Αναζητούνται πνευματικοί ηγέτες

Τους εκπαιδευτικούς του νομού και δη τους δασκάλους και καθηγητές που έχουν πια συνταξιοδοτηθεί τίμησε για ένατη συνεχή χρονιά η Νομαρχία Ξάνθης, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

    Τους εκπαιδευτικούς του νομού και δη τους δασκάλους και καθηγητές που έχουν πια συνταξιοδοτηθεί τίμησε για ένατη συνεχή χρονιά η Νομαρχία Ξάνθης, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.


   Στην καθιερωμένη πλέον εκδήλωση, που έχει εξελιχθεί σε  θεσμό για τη νομαρχία βραβεύτηκαν και τρεις εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου για τη σημαντική τους προσφορά στα γράμματα και τις τέχνες.


     Έτσι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε μια λαμπρή εκδήλωση που έλαβε χώρα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης και με την παρουσία  των αρχών του τόπου, αλλά και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης τίμησε τους εκπαιδευτικούς που αποχώρησαν από την ενεργό δράση τα έτη 2007 και 2008.


   Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε η κορυφαία διάκριση “ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ” για το 2009 στον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, για το πλούσιο συγγραφικό-ιστορικό εκδοτικό έργο της Μητρόπολης Ξάνθης.


   Επίσης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για τα Γράμματα στο νομό, για το 2009 στον εκπαιδευτικό και συγγραφέα  κ. Θανάση Μουσόπουλο για το πλούσιο συγγραφικό και φιλολογικό του έργο.


   Τιμητική διάκριση για τις Τέχνες στο νομό, για το 2009 έλαβε ο Γιατρός και Ζωγράφος κ. Ιωάννης Μενεσίδης.     


    Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων, του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ. Παντελεήμονα, του Βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτη, Σγουρίδη, του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνου Τάτση, του Προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης και Δημάρχου Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιο Καραμπίνη,  καθώς και των Διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Πυλαρινού και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, κ. Εύης Στυλιανίδου.


    Όλοι εξήραν την πρωτοβουλία της νομαρχίας Ξάνθης, η οποία ύστερα από πρόταση του νομάρχη κ. Παυλίδη και την ομόφωνη αποδοχή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης προχώρησε στην καθιέρωση αυτού του θεσμού, που στόχο έχει πέρα από την απόδοση τιμής στην εκπαιδευτική κοινότητα να στείλει και το μήνυμα της ανάγκης ύπαρξης  στην κοινωνία μας προσωπικοτήτων, πνευματικών καθοδηγητών, πνευματικών ηγετών που θα δείξουν στους νέους το δρόμο προς το αύριο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο ίδιος ο νομάρχης Ξάνθης.  Όσο για την επιλογή των προσωπικοτήτων που βραβεύτηκαν, συμφώνησαν όλοι πως ήταν η καλύτερη δυνατή.


    Άλλωστε ήταν ομόφωνη η απόφαση της Επιτροπής στην επιλογή των Μητροπολίτη Ξάνθης, Θανάση Μουσόπουλο, και Γιάννη Μενεσίδη, μέλη της οποία ήταν εκπρόσωποι από την ΤΕΔΚ, το ΕΒΕ, το ΕΚΞ, την ΕΑΣ και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του νομού Ξάνθης.


    Μετά την ομιλία του νομάρχη, κ. Παυλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των εκπαιδευτικών στη συγκρότηση της κοινωνίας και της πνευματικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, καθώς και στις τρεις βραβευθέντες και τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή επέλεξε να του απονείμει τιμητικές διακρίσεις, ακολούθησε η ανάγνωση των πλούσιων  βιογραφικών του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. . Παντελεήμονα, του Φιλολόγου και συγγραφέα, Θανάση Μουσόπουλου, καθώς και του Δ/ντη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης και ζωγράφου, κ. Γιάννη Μενεσίδη, καθώς και η βράβευσή τους.


 


Ευχαριστίες και ρηθέντα  των βραβευθέντων ….


 Μητροπολίτης Ξάνθης ” Η τιμή ανήκει στην Εκκλησία και Εκκλησία είμαστε όλοι μας. Ευχαριστώ τον ευλογημένο λαό της Ξάνθης και τους άμεσους συνεργάτες μου. Ακολουθώντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου “εσείς είστε χαρά και στέφανος μου…” την τιμή που μου γίνεται σήμερα την παίρνω από το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο και την επιστρέφω σε σας”.


 


 Θανάσης Μουσόπουλος “Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω παπάς και άλλοτε να γίνω ηθοποιός…συνδύασα αυτά τα δυο και έγινα δάσκαλος. ….Δυο είναι οι βασικοί κανόνες στη ζωή μου,  όχι στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και δεύτερον να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας…..Η πνευματική δημιουργία είναι ο δρόμος για την ανόρθωση της κοινωνίας….Μεγάλος μου δάσκαλος ήταν ο Στέφανος Ιωαννίδης…ήξεραν να μας αγαπούν οι δάσκαλοι….Το δύσκολο δε είναι αν ανέβεις , αλλά να σταθείς (Άγγελος Τερζάκης)… Ευχαριστώ όλους, ευχαριστώ το νομάρχη Ξάνθης, καπόρολο που δεν τον ψήφισα, ούτε με ψήφισε με τιμά απόψε( σημείωσε αστειευόμενος)…”.


 


Γιάννης Μενεσίδης “Ευχαριστώ όλους. Τη βράβευση την εκλαμβάνω σα χαρά συλλογικής μνήμης που μου χάρισε ο Θεός. Πάλευα μέσα για να τα εναρμονίσω-ιατρική και ζωγραφική και τα κατάφερα. Με θρέφουν και με στηρίζουν πνευματικά και οι δυο μου ενασχολήσεις  αφορούν τον άνθρωπο”.


Η βραδιά αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς του Νομού Ξάνθης έκλεισε με τη δεξίωση που παρέθεσε η νομαρχία Ξάνθης  στους βραβευθέντες και τους προσκεκλημένους.


                                                             Δέσποινα Γκούμα  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button