“Μήνυμα του Νομάρχη Ξάνθης για την Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε:

   Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε:


     “Ο Νομός Ξάνθης είναι ένας Νομός ευνοημένος από την φύση, διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό υγροτόπων σε όλη την παράκτια περιοχή του (Λίμνη Βιστωνίδα, Δέλτα Νέστου, Λάφρη, Λαφρούδα, αλλά και πολλά άλλα μικρότερα σημεία κατά μήκος της παράκτιας ζώνης). Οι υγρότοποι και υδροβιότοποι είναι ένα πραγματικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο στην περιοχή και ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε αγωνιστεί την τελευταία 10ετία για την ανάδειξη και την προστασία τους με κάθε τρόπο.


   Γνωρίζουμε την σπουδαιότητά τους και προσπαθούμε να αναδείξουμε την τουριστική τους σημασία, αλλά και να τους διατηρήσουμε, ώστε να τους κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Προσπαθούμε σε πολλά επίπεδα. Έχουμε εκδώσει σειρά ενημερωτικών εντύπων για τις περιοχές αυτές, αλλά και για τους μοναδικούς φτερωτούς επισκέπτες τους.


   Με πρωτοβουλία μας πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Λίμνη Βιστωνίδα -τον σημαντικότερο, ίσως, υγρότοπο της περιοχής μας- για την καταγραφή της κατάστασης, την αποκατάσταση και την ολοκληρωμένη προστασία για το μέλλον. 


   Επίσης αγωνιζόμαστε επί μια 10ετία για  να υλοποιηθεί στον Νομό το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έγινε ποτέ για την διηνεκή προστασία αυτών των υγροτοπικών περιοχών,  το έργο της μεταφοράς νερού από τον Νέστο στις παράκτιες πεδινές περιοχές του Νομού, που κινδυνεύουν από την υπεράντληση, την υφαλμύρωση, την ερημοποίηση, για το οποίο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη νερού.


     Είναι βέβαιο ότι, αν δεν γίνει, θα καταστραφεί και η πεδινή περιοχή και οι υγρότοποι στην παράκτια ζώνη. Δυστυχώς, περιβαλλοντικές οργανώσεις που κόπτονται για τους υγροβιότοπους με δημόσιες δηλώσεις, στρέφονται κατά του έργου μεταφοράς νερού “διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο”.


    Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να αναδείξουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στους υγροτόπους και να εκφράσουμε την αγωνία μας γι’ αυτούς, αλλά να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και να εξασφαλίσουμε την παρουσία τους στο μέλλον”.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button