Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στο πλευρό των Αγροτών της Ξάνθης

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απασχόλησαν τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του οργάνου. Τα θέματα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη, τρία στον αριθμό, από τα οποία τα δυο αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση, ήταν κυρίως υπηρεσιακού ενδιαφέροντος.

   Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απασχόλησαν τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του οργάνου.


Τα θέματα που περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη, τρία στον αριθμό, από τα οποία τα δυο αναβλήθηκαν για  επόμενη συνεδρίαση, ήταν κυρίως υπηρεσιακού ενδιαφέροντος.


Συγκεκριμένα αναβλήθηκε η συζήτηση για την έγκριση του προγράμματος εκτέλεσης δασικών έργων και εργασιών έτους 2009, προκειμένου να γίνουν κάποιες διορθώσεις στις εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δ/νσης Δασών. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που δυσανασχέτησαν από την προχειρότητα και την ασάφεια  των σχετικών εισηγήσεων.


Επίσης με αίτημά της η εκπρόσωπος Κεραμοποιίας ΚΟΘΑΛΗ Α.Ε. ζήτησε την απόσυρση του θέματός της προκειμένου να ετοιμάσει ένα πιο πληρέστερο φάκελο. 


Το θέμα αφορούσε τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λατομικού χώρου για την εκμετάλλευση αργίλου από την εν λόγω εταιρεία, στην περιοχή της Γενισέας του Δήμου Βιστωνίδας.



Το ενδιαφέρον λοιπόν εστιάσθηκε στην προ ημερησίας συζήτηση, όπου συζητήθηκε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων με αφορμή την ενημέρωση που έκανε ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης αναφορικά με την επίσκεψη που δέχτηκε από αντιπροσωπεία αγροτών στο γραφείο του.


Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι η νομαρχία στηρίζει το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών και τον αγώνα τους πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, αλλά και το σεβασμό στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.


Μάλιστα υπογράμμισε πως πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία.


Ενημέρωσε τους νομαρχιακούς συμβούλους πως ζήτησε από τους αγρότες να συμπεριλάβουν στα αιτήματά τους και την υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού έργου του νομού από τα νερά του Νέστου.


 Αν και η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 21 Ιανουαρίου, οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει κατά της έγκρισης της ΜΠΕ του έργου.


“Πρώτη φορά η Ξάνθη πέτυχε να έχει ένα Περιβαλλοντικό έργο και θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την υλοποίησή του. Θα είναι έγκλημα να μην αντικατασταθούν οι 8.000 γεωτρήσεις. Μιλάμε για κλειστούς αγωγούς και άρα όχι για σπατάλη νερών. Πέρα βέβαια από το ότι το έργο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα της υφαλμύρωσης. Θα πρέπει λοιπόν τοπικά όλα τα κόμματα να πάρουν καθαρές θέσεις  και να τις κάνουν γνωστές στην κοινωνία του νομού”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης. 


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Φώτης Καραλίδης κατέθεσε πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.  Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το Σώμα και ορίστηκε Επιτροπή για την συγγραφή του αποτελούμενη από τους κυρίους Δημαρχόπουλο και Παρτσαλίδη και την κ. Καραχασάν.


Εσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Παυλίδης πως κοινωνική αλληλεγγύη δε σημαίνει έχω μόνο να παίρνω, αλλά και να  κατανοώ και τους άλλους, συμβάλλοντας έτσι και στην κοινωνική συνοχή.


Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Παυλίδης εμμέσως πλην σαφώς θέλησε να στείλει μήνυμα στους αγρότες αναφορικά με το κλείσιμο των δρόμων.


Παράλληλα, κατά τη προ ημερησίας συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο Νομάρχης ενημέρωσε το Σώμα και τις επαφές που είχε στην Αθήνα κατά την τελευταία κάθοδό του. Από τις συναντήσεις που είχε στα συναρμόδια υπουργεία, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Οικονομίας, πέτυχε θετικές δεσμεύσεις για το έργο της διάνοιξης προς τη Βουλγαρία, στην περιοχή του Άγιου Κωνσταντίνου και της ίδρυσης του μεθοριακού Σταθμού. Από την πλευρά της η Νομαρχία δηλώνει πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και η β’ φάση της διάνοιξης του δρόμου, ακόμη και από ίδιους πόρους-ΚΑΠ-. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως δε θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους. Πάντως ο κ. Παυλίδης πέτυχε τη δέσμευση πως θα επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και σε επίπεδο των δυο κυβερνήσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθώς απαιτείται συμφωνία και επικύρωση διαμέσου των δυο Κοινοβουλίων.


Τέλος ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης αναφέρθηκε και σε μια άλλη εξέλιξη θετική, που αφορούσε το έργο της αποκατάστασης της Οικείας του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα η νομαρχία Ξάνθης θα αποφύγει το δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών& Δανείων. Συναντήθηκε με το νέο υπουργό Τουριστικής Ανάπυτξης, κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη στήριξη της προσπάθειας, καθώς ο προκάτοχός του κ. Σπηλιωτόπουλος ενέγραψε λίγο πριν από την αποχώρησή του στο αντίστοιχο τμήμα  του ΕΣΠΑ  του Υπουργείου, ένα καταρχήν ποσό για το συγκεκριμένο έργο της αποκατάσταση της Οικείας Χατζιδάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.


Δέσποινα Γκούμα          

Σχετικά Άρθρα

Back to top button