ΤΟΠΙΚΑ …ΜΕΤΩΠΙΚΑ
Παρατηρήσαμε ότι λακούβες που ανοίγονται από διάφορα αίτια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης, λάμπες καμμένες και πάσης φύσεως φθορές σε δημόσιους χώρους αποκαθίστανται γρήγορα και πραγματικά απορήσαμε γι’ αυτό, αφού το φαινόμενο σπανίζει στη χώρα μας.
Παρατηρήσαμε ότι λακούβες που ανοίγονται από διάφορα αίτια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της πόλης, λάμπες καμμένες και πάσης φύσεως φθορές σε δημόσιους χώρους αποκαθίστανται γρήγορα και πραγματικά απορήσαμε γι’ αυτό, αφού το φαινόμενο σπανίζει στη χώρα μας.Το ψάξαμε και πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν άτομα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης, που στα καθήκοντά τους είναι η περιήγησή τους στους δρόμους της πόλης και η καθημερινή αναφορά τους στους προϊσταμένους τους για τις φθορές αυτές.
Αξιέπαινη η κίνηση αυτή του Δήμου και σίγουρα πρωτοπόρα, τουλάχιστον όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της, αφού και σε άλλους Δήμους της χώρας υπάρχουν άτομα επιφορτισμένα με ανάλογα καθήκοντα, αλλά από κει και πέρα ουδέν!
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * * *
*Τί κρίμα, όμως, να μην μπορούμε να δώσουμε τα εύσημα και στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου, αφού οι καταγγελίες που μας έρχονται από πολλές περιοχές της πόλης είναι ατελείωτες. Και αν στις περιφερειακές γειτονιές του Δήμου τα συνεργεία δρουν πιο χαλαρά (όχι ότι δικαιολογείται αυτό βεβαίως!), τί να πει κανείς για το κέντρο της πόλης, που αποτελεί και τη βιτρίνα μας;
Δοκίμασε ποτέ κανείς, αλήθεια, να κατεβεί από τον πεζόδρομο της Εθνικής Τράπεζας (Κονίτσης) προς τον χώρο της λαϊκής; Αν όχι, ας προσέξει ιδιαίτερα. Τα σκαλιά στο σημείο εκείνο έχουν τόσο πολλά σκουπίδια, που είναι πολύ επικίνδυνο να γλυστρίσει και να τσακιστεί! Ιδιαίτερα τώρα με τις βροχές, είναι σκέτη παγίδα. Και δεν μιλάμε για σκουπίδια της ημέρας. Μερικά από αυτά, είναι εμφανές ότι, βρίσκονται εκεί πάνω από βδομάδα!
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * * *
*Α, και μια κι ο λόγος για σκουπίδια: Κύριε αντιδήμαρχε καθαριότητας, υπάρχουν ξέρετε κάτι κάδοι απορριμμάτων πάνω στη διάβαση πεζών μπροστά στην Alphabank, εδώ και πολύ καιρό. Ίσως δεν το ξέρετε γιατί είναι μόλις η 3η (ολογράφως: τρίτη) φορά που το γράφουμε σ’ αυτήν εδώ τη στήλη και γιατί πιθανόν να μη κυκλοφορείτε και πολύ με τα πόδια. Κάποιοι όμως κυκλοφορούν, έχει κι ένα σχολείο εκεί κοντά και δώσετε γρήγορα εντολή να τους μετακινήσει κάποιος..
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * ** * * * *
*Ξεκινά το πρόγραμμα “εγκατάσταση Νέων Γεωργών”, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (θα διαβάσατε σχετικά σε άλλες στήλες) και εγώ θυμήθηκα το χωριό Ανάβρα του νομού Μαγνησίας. Εκεί οι άνθρωποι δεν χρειάστηκαν προγράμματα εκπαίδευσης. Αξιοποιώντας κυρίως ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσα σε 15 χρόνια μεταμόρφωσαν το χωριό τους από έναν παρηκμασμένο και φθίνοντα οικισμό, σε ένα πρότυπο ανάπτυξης, διπλασίασαν τον πληθυσμό του και σήμερα έχουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως!
Μέ μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη (!) οι κάτοικοι της Ανάβρας έχουν σήμερα στο χωριό τους ένα αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, 3 υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια, αφού βρίσκεται σε υψόμετρο
Θα μου πείτε στην Ελλάδα όλα αυτά; Και εγώ απορούσα, ώσπου τα είδα με τα μάτια μου και πείστηκα. Καλά λοιπόν τα προγράμματα, αλλά νομίζω ότι μια επίσκεψη όλων των φιλόδοξων νέων αγροτών στην Ανάβρα θα έχει να τους διδάξει πολύ περισσότερα πράγματα…
endohora@yahoo.gr