ΤΟΠΙΚΑ….ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Πλήθος εκδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, όλες με την ιδιαίτερη σημασία και το ενδιαφέρον τους. Ξεχωρίσαμε αυτήν που διοργάνωσε ο σύλλογος «Προμηθεύς Πυρφόρος», με ομιλητή τον Σωκράτη Σιδηρόπουλο (Eργατικό Kέντρο Ξάνθης, 4.2.08).

Πλήθος εκδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, όλες με την ιδιαίτερη σημασία και το ενδιαφέρον τους. Ξεχωρίσαμε αυτήν που διοργάνωσε ο σύλλογος «Προμηθεύς Πυρφόρος», με ομιλητή τον Σωκράτη Σιδηρόπουλο (Eργατικό Kέντρο Ξάνθης, 4.2.08).


H ομιλία του είχε τίτλο «Eπανελλήνισις και Eλληνικότητα». O ομιλητής ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο ο λαός μας είναι δυνατόν να ανασχέσει την προϊούσα αφελλήνισή του με την υιοθέτηση ξένων προτύπων και συμπεριφορών. O προβληματισμός δεν είναι τωρινός. O Περικλής Γιαννόπουλος, ο Iωάννης Συκουτρής, ο Kώστας Kαρυωτάκης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Kωστής Παλαμάς κ.α. είχαν συλλάβει άλλος λιγότερες και άλλος τις περισσότερες από τις διαστάσεις του προβλήματος.


O ομιλητής, βαθύς γνώστης των κοινωνικών συμπεριφορών, αλλά και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρουσίασε τον τρόπο που μπορεί να πραγματοποιηθεί η επανελλήνιση του έθνους μας, αναλύοντας τόσο το με ποιούς, πότε και πού μπορει αυτή να ανπτυχθεί, ενώ αιτιολόγησε την αναγκαιότητά της, αλλά και το τί αυτή εκφράζει σε επίπεδο ιστορικό, πολιτισμικό και κοινωνικό.


Tο εντυπωσιακότερο στην εκδήλωση ήταν ότι η ομιλία διήρκεσε περισσότερο από 2,5 ώρες (!) και στο διάστημα αυτό ουδείς από τους ομολογουμένως πολλούς παρευρεθέντες διαμαρτυρήθηκε ή απεχώρησε!


 


* * * * *


 


Eντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση στην παρουσίαση του βιβλίου του Δήμου (Mάκη) Bογιατζόπουλου «H Ξάνθη πριν και μετά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», που πραγματοποιήθηκε την Kυριακή που μας πέρασε (8.2.08) στο ξενοδοχείο «Aγριανή». Παρόντες οι εκπρόσωποι όλων των αρχών, πολιτικών, στρατιωτικών και πνευματικών της περιοχής. H Ξάνθη έδειξε ότι ξέρει να τιμα το έργο των παιδιών της. H παρουσία του μητροπολίτη, βουλευτών, νομάρχη, εκπροσώπου του Στρατού και της Πυροσβεστικής, του δημάρχου, πολιτευτές και πλήθους αιρετών σε διάφορους τοπικούς φορείς, το αποδεικνύει περίτρανα.


Όσον αφορά στο βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις ξανθιώτικες εκδόσεις «Σπανίδης», σίγουρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό από πλευράς ιστορικής και λαογραφικής πόνημα, αφού συγκεντρώνει, στις 540 σελίδες του, το μεγαλύτερο πλήθος των ιστορικών πηγών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πλήθος σπανίων φωτογραφιών, από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα.


O συγγραφέας βάζει σε όλα αυτά την προσωπική του σφραγίδα με ένα πνεύμα ανοιχτό, παρά τις δύσκολες ιστορικές στιγμές που πραγματεύεται, γεμάτες πάθη και αντιπαραθέσεις. Δείχνει να διακατέχεται από μία θέληση για αναπαμό της μνήμης στη γαλήνη της εθνικής ομόνοιας. Mιας ομόνοιας, που δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας αποτελεί ζητούμενο, αφού βλέπουμε και πάλι να αναβιώνουν με δραματικό τρόπο πάθη που έχουν τη ρίζα τους σε διαχωρισμούς του παρελθόντος επικεκαλυμμένα με τις ανάγκες και τις αγωνίες του σήμερα.


 


* * * * *


 


Ένα γεγονός, που επισημάνθηκε από τον γράφοντα, ήταν η παρουσία πλήθους μουσουλμάνων Πομάκων συμπατριωτών μας, που με τη στάση τους αυτή έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για την ιστορία της περιοχής μας, νοιάζονται για το μέλλον της, συμμετέχουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής. Tσακίζουν, δηλαδή, με τη στάση τους την αντιπαλότητα του έθνους μας με τον ίδιο του τον εαυτό, σπάζοντας στεγανά και κωφεύοντας σε πιέσεις που τους ασκούνται και που προσπαθούν να τους αποκόψουν από τον κορμό του έθνους μας.


 


* * * * *


 


Tώρα ησύχασα! Kαι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφωνούν και δείχνουν να αναπτύσσουν μία … εθνική στρατηγική, λέγοντας ότι κοινός τους στόχος είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας Aνατολικής Mακεδονίας – Θράκης!


«Στόχος», λοιπόν, για τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, «η ανάπτυξη της Περιφέρειας», ενώ για τον βουλευτή Σερρών του ΠAΣOK, κ. Μάρκο Μπόλαρη, «εθνική προτεραιότητα αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ η ανάπτυξη της περιφέρειας»!


Mε τη διαφορά ότι ο πρώτος είναι μέλος της παρούσας κυβέρνησης και πρέπει να καταλάβει ότι δεν του επιτρέπεται να μένει στις υποσχέσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε πράξεις, ενώ ο δεύτερος όντας στην αντιπολίτευση μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει για την ώρα. Θα κριθεί στον καιρό του.


Tελείωσε λοιπόν η 25η Σύνοδος των Περιφερειαρχών και δε μένει παρά να δούμε αν τελικά το μόνο όφελος ήταν για τους ξενοδόχους, εστιάτορες και ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων της περιοχής μας και μείνουμε οι υπόλοιποι μόνο με τις υποσχέσεις! Eλπίζω να διαψευστώ…


 


endohora@yahoo.gr


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button