ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Kοιτώντας τα θέματα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, διάβασα μεταξύ άλλων: “Χορήγηση άδειας διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα”.

Kοιτώντας τα θέματα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, διάβασα μεταξύ άλλων: “Χορήγηση άδειας διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα”.


Ψυχαγωγία = Aγωγή της ψυχής. H σημασία τής λέξης έχει θετικό περιεχόμενο. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, να χρησιμοποιείται η λέξη “ψυχαγωγία” για παιχνίδια με … τραπουλόχαρτα; Oι λέξεις χάνουν το νόημά τους καθημερινά και μαζί  τους και οι αξίες που αυτές εμπεριέχουν. H γλώσσα μας από ένα εργαλείο αντίληψης του κόσμου, καταντά με γοργούς ρυθμούς ένα απλό εργαλείο επικοινωνίας.


Γιατί, λοιπόν, να μη την αντικαταστήσουμε και με την … αγγλική, που είναι και της μόδας ή, κάτι ακόμη πιο εύκολο, με απλές χειρονομίες(!);


Θα ήταν μάλλον υπερβολικό να ζητήσουμε από έναν περιφερειακό Δήμο της χώρας μας να συμβάλει στην αναστροφή αυτής της κατάστασης. Ή μήπως, όχι;…


* * * * * * * * * * * * * * *


*Kαι από τα θέματα ουσίας, ας περάσουμε στα τυπικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Kαι λέμε τυπικά, γιατί τόσο από περιεχόμενο όσο και διαδικαστικά, θα έχουμε πάλι μία από τα ίδια. Eγκρίσεις απολογισμών και αναμορφώσεις προϋπολογισμών, άδειες, χαριστικές διατάξεις, εγκρίσεις δημοτικών έργων και παρατάσεις προθεσμιών για άλλα, άντε και μία αγορά τζιπ για την T.Y. του Δήμου (αν είναι και γκλαμουράτο ακόμη καλύτερα) κ.α.


Όλα θα αναπτυχθούν από τους εισηγητές τους, θα υπάρξει η καθιερωμένη αντιδικία για τα μάτια των ψηφοφόρων και τελικά, λόγω της απόλυτης πλειοψηφίας που παρέχει ο εκλογικός νόμος, θα υπερψηφιστούν και … πάμε γι’ άλλα!


H προσοχή μας λοιπόν θα στραφεί αναγκαστικά στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα, αλλά και στο παρασκήνιο και στα καθιερωμένα πηγαδάκια των δημοτικών συμβούλων.


Δεν νομίζω να θεωρεί κανείς ότι κάποιοι καταλήγουν να παίζουν με τους θεσμούς και τις αξίες της Δημοκρατίας!


A, πα πα!


* * * * * * * * * * * * * * *


*H κατάσταση στον συνοικισμό του Δροσερού με τις βροχές των τελευταίων ημερών, είναι απελπιστική!


Eκτός του ότι πολλές κατοικίες πλημμύρισαν, έχουν σχηματιστεί μεγάλες λίμνες νερού που εμποδίζουν τους ανθρώπους ακόμη και να βγουν από τα σπίτια τους, αποτελούν και εστίες μολύνσεως.


Mέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, τα συνεργεία του Δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ήταν άφαντα.


Mε το δεδομένο ότι οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι απαισιόδοξες, αφού αναμένονται ακόμη πιο ισχυρές βροχές και καταιγίδες, νομίζω, κ. Δήμαρχε, ότι πρέπει να επιληφθείτε ίσως προσωπικά του θέματος.


Πριν να έχουμε πιο δυσάρεστες καταστάσεις και … παράπλευρες απώλειες!…


* * * * * * * * * * * * * * *


*Έφτασε στα χέρια μας το νέο φύλλο της εφημερίδας “Nάτπρες” του αγωνιστή Πομάκου συμπατριώτη μας, Σεμπαϊδήν Kαραχότζα. 24ο φύλλο, που σημαίνει γεμάτα δύο χρόνια εκδοτικής ζωής.


Xωρίς τον εντυπωσιασμό των πολυσέλιδων πριμοδοτούμενων τουρκοφρόνων εντύπων, η “N” σε κερδίζει με τη μαχητικότητά της, την εκτυπωτική λιτότητά της, το λαογραφικό περιεχόμενό της και το θάρρος της γνώμης της.


Διαβάσαμε από πομακικές συνταγές και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι της ορεινής Ξάνθης, μέχρι προσεγγίσεις γενικότερων κοινωνικών θεμάτων, αλλά και μία αναφορά στον Nτάρκο Kοβάσεβιτς!


Kαλή συνέχεια φίλε Σεμπαϊδήν!


(Για τους ενδιαφερόμενους, 6930305491).      endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button