Αισιοδοξία για την ανατροπή

Εποχή από τις παλιές καλές ημέρες των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ θύμισε το προχθεσινό βράδυ της Πέμπτης. Η αφορμή ήταν η πραγματοποίηση των εγκαινίων του Εκλογικού Κέντρου του κόμματος στην Ξάνθη και αιτία ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων εκπροσωπώντας τη Χαριλάου Τρικούπη και μίλησε στην εκδήλωση.

Εποχή από τις παλιές καλές ημέρες των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ θύμισε το προχθεσινό βράδυ της Πέμπτης.


Η αφορμή ήταν η πραγματοποίηση των εγκαινίων του Εκλογικού Κέντρου του κόμματος στην Ξάνθη και αιτία ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων εκπροσωπώντας τη Χαριλάου Τρικούπη και μίλησε στην εκδήλωση.


Ο κ. Ρέππας μέσα από την πολιτική του ομιλία, με την οποία ξεσήκωσε τους οπαδούς και φίλους του Σοσιαλιστικού Κινήματος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, μίλησε για τη νέα Αλλαγή που θα φέρει στον τόπο το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών.


Ο λόγος του απλός, μεστός, με παλμό και ζωντάνια, κατάφερε να κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα σιγουριάς για το εκλογικό αποτέλεσμα της 16 ης Σεπτεμβρίου. Μόλις μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου η Ν.Ε Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε το εκλογικό της κέντρο εντείνοντας έτσι τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων και καλώντας σε συστράτευση τους οπαδούς και φίλους του κόμματος.


 Έτσι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, λίγο πριν από το μεγάλο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, πλήθος ψηφοφόρων συγκεντρώθηκε έξω από το εκλογικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται επί της Βασ. Κωνσταντίνου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της νομαρχιακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ. Εκεί μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο συντονιστής της Ν.Ε και υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας, Σωκράτης Ξυνίδης στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε λίγο πριν καλέσει στο βήμα τον κ. Ρέππα, μίλησε για την Ξάνθη της αλληλεγγύης, της συνοχής και της συνεργασίας και κάλεσε όλους να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα για τη νίκη, μακριά από εσωστρέφειες κα μεμψιμοιρίες.


“Δε θα είναι για πάντα “γαλάζια” η Ξάνθη….αυτός ο τόπος που ταυτίστηκε με το Καπνεργατικό Κίνημα, με το Συνεταιριστικό, με τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα….Η δική μας Ξάνθη είναι της αλληλεγγύης, της συνοχής, της συνεργασίας…όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για μια νίκη άνετη, που να δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία”, ήταν κάποιες από τις επισημάνσεις του. Ακολούθως παρουσίασε τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου, τους κυρίους Σγουρίδη, Παπαδόπουλο, Βουρβουκέλη, Μάνταζι Τσετίν και Μαξούμ Τζενάμ και κάλεσε στο βήμα τον Δημήτρη Ρέππα.


Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπό το ρυθμό νέων και παλαιών συνθημάτων, όπως “σβήστε τη δάδα πριν κάψει την Ελλάδα”, “κάντε υπομονή, το τσουνάμι έρχεται την άλλη Κυριακή” ή το διαχρονικό “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό”, ξεκίνησε την ομιλία του “πολίτες της Δημοκρατίας, πολίτες της προόδου, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στα πρόσωπα των πολιτών….”, ενώ ακολούθως επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει μια εξομολόγηση και μια συγνώμη στον κόσμο του, για το πώς επέτρεψε τη δεξιά να γίνει κυβέρνηση. Κατηγόρησε την Ν.Δ. πως χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να ξεγελάει τους πολίτες και να υφαρπάζει τις ψήφους τους.


Μίλησε για ανικανότητα και απουσία κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε στην ανεργία, στην ακρίβεια, στην Υγεία και την Παιδεία. Έκανε λόγο “συμμετρικό παραλογισμό” της Ν.Δ και την κατηγόρησε για αναξιοπιστία και ανακολουθία. Σημείωσε πως δεν έχει πρόγραμμα και ότι κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές με τις υποσχεσιολογίες της προηγούμενης τετραετίας. “Επιτέλους τέλος, φτάνει πια η κοροϊδία…Και το χειρότερο ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο από την καλύτερη Ν.Δ. Πόσο μάλλον το νέο ΠΑΣΟΚ, η νέα Αλλαγή”, σημείωσε σε μια φάση της ομιλίας του, θυμίζοντας παράλληλα και τη γνωστή δικαιολογία της Ν.Δ, για την ανικανότητά της “κάποιοι άλλοι φταίνε πάντα σύμφωνα με τη Ν.Δ και ως συνήθως το ΠΑΣΟΚ”.


Λίγο παρακάτω συνέχισε “το ΠΑΣΟΚ έχει τη ρίζα του στην ψυχή των απλών ανθρώπων, το ΠΑΣΟΚ είναι παντού, είναι Κίνημα λαού”. Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αναφορές στα σκάνδαλα και τα ευτράπελα της διακυβέρνησης της Ν.Δ, ξεκινώντας από την πτώση του Σινούκ, τη γαλοπούλα, τις υποκλοπές και τα ομόλογα και καταλήγοντας στις γκάφες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Στο μεταξύ, μέσα από την ομιλία του θυμίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά “από εδώ από την Ξάνθη στέλνουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα πολιτισμού με ηθικό φορτίο. Δεν είμαστε ίδιοι, είμαστε ισότιμοι. Δε θα άξιζε να είμαστε περισσότεροι, αν ήμασταν ίδιοι…. Εμείς που ανήκουμε στα λαϊκά στρώματα, έχουμε πολιτική ανοιχτών οριζόντων….Στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε ενημερωμένους, συνειδητοποιημένους , ευαισθητοποιημένους και ετοιμοπόλεμους πολίτες…”.


Για το Δημήτρη Ρέππα σε έναν προεκλογικό αγώνα δε θα πρέπει τα προβλήματα και οι ανάγκες των πολιτών να αποτελούν εργαλεία χειραγώγησης και καθοδήγησης της ψήφου.


 “Τα δικά μας όπλα βρίσκονται μέσα στους θεσμούς της δημοκρατίας”, τόνισε. Ενώ συμπλήρωσε τέλος, “μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα των εκλογών, η επόμενη 4ετία, η επόμενη 8ετία, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των απλών ανθρώπων και να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και δίκαιη κοινωνία”.


Ο κ. Ρέππας ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε για μια ακόμη φορά σε ενότητα και συσπείρωση τους οπαδούς και φίλους του ΠΑΣΟΚ, σε συστράτευση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση στις 17 του Σεπτέμβρη.


ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ


ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


-Για τον εκλογικό αγώνα


 “Κάθε εκλογικός αγώνας είναι δύσκολος. Θα έλεγα όμως ότι ειδικώς σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα διάφορα διλήμματα, με έναν τρόπο που οδηγεί σε εύκολα συμπεράσματα. Γιατί πράγματι αν αξιολογήσουμε το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης σε όσα είχε εξαγγείλει το 2004, αν συγκρίνουμε το πρόγραμμα, το οποίο δεν παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά αυτές τις υποσχέσεις, σε σχέση με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.


Και αν σκεφτούμε ποια παράταξη και ποιος ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να εξασφαλίσει κύρος και δύναμη σε αυτή τη χώρα, αναπτυξιακή πολιτική με οικολογική και κοινωνική ευαισθησία, διασφάλιση κοινωνικής συνοχής, σύγχρονες δομές και υποδομές, κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο, προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολιτών, τότε εύκολα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι πρέπει να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ”.


-Τι θα κρίνει τις εκλογές; Οι πυρκαγιές ή τα ομόλογα;


“Το διακύβευμα που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Αθροίζοντας θα μπορούσαμε να ειπωθεί επίδοση αρνητική η ίδια η ποιότητα της ζωής του, το εισόδημα, η απασχόληση, η ακρίβεια, η ληστρική επιδρομή του οικογενειακού εισοδήματος”.


-Η ψήφος διαμαρτυρίας και απογοήτευσης είναι αυτή που θα κυριαρχήσει σε αυτές τις εκλογές;


“Η απογοήτευση των πολιτών είναι έκδηλη, γιατί η Ν.Δ. υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Οι πολίτες απογοητεύτηκαν και στρέφονται σε άλλες επιλογές. Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να είμαστε μια εξ αντανακλάσεως ψήφος των πολιτών.


Εμείς διεκδικούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Δε θέλουμε να είμαστε μια ψήφος απογοήτευσης, αυτή που θα μας δώσει τη νίκη. Θέλουμε να είμαι μια ψήφος στράτευσης και συμπόρευσης και να σας πω και κάτι θα ήθελα να είναι και μια ψήφος ψυχής.


Τα ψηφοδέλτια να είναι και ψυχοδέλτια. Δηλαδή ο ελληνικός λαός αυτή τη φορά να βάλει το χέρι στην καρδιά και να ψηφίσει με πίστη σε αυτό το έργο που θα ξεκινήσει από της 17 Σεπτεμβρίου. Και νομίζω ότι μπορούμε στις 17 Σεπτεμβρίου να φέρουμε τη χαρά και την ελπίδα στη χώρα μας”.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button