“Πότε κάνει καλό ο ύπνος….”

Χορέψτε γιατί χανόμαστε, είναι η γνωστή παρότρυνση που ακούγεται από τα χείλη των λαϊκών τραγουδιστών όταν θέλουν να ανεβάσουν το κέφι των θαμώνων των γνωστών “πολιτιστικών κέντρων-σκυλάδικων-κέντρων διασκέδασης, κλπ.”, και πράγματι λειτουργεί αποτελεσματικά……

Χορέψτε γιατί χανόμαστε, είναι η γνωστή παρότρυνση που ακούγεται από τα χείλη των λαϊκών τραγουδιστών  όταν θέλουν να ανεβάσουν το κέφι των θαμώνων των γνωστών “πολιτιστικών κέντρων-σκυλάδικων-κέντρων διασκέδασης, κλπ.”, και πράγματι λειτουργεί αποτελεσματικά……


Μωρέ, όσο χορό και να ρίξουμε μεταφορικώς και κυριολεκτικώς, αν πρώτα δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε και την ανάλογη σωματική αντοχή, άδικος κόπος…. Για αυτό καλού-κακού ρίξτε έναν καλό υπνάκο πριν επισκεφτείτε κάποιο ….κέντρο…παραγωγής πολιτισμού…..


Ο ύπνος είναι το βάλσαμο για όλα τα δεινά της καθημερινότητας και των προβλημάτων μας….


Μόνο που θα πρέπει να μάθουμε διαχωρίζουμε τον ύπνο τον ωφέλιμο, από αυτόν που μπορεί να μας βλάψει….. 


  Οι παλιοί έλεγαν …”ο ύπνος τρέφει τα μωρά και ο ήλιος τα μοσχάρια”, θέλοντας  με αυτό τον τρόπο να πουν ότι ο ύπνος είναι μόνο για τα παιδιά και όχι για τους μεγάλους, οι όποιοι έπρεπε να ξυπνούν πουρνό-πουρνό για τη δουλειά….για δουλειά και προκοπή…..


Μόνο ο τεμπέλης αγαπά τον ύπνο τον πολύ έλεγε ο παππούς….


Μόνο που άλλες οι συνθήκες της ζωής τότε, και άλλες τώρα  και αναφέρομαι κυρίως στις περιβαλλοντικές αλλαγές και στις επιπτώσεις στον άνθρωπο και στην υγεία του και όχι μόνο…..


Βέβαια η λαϊκή τούτη ρήση δεν παύει να έχει και στις μέρες μας τη σημασία της και να κρύβει πολλές αλήθειες….


Άλλωστε οι πιο δημιουργικές ώρες του ανθρώπου είναι οι πρωινές…


Ωστόσο επειδή τα πάντα ρει και οι έρευνες είναι στο γονίδιο του ανθρώπου, ο οποίος συνεχώς αναζητά, διερευνά, ψάχνει, εφευρίσκει και ανακαλύπτει, διαπιστώνεται πως όποιος αγαπά τον ύπνο δε σημαίνει ότι είναι σώνει και καλά τεμπέλης….. Ο ύπνος με την κυριολεκτική του έννοια μόνο καλό κάνει στον άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας…..


.


Παράδειγμα αν θέλετε να προστατευτείτε από τους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά…..


Σύμφωνα με ένα πείραμα κατά το οποίο μολύνθηκαν επίτηδες με ιούς κρυολογήματος 153 υγιείς εθελοντές έδειξε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων…..


Τι σημαίνει έλλειψη ύπνου….;…


Μα το να κοιμάται κανείς λιγότερες από επτά ώρες το 24ωρο…..


Αμάν, το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε για μένα…..


Την είδηση τη γράφω για σας, μήπως και την εφαρμόσω εγώ, γιατί το χάλι μου δε λέγεται….. κάτι παραπάνω από πέντε ώρες ύπνου το 24ωρο και πολύ μου είναι….


Πού να τα προλάβω η δόλια …..


Και να ήταν μόνο ο κίνδυνος κρυολογήματος….; Καμιά βιταμινούλα C, καμιά ασπιρίνη και τα γιατροσόφια της γιαγιάς και να ‘μαστε  πάλι περδίκι…..


 Η έλλειψη ύπνου έχει ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις  και μάλιστα σοβαρές στον οργανισμό του  ανθρώπου…..


Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι ευθύνεται και για καρδιοπάθειες και εμφάνιση μορφών καρκίνου…..


Για αυτό γρήγορα στο κρεβάτι από νωρίς το βράδυ……


Και αν δεν είμαστε και  είστε βραδινοί τύποι και σας αρέσουν τα νυχτοπερπατήματα, υπάρχει και η σιέστα του μεσημεριού για να συμπληρώσετε το απαραίτητο οκτάωρο….


Αφήστε που ο ύπνος είναι και το καλύτερο γυμναστήριο…


Εσύ κοιμάσαι  και τα κιλά φεύγουν, αφού οι θερμίδες καίγονται με ταχύτερους ρυθμούς…..


Ένας καλός υπνάκος 7-8 ωρών  μας κάνει λοιπόν  άλλους ανθρώπους, πιο ορεξάτους και δυνατούς  και προπάντων με καθαρό μυαλό…..


Κρατήστε το τελευταίο, για να μη μας πιάνουν οι επιτήδειοι  στον ύπνο…..


Και εννοώ σε αυτόν τον ύπνο, το επικίνδυνο και βλαβερό…..


 Ο ύπνος λοιπόν με τη μεταφορική του έννοια είναι αυτός που μας κάνει κακό….


Με αυτόν τον “κακό ύπνο” που μας δελεάζουν τα έξυπνα μυαλά για να περάσουν τα σχέδιά τους….


Μας κρατούν υποτίθεται κοιμισμένους, μέσα από άρτους και θεάματα, γεγονότα άνευ ουσιαστικής σημασίας, μας αποπροσανατολίζουν για να πετύχουν τον σκοπό τους…. Θέλουν τον κόσμο να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, κατά την άποψή μου τον ύπνο τον μεταφορικό και όταν εκείνος γύρει το κεφάλι του στο προσκέφαλο αναζητώντας  τον ύπνο τον κυριολεκτικό, κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν ξάγρυπνο…..


Δεν ξέρω αν σας μπέρδεψα, αλλά νομίζω πως το μυαλό σας είναι καθαρό από τον ύπνο τον καλό και άρα εννοήσατε, αυτό που εννόησα……


 Μη μας περνάνε και κοιμισμένους…..


Αρκετά περάσανε τον ΟΗΕ και τους δημοσιογράφους  και όλο τον κόσμο οι Ισραηλινοί….


Είδατε που κατέληξα…..;


Κάποιοι κάνουν τους κοιμισμένους γιατί έτσι τους βολεύει ή τους συμφέρει…..


Ενώ κάποιοι άλλοι αγωνιούν το πότε θα κοιμηθούν κυριολεκτικά χωρίς να φτάνουν στα αυτιά τους οι ήχοι από τις βόμβες που πέφτουν πλάι τους…..


Θέλουν  τον ύπνο τον “καλό” χωρίς το φόβο ότι δε θα ξυπνήσουν το πρωί….


Για αυτό λοιπόν στο χέρι μας είναι αν θα είμαστε οι κοιμισμένοι με την καλή έννοια και όχι με την άλλη….


Πάντως  μην ξεχνάτε πως ο ύπνος στην κυριολεξία μόνο καλό μας κάνει…..


 


“Μια από τα ίδια και πάλι…..”


 Άλλο ένα Σαββατοκύριακο πέρασε με μια από τα ίδια στη χώρα όχι του Ποτέ-Ποτέ, αλλά στη χώρα του ράβε-ξήλωνε…..


Στη χώρα των αέναων μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών αποφάσεων -για τα μεγάλα θέματα  π.χ. Παιδεία -Υγεία- που σπάνια   γίνονται πολιτικές πράξεις ορατές από τους πολίτες και πολύ περισσότερο αποτελεσματικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, και τούτο το weekend κύλησε  μέσα σε μελανά χρώματα και αρώματα…..  


Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας  και πάλι στο χορό των δημοσκοπήσεων και των δυσοίωνων οικονομικών προβλέψεων μετά της εκλογολογίας….. 


Τα δελτία ειδήσεων με τα ίδια θέματα της πολιτικής επικαιρότητας που διυλίζουν τον κώνωπα και με την απαγωγή Παναγόπουλου και την κρίσιμη εξέλιξη της υπόθεσης….


 Πολίτες και πολιτικοί περιμένουν την έκδοση των κυριακάτικων εκδόσεων των εφημερίδων για να προχωρήσουν στον πρώτο απολογισμό των έργων και κινήσεων των πολιτικών κομμάτων και δη της κυβέρνησης κατά το προηγούμενο επταήμερο και να προετοιμαστούν αναλόγως για το επόμενο, για αυτό που είδη διανύουμε…. Βαρόμετρο των επόμενων βημάτων και στάσεων αποτελούν οι περιβόητες δημοσκοπήσεις ….


Μαζί με όλα τα ένθετα και τα λοιπά δωράκια -ταινίες και τραγούδια, αλλά και βιβλία μαγειρικής – υπάρχει και η καθιερωμένη πλέον κυριακάτικη δημοσκόπηση μετά των αναλύσεών της…..


Προηγείται το ΠΑΣΟΚ, σταθερά μεν, αλλά η Ν.Δ. μειώνει τη διαφορά…..


Τα ποσοστά της οποίας διαφέρουν από εφημερίδα σε εφημερίδα και από εταιρεία Δημοσκοπήσεων σε εταιρεία Δημοσκοπήσεων…


Το έχω γράψει και άλλες φορές πως με τις δημοσκοπήσεις άκρη δε βρίσκεις, άσε που προσπαθούν να κάνουν και πλύση εγκεφάλου…..


Να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη κατά το δοκούν και το συμφέρον των εντολέων τους…. 


 Νισάφι ποια με τις δημοσκοπήσεις για το ποιο κόμμα προηγείται σε πρόθεση ψήφου και ποιος είναι πιο κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού…..


Γιατί δεν περιμένετε να πάρετε την απάντηση από τον ίδιο το λαό, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου-το πότε θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός-και στηθεί η κάλπη….;


Δεν κουραστήκατε αγαπητοί δημοσκόποι και όλοι εσείς μεγαλοεκδότες  των Αθηνών-που για λογαριασμό σας γίνεται και μια έρευνα για κάποιο φύλλο της Κυριακής….;


Αφήστε τον κόσμο στην ησυχία του, ή τέλος πάντων ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματά του, με αυτά που τον ενδιαφέρουν άμεσα…..


Τι σημαίνει δηλαδή ότι προηγείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού προηγείται ο Καραμανλής….;


Μήπως ότι θέλουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα και όχι το Γιώργο….;


Μη μας ζαλίζετε άλλο και μην επαναλαμβάνετε μια από τα ίδια…


Μήπως ξεχάσατε περασμένες εποχές, όπου είχαμε πάλι το ίδιο τροπάριο….; 


Άλλωστε δεν είναι και τόσο μακρινές οι εποχές εκείνων των δημοσκοπήσεων, όπου έβγαινε πρώτο κόμμα η Ν.Δ., αλλά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Σημίτης… 


Και φυσικά θα έχει καταγραφεί στη μνήμη σας ότι τελικά τη μόνη αληθινή γνώμη και θέση των πολιτών την έδωσε η κάλπη όταν έδωσε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας στον πρωτάρη τον Καραμανλή και έστειλε το Σημίτη στο σπίτι του…. 


 Αν πάλι οι εκδόσεις των κυριακάτικων εφημερίδων δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς δημοσκοπήσεις, ας γίνονται για θέματα της επικαιρότητας που πραγματικά ενδιαφέρουν τον πολίτη, άσχετα από το ποιος κερδίζει σε εξουσία…..


Τι με νοιάζει εμένα-όχι πως δε με ενδιαφέρει βέβαια ως πολιτικό όν-αν μειώνεται ή αυξάνεται η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας ή αν το 77% των πολιτών τάσσονται υπέρ της ανανέωσης της θητείας  του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια…..


Με αφορά και μάλιστα άμεσα και πολύ περισσότερο, όπως και τα εκατομμύρια των ελληνικών οικογενειών με το τι πρόκειται να γίνει στο χώρο της Παιδείας και ποια η γνώμη των πολιτών….


Ξεκινά η συζήτηση για  θέματα Παιδείας και του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει μια ανάλογη δημοσκόπηση σε κάποια εφημερίδα….


Να μάθω τι σκέφτεται και κάποιος άλλος πέρα από μένα που έχει παιδιά στο σχολείο και αγωνιά όχι μόνο για το κόστος της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά πολύ περισσότερο για την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα….


Να αποσυνδεθεί το Λύκειο από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο…..;


Αλλά πώς  και πότε….;


Είμαστε έτοιμοι, έχουμε τις υποδομές, μπορούμε ή σε λόγια να βρισκόμαστε….;


Γιατί απλά από τη Μαριέττα περάσαμε στο Ευριπίδη και τώρα στον Άρη και άρα με  κάποιο νέα μεταρρύθμιση επί χάρτου θα πρέπει και αυτός να ασχοληθεί….; 


Μια από τα ίδια και πάλι σε τούτο τον τόπο γευόμαστε…..τι και αν ο χρόνος κυλά αδυσώπητα σε βάρος μας…..


Σχετικά Άρθρα

Back to top button