Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Σήμερα σας γράφει μια απεγνωσμένη νοικοκυρά, που σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά από την κούρσα των τιμών ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής…..

Σήμερα σας γράφει μια απεγνωσμένη νοικοκυρά, που σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά από την κούρσα των τιμών ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής…..

 Με μολύβι και χαρτί και καθαρό το μυαλό κάθομαι και αρχίζω τους λογαριασμούς…


 Βάζω κάτω τους αριθμούς και τις τιμές, τις οποίες φυσικά στρογγυλοποιώ προς τα πάνω και ξεκινώ τόσα για τα τρόφιμα και τα συναφή για το τραπέζι, τόσα για το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο, αυτά για τη λάτρα του σπιτιού και πάει λέγοντας….


 Δεν προλαβαίνω λοιπόν να κάνω τον εβδομαδιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό, και τσουπ βγαίνω εκτός….


 Κάθε φορά που πάω στο σούπερ μάρκετ με πιάνει το καρδιοχτύπι, όχι της ερωτευμένης γυναίκας, αλλά εκείνης που αγωνιά μήπως γίνει ρεζίλι όταν φτάσει στο ταμείο και έρθει η ώρα να πληρώσει και δεν της φτάσουν τα λεφτά…..


 


 

Τι και αν βαδίζω εγώ με πρόγραμμα, το θέμα είναι τι κάνουν οι άλλοι ….

 Και όταν λέω οι άλλοι εννοώ τα θεσμικά όργανα της πολιτείας που υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει το έργο της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αλλά και τις επιχειρήσεις τροφίμων και όχι μόνο, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά κερδοσκοπούν ασύστολα….


 Τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια ζουν και βασιλεύουν, γράφουν στα παλαιά υποδήματά τους νόμους και τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν μια υγιή αγορά και γδέρνουν με το γάντι τον κοσμάκι…..


 Σιγά μη φοβηθούν τα πρόστιμα και τη μαύρη λίστα του Υπουργείου Ανάπτυξης…..


 Εν ανάγκη θα τα πληρώσουν, αν τους επιβληθούν και με τη γραφειοκρατία μάλιστα που υπάρχει, μάλλον θα αργήσει η ώρα για να βάλουν το χέρι στην τσέπη….


 Όσο για τη δυσφήμιση ή την απειλή του μποϊκοτάζ, οι καταναλωτές ξεχνούν γρήγορα….


Αφήστε που χρειάζεται να περάσει αρκετός καιρός για να  αποκτήσουν οι Έλληνες την παιδεία και καταναλωτική εκείνη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας….


 


 

Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνω εγώ η  δύστυχη νοικοκυρά…..;

 Εκεί που χάρηκα που η ΔΕΗ δε θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις μέσα στο 2009 λόγω της γνωστής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης -πρόλαβε και μας άλλαξε τα φώτα πριν-, έρχονται τώρα οι επιχειρήσεις τροφίμων και λοιπών ειδών που μπαίνουν καθημερινά στο καλάθι της νοικοκυράς και προχωρούν σε ανατιμήσεις….


 Και μάλιστα σε μια εποχή που όλοι υποτίθεται πως πρέπει να ενώσουν τα χέρια τους για να περάσουμε όσο πιο “αναίμακτα” γίνεται από τη στενωπό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει φέρει τα πάνω κάτω σε κάθε ελληνική οικογένεια….


 Πτώχευση λοιπόν κήρυξε και το καλάθι της νοικοκυράς…..


 Προγραμματίζω την επόμενη μου επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και η λίστα όσο πάει γίνεται όλο και πιο μικρή…..


 Βγάλε το ένα, βγάλε το άλλο, δεν έμεινε και τίποτε άλλο να αποκλείσω….


 Μου θυμίζω κάτι παλιές ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες όπου ο πρωταγωνιστής ήθελε να στείλει τηλεγράφημα στο θείο στην Αμερική και για να του φτάσουν τα χρήματα, έσβηνε τις περισσότερες λέξεις με αποτέλεσμα να γράφει μόνο… “έρχομαι…στοπ”….


 


 

Πάντως αυτή τη φορά που θα πάω στο σούπερ μάρκετ δηλώνω αποφασισμένη να πάω καλά ενημερωμένη για τις εταιρείες που μου έχουν κάνει μαύρη τη ζωή και να τις μαυρίσω και εγώ με τη σειρά μου……

 Όχι μία, αλλά δύο λίστες θα κρατώ….


 Η μία με τα είδη που θα βάλω στο καρότσι, εννοείται τα άκρως απαραίτητα-λιχουδιές και ντελικατέσεν κομμένα, καιρός να βρούμε και τη φόρμα μας- και η άλλη με τα ονόματα των γαλακτοβιομηχανιών και λοιπών εταιριών τροφίμων που προχώρησαν σε αυξήσεις …..


 Έστω και αν χρειαστεί να κάνω το διπλάσιο χρόνο για τις αγορές μου, έχω προετοιμαστεί από τώρα καταλλήλως για να μποϊκοτάρω όλους αυτούς που με κοροϊδεύουν, αλλά και να βάλω στο καροτσάκι του σούπερ μάρκετ τα καλύτερα σε τιμές αλλά εξίσου καλά και σε ποιότητα προϊόντα…..


 Καιρός να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου …..


 Αν ο καθένας δεν αναλάβει από μόνος του δράσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα, μαύρο φίδι που τον έφαγε….


 Και όταν κάποια πράγματα εξαρτώνται και από το δικό μας χέρι για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας γιατί να μην το πράξουμε…..;


Όπως καλή ώρα  με το καλάθι της νοικοκυράς  που κινδυνεύει να… “πεθάνει από “ασιτία”….


 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button