Δικαστικός μαραθώνιος αρχίζει από σήμερα για τους Εφραίμ και Αρσένιο

Σήμερα αρχίζει ο δικαστικός μαραθώνιος για τον ηγούμενο κ. Εφραίμ και τον μυστικοσύμβουλό του κ. Αρσένιο. Οι δύο μοναχοί θα καθήσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής κατηγορούμενοι στην υπόθεση της μη έκδοσης δικαστικής απόφασης των αστικών διεκδικήσεων της Μονής Βατοπαιδίου έναντι του ελληνικού Δημοσίου, αναφορικά με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Σήμερα αρχίζει ο δικαστικός μαραθώνιος για τον ηγούμενο κ. Εφραίμ και τον μυστικοσύμβουλό του κ. Αρσένιο.


Οι δύο μοναχοί θα καθήσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής κατηγορούμενοι στην υπόθεση της μη έκδοσης δικαστικής απόφασης των αστικών διεκδικήσεων της Μονής Βατοπαιδίου έναντι του ελληνικού Δημοσίου, αναφορικά με τη λίμνη Βιστωνίδα. 


Όπως αναφέρει Το Βήμα, στις 25 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει δεύτερο εδώλιο. Εφραίμ και Αρσένιος θα δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την άρνησή τους να καταθέσουν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. 


Ενδιάμεσα θα υπάρξει ακόμη ένας δικαστικός σταθμός για τους αγιορείτες μοναχούς, καθώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κληθούν με την ιδιότητα του υπόπτου από τους εισαγγελείς Εφετών Ευ.Σπυροπούλου και Π.Στραγάλη, στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ της Μονής και του ελληνικού Δημοσίου.


 Η επόμενη δίκη με κατηγορουμένους τους δύο αγιορείτες έχει προσδιοριστεί για την 25η Φεβρουαρίου. Ο κ. Εφραίμ και ο κ. Αρσένιος θα λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας καθώς κατηγορούνται για το πλημμέλημα της άρνησης κατάθεσης.


Η ποινική δίωξη σε βάρος τους ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ.Πιέρρος. 


Ωστόσο, το σημαντικότερο ραντεβού των δύο μοναχών με τη Δικαιοσύνη θα είναι αυτό με τους δύο εισαγγελείς Εφετών, καθώς σε αυτήν την εκκρεμότητά τους με τη Δικαιοσύνη αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι όχι με πλημμεληματικές κατηγορίες αλλά για σοβαρότατα κακουργήματα. 


Οι δύο εισαγγελείς τους καλούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για τουλάχιστον τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για ηθική αυτουργία σε απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση από την οποία προέκυψε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.  Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ότι η κλήση που θα λάβουν οι δύο μοναχοί αλλά και οι υπόλοιποι επτά του Ηγουμενοσυμβουλίου θα αφορούν μόνο αυτά τα τρία κακουργήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς ακόμη προβληματίζονται για το αν μεταξύ των αδικημάτων για τα οποία θα τους ζητήσουν εξηγήσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν και αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.  in.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button