“Ο λαός τραγούδι θέλει…”

Και ιδίως τώρα στην περίοδο των Αποκριών….. Από εδώ και πέρα και μέχρι την Καθαρή Δευτέρα τραγούδι και χορό για να αντέξουμε τα όσα μας προαναγγέλλουν πολιτικοί και ειδικοί….

Και ιδίως τώρα στην περίοδο των Αποκριών…..


Από εδώ και πέρα και μέχρι την Καθαρή Δευτέρα τραγούδι και χορό για να αντέξουμε τα όσα μας προαναγγέλλουν πολιτικοί και ειδικοί….


Για αυτό ελπίζω προχθες να κάνατε καλή αρχή και να τιμήσατε δεόντως την Τσικνοπέμπτη…..όΕγώ πάντως αφού έκλεισα και την υπόθεση με  πιο τραγούδι θα εκπροσωπήσει ο Σάκης τη χώρα μας στην Eurovision, σε αυτόν τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, το “πανηγύρι” που πολλοί τον υποτιμούν, αλλά και ταυτόχρονα τον παρακολουθούν μετά μανίας, αποφάσισα την Πέμπτη, να αναφωνήσω στο έτερον ήμισι μου “This is our night” και να το τσινήσω καταλλήλως…..


Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχός μου, ωστόσο αυτό δεν επηρέασε την απόφασή μου να το ρίξω για λίγο έξω μετά από πολυυυυυύ καιρό….


Αποτέλεσμα σήμερα να μην έχω κεφάλι για να γράψω και τα γράμματα του πληκτρολογίου του personal  computer μου να συνεχίζουν το χορό…..


 Για αυτό και εγώ αποφάσισα να ζητήσω τη βοήθεια  του κοινού….ή πιο σωστά τη βοήθεια της πλούσιας λαϊκής μας παράδοσης….


Αποκριές σημαίνουν έθιμα  και τι το καλύτερο για μερικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αναφορικά με την ημέρα της Τσικνοπέμπτης…..;


Η στήλη σήμερα έστω και των υστέρων προχωρά σε ένα σύντομο φροντιστήριο….


Πάμε λοιπόν……


Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας “της Κρεατινής) του Τριωδίου…..


Ο εορτασμός αυτής της ημέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται….


Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο του κρέατος, το τσίκνισμα, στα κάρβουνα…..


Από εκεί έχει πάρει και το όνομά της η ημέρα, από το ψήσιμο του κρέατος και ο κάθε τόπος έχει και τις δικές του “τελετουργίες” εορτασμού της Τσικνοπέμπτης…


 Έτσι λοιπόν μερικά από τα έθιμα που πρόλαβα να διαβάσω και να μάθω σας τα παραθέτω παρακάτω, ξεκινώντας από τη γειτονική μας Κομοτηνή….


Εδώ λοιπόν την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την Κυριακή (Κυριακή της Απόκρεω)….


Επίσης τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν αυτή την ημέρα βρώσιμα δώρα….


Ο άντρας στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, το λεγόμενο κούρκο, ενώ εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή….


Είπαμε ο έρωτας περνά από το στομάχι….


Πάμε τώρα προς τα δυτικά μας και τις Σέρρες….


Εκεί, στις αλάνες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν κρέας, πηδούν από πάνω τους….


Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει να κάνει “προξενιά” ανακατεύοντας ταυτόχρονα τη θράκα της φωτιάς με μια βέργα….


 Και να κλείσουμε την περιπλάνηση στον κόσμο των εθίμων της Τσικνοπέμπτης με την Κέρκυρα και την Σκόπελο….


Στο χωρίο Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι αφού φάνε και τραγουδήσουν σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι   μέχρι το πρωί….


Στο άλλο μας νησί, την Κέρκυρα εκεί οι γυναίκες το ρίχνουν στο κουτσομπολιό….


Συγκεκριμένα την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στην παλιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα “Κορφιάτικα Πετεγολέτσια” ή “Κουτσομπολιά” ή “Πέτε Γόλια”…


Σύμφωνα με το έθιμο οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους…


Ακολουθούν στη συνέχεια οι καντάδες και με αυτές κλείνει το έθιμο….


Αυτά λοιπόν τα ολίγα, για να αναπολούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι για αλλοτινές  ζεστές, ανθρώπινες,  γλυκές και ρομαντικές εποχές….

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button