Φ.Καραλίδης «φέραμε έναν άλλο πολιτικό λόγο»

Σε μια συνολική ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών» στα έδρανα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης προχώρησε την περασμένη Κυριακή ο επικεφαλής της κ.. Φώτης Καραλίδης.

   Σε μια συνολική ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών» στα έδρανα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης προχώρησε την περασμένη Κυριακή ο επικεφαλής της κ.. Φώτης Καραλίδης.


Θέλοντας να κάνει ένα σύντομο απολογισμό της διετής παρουσίας της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης, αλλά και να κόψει την πίτα για τη νέα χρονιά, ο επικεφαλής του συνδυασμού, Φώτης Καραλίδης, προσκάλεσε το πρωί της Κυριακής, τους ανθρώπους που πλαισίωσαν την παράταξη, εκλεγμένους και μη, τα θεσμικά τοπικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, τη δημοτική παράταξη του Δήμου Ξάνθης με επικεφαλής τον, κ. Χρήστο Πούλιο, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης σε ένα νέο κατάστημα στη Λευκόπετρα, θέλοντας έτσι να δώσει και το στίγμα της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της στήριξης κάθε νέας προσπάθειας.  


 


   Παρόν στην εκδήλωση και ο βουλευτής ου ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης , ενώ απόντες ήταν ο έτερος βουλευτής του κόμματος Μάντατζη Τσετίν και η υποψήφια υπερνομάρχης της «Υπερνομαρχίας Πολιτών» και νομαρχιακή σύμβουλος Ξάνθης, κ. Γκουλ Μπεγιάζ Καραχασάν, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν.


  Ο κ. Καραλίδης ακολουθώντας μία άλλη πολιτική λειτουργία αυτή της αμφίδρομης πληροφόρησης και αλληλοενημέρωσης του συνδυασμού που βασίζεται σε συλλογικές πρωτοβουλίες και όχι κάτω από το καθεστώς της παντογνωσίας ενός ανθρώπου, αλλά από το καθεστώς της Συλλογικότητας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, προχώρησε στην παρουσίαση των πεπραγμένων των δυο αυτών χρόνων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


   Ο ρόλος της αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε ήταν αυτή του κριτή μέσα από τον καθαρό κριτικό λόγο και του ελεγκτή, γεγονός που κατά ένα μεγάλο μέρος ο συνδυασμός τους άσκησε με επιτυχία, όπως τόνισε.


   Κυρίαρχο ζήτημα για την «Υπερνομαρχία πολιτών» ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.


Με σαφείς αιχμές στην πολιτική στάση και τακτική που ακολουθεί ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο κ. Καραλίδης άσκησε έντονη κριτική στο έργο του κ. Παυλίδη και στις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες των μεγαλόπνοων έργων του, έργα που είχε εξαγγείλει από το 1998,  όπως του Κάθετου άξονα, του μεγάλου αρδευτικού, του Μουσείου Θεάτρου  Χατζιδάκι, του Αθλητικού Κέντρου στο Λειβαδίτη, σειρά Καινοτόμων Σχεδίων κλπ, από τα οποία τα περισσότερα δε βρίσκονται ούτε καν στο σχεδιασμό της προμελέτης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ενώ για κάποια από αυτά τα έργα επανεντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ με άλλους προϋπολογισμούς.


Ο Φώτης Καραλίδης κατηγόρησε το νομάρχη για άρνηση συλλογικής συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση της παράταξής του τη δημιουργία ενός άτυπου Συλλογικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, με στόχο τη χάραξη κοινών πολιτικών δράσεων και την αποφυγή κάθε ανταγωνιστικότητας, η οποία θα λειτουργεί ανασταλτικά στην έγκριση και υλοποίηση έργων που αφορούν το νομό. Και σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα το Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης για τις Καπναποθήκες το όποιο όχι μόνο ήταν ένα από τα δεκατρία που εγκρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά βραβεύτηκε κιόλας.


«Εμείς δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Αλλά δεν υπήρξε η λογική να αναγνωρισθεί η πρότασή μας αυτή από τη νομαρχιακή αρχή».


Παράλληλα ο Φώτης Καραλίδης υπενθύμισε μια σειρά θεμάτων και προτάσεων που έφερε η παράταξή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, τόσο στα εκτός ημερησίας θέματα, όσο και στα εντός, συναντώντας τις περισσότερες φορές την ίδια αρνητική στάση από τη συμπολίτευση και το νομάρχη.


Θέματα, όπως η ανεργία, τα Συνεταιριστικά, ο καπνός, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου,  ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης ήταν κάποια από αυτά που ετέθησαν .


Ενώ χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση που έκανε ο κ. Καραλίδης για την αντιμετώπιση που είχε μια πρότασή του «κάναμε μια πρόταση για την τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση Κοσύνθου –Βιστωνίδας ως ενιαίου πάρκου με τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, διαδρομών πεζοπορίας κλπ.. Η πρόταση αυτή  μπήκε κάτω από το χαλί, γιατί απλά ήταν δική μας πρόταση».


Ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε και σε μια άλλη σειρά ζητημάτων που έφερε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως για την αποβιομηχάνιση, για το Κέντρο Υγείας Εχίνου, το Γυμνάσιο Ερασμίου και άλλα.


«Εμείς στηρίξαμε τις όποιες θετικές προτάσεις του νομάρχη. Δεν είμαστε αρνητές. Εμείς μιλάμε με προτάσεις και κάποιοι άλλοι μας τις εξαφανίζουν».


Ενώ αναφερόμενος στο στόχο της διοίκησης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης από τη δική του παράταξη τόνισε ότι θα είναι κυρίαρχα στη λογική της περιφερειακής αντίληψης και συλλογικότητας, ενώ πρωταρχικός τους στόχος θα είναι να καταπολεμήσει τη γραφειοκατία.


Αναρωτήθηκε για το αν υπάρχει ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο στο νομό, καλώντας τους πολίτες να δουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο νομός με την αποβιομηχάνιση και την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων.


«Πού είναι οι 800 θέσεις του Αιγύπτιου επιχειρηματία ;……Για τρίτη χρονιά η καμινάδα της Ζάχαρης δεν έχει ανάψει. Μέχρι και αγωνιστικές συνεργασίες και κινητοποιήσεις με τη Λάρισα για αυτό το θέμα είχε πει ο νομάρχης…Ο Κάθετος Άξονας ήταν να δημοπρατηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και τώρα μιλάμε για τη διάνοιξη μιας τουριστικής διόδου…».


«Για να κάνεις ομελέτα θα πρέπει να σπάσεις αυγά και εμείς χαϊδεύουμε αυτιά», συμπλήρωσε με νόημα αφήνοντας αιχμές για μκροκομματικές λογικές και αντιλήψεις της νομαρχιακής αρχής.


Στο μεταξύ ο Φώτης Καραλίδης καυτηρίασε για άλλη μια φορά των εγωκεντρικό τρόπο και την πρωτοκαθεδρία χωρίς τη συλλογική αντιμετώπιση από πλευράς νομαρχιακής αρχής, διευκρινίζοντας από τη δική του πλευρά πως ο συνδυασμός του θα στηρίξει όποιο έργο γίνεται στο νομό και συμβάλλει στην ανάπτυξή του, για αυτό και η θέση του για το έργο της άρδευσης της πεδιάδας από τα νερά του Νέστου είναι ομόφωνα θετική.


Τέλος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης, δήλωσε πως θα διεκδικήσει και πάλι να είναι υποψήφιος νομάρχης Ξάνθης, ενώ για την επικεφαλής της «Υπερνομαρχίας Πολιτών Δράμας-Καβάλας Ξάνθης», σημείωσε πως δε γνωρίζει αν θα είναι και πάλι υποψήφια καθώς η προεδρία δίδεται διαδοχικά κάθε φορά σε έναν από τους τρεις νομούς.


Όσο για τους τυχερούς στις δυο βασιλόπιτες που έκοψε ο κ. Καραλίδης, τη μια για τους δημοσιογράφους και την άλλα για τα μέλη  και τους φίλους του συνδυασμού του, ήταν ο συνάδελφος από την εφημερίδα ΘΡΑΚΗ, Θεόδωρος Μπακάλης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ουζούν Ιρφάν.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button