


Πολύ εύστοχα ο καλός ερευνητής σημειώνει ότι όσοι γνωρίζουν καλά από υπολογιστές και Διαδίκτυο, οι λόγοι που κάποιος προτιμά να επιλέξει ένα από τα διεθνή domain και όχι το ελληνικό, είναι οι εξής τρεις:


«1) Όταν πρόκειται για επιχείρηση ή φορέα που δραστηριοποιείται διεθνώς και δεν πολυενδιαφέρεται για την τοπική αγορά (διότι όταν ενδιαφέρεται και για την τοπική αγορά, συνήθως κατοχυρώνει το ίδιο όνομα και σε .com αλλά και σε .gr).


2) Όταν κάποιος δεν θέλει να είναι υπόλογος στην Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για το περιεχόμενο του site του και δεν θέλει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό λειτουργίας του domain .gr.


3) Όταν κάποιος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, και δεν θέλει να είναι υπόλογος στην Ελληνική Δικαιοσύνη για το περιεχόμενο του site του ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά του μέσω αυτού.


Τί από τα τρία παραπάνω ισχύουν για τα sites που αναφέραμε;»


 


* * * * *


 


Ο σύλλογος γυναικών Ρωμά Δροσερού «Η Ελπίδα» και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης αναπαρέστησαν χθες Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα των Ρομ, τον «Τσιγγανικό Γάμο».


Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια, τόσο στα μέλη του συλλόγου όσο και στους ανθρώπους του Ιδρύματος, που διασώζουν αυτές τις πτυχές της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας των μουοσουλμάνων Ρωμά συμπατριωτών μας, σε μια εποχή μάλιστα που ποικιλώνυμοι καλοθελητές αγωνίζονται να τους πείσουν για την ανάγκη υποταγής της σε κουλτούρες και πολιτισμούς που καμμία σχέση δεν έχουν με την ζωντανή παράδοσή τους.


 


* * * * *


 


Όσον αφορά την πρόεδρο του συλλόγου Ρομά «η Ελπίδα», κα Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, πληροφορούμαι ότι θα βραβευθεί σε ειδική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης στις 11 Μαρτίου 2009, από τον Αμερικανό πρόξενο κ. Χόϊτ Γι. Σίγουρα αξίζει αυτή η τιμή στην κα Σουλεϊμάνογλου, αφού η γενναία στάση της απέναντι στους ανθρώπους του τουρκικού προξενείου της κόστισε πολλά, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά! Ακόμη, σ’ αυτήν οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα προκαταλήψεων και το άνοιγμα μίας αμφίδρομης επικοινωνίας των κατοίκων του Δροσερού με αυτούς της υπόλοιπης Ξάνθης.


Όμως, η τιμή από τον αμερικανό πρόξενο μας βάζει σε σκέψεις. Είναι γνωστός ο ρόλος του κ. Χόι Γι στην περιοχή όχι μόνο της Θράκης, αλλά και της Μακεδονίας μας. Οι επαφές του με διάφορους ανθελληνικούς κύκλους (φιλοσκοπιανοί, τουρκόφρονες μουσουλμάνοι κ.λπ.) έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα την ελληνική πολιτεία και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική τόσο η κα Σουλεϊμάνογλου όσο και όποιοι άλλοι έχουν προσεγγιστεί από τους αμερικανούς. Δεν τους έπιασαν ξαφνικά οι «αγάπες» για Ρομά, Πομάκους κ.λπ.!…


 


 


endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button