Με κοινή συναίνεση και η εκλογή των μελών των Ν.Ε.

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης με μοναδικό θέμα την εκλογή των μελών των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών , καθώς και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων τους από το Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη.

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης με μοναδικό θέμα την εκλογή των μελών των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών , καθώς και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων τους από το Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη.


Μέσα σε ήρεμο κλίμα και πνεύμα συνεργασίας με στόχο πάντα την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των βασικών θεσμικών οργάνων της Ν.Α., τις τέσσερις Νομαρχιακές Επιτροπές , προτάθηκαν από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τα πρόσωπα που επιθυμούσε η κάθε παράταξη να εκλέξει στις Επιτροπές.


Έτσι για την 1η Ν.Ε.  Θεμάτων Διοίκησης και Οικονομικών, εκλέχθηκαν οι κκ. Ανέστης Καραπαπάζογλου και Χατζημεμίς Τουρκές, από τη συμπολίτευση και η κ. Γεωργία Μαραγκού και ο κ. Χατζηεγκενέ από τη μείζονα αντιπολίτευση.


Αναπληρωτές τους είναι οι Ταρενίδης, Συμπιλίδου, Καραλίδης και Ουζούν.


Εκλέχθηκαν με 21 ψήφους, βρέθηκαν 2 λευκά, ενώ μια ψήφος ήταν του κ. Φωτιάδη, σύνολο ψηφισάντων 24 νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι οποίοι ήταν παρόντες.


Κυριότερες αρμοδιότητες της 1ης Νομαρχιακής Επιτροπής είναι η κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού, ο καθορισμός των όρων των διακηρύξεων και των κάθε μορφής δημοπρασιών, η σύνταξη των διακηρύξεων διαγωνισμών για την εκτέλεση έργων, εργασιών, προγραμμάτων και προμηθειών για την ανάθεση της παροχής υπηρεσιών και η μελέτη της ανάγκης σύναψης δανείων και ο καθορισμός των όρων τους.


Σε ότι αφορά τη 2η Ν.Ε. Θεμάτων Γενικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εμπορίου, όπου αφορά τα αντικείμενα των   Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ/νση Βιομηχανίας, Τμήμα ΠΣΕΑ, Δ/νση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (πλην ΟΠΑΑΧ)  μέλη της εκλέχθηκαν ο κ. Παναγιώτης Ταρενίδης και η κ. Δώρα Συμπιλίδου από τη συμπολίτευση και οι κύριοι Φώτης καραλίδης Ουζούν Ιρφάν από τη μείζονα αντιπολίτευση. Αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής εκλέχθηκαν, οι Καραπαπάζογλου, Μαραγκού, Χατζηγκενέ και Χατζημεμίς.


Για την 3η Νομαρχιακή Επιτροπή, Θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδια για τα αντικείμενα εργασίας των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, Τοπογραφικής, Έγγειων Βελτιώσεων και του Τμήματος Αλιείας, μέλη της εκλέχθηκαν οι κύριοι Μωραϊτης Στέλιος και Πασχάλης Λύρατζης από την πλευρά Παυλίδη και οι κύριοι Ορχάν Τζελαεντίν από την παράταξη Καραλίδη. Αναπληρωματικά μέλη της 3ης Επιτροπής  είναι οι Καρβουνίδης, Αμοιρίδης, Τσούλου, Μαραγκού.


Τέλος σε ότι αφορά την 4η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικού Τομέα, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτής και με ευθύνη παρακολούθησης της λειτουργίας των Δ/νσεων Κοινωνικής Πρόνοιας, Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής, Σχεδιασμού και Προγραμματισμού –μόνον ΟΠΑΑΧ, μέλη της εκλέχθηκαν από την παράταξη της συμπολίτευσης ο κ. Περικλής Καρβουνίδης και Κώστας Αμοιρίδης και από την μείζονα αντιπολίτευση, η κ. Ματούλα Τσούλου και ο κ. Τζελαεντίν Δουλγκέρ. Ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Μωραίτης, Λύρατζης, Καραλίδης και Ορχάν.


Στα εκτός ημερήσιας θέματα          


Στο μεταξύ στην προ ημερησίας συζήτηση της προχθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου τα μέλη του απασχόλησε και η εμπόλεμη κατάσταση στην Παλαιστίνη με τα δραματικά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας.


Όπως έκανε γνωστό ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, πρόκειται από πλευράς νομαρχίας να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, για αυτό και έχει ανοιχθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, ο οποίος θα γνωστοποιηθείς τις επόμενες μέρες. Η Νομαρχία Ξάνθης θα βάλει το ποσό των 5000 ευρώ , ενώ θα συγκεντρώσει και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.


Παράλληλα ο κ. Παυλίδης, ενημέρωσε του νομαρχιακούς συμβούλους για την κίνηση οικολογικών οργανώσεων , οι οποίες προσέφυγαν στο ΣτΕ  για την ακύρωση του διαγωνισμού του μεγάλου αρδευτικού έργου της πεδιάδας του νομού Ξάνθης από τα νερά του Ποταμού Νέστου, καθώς θεωρούν πως θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.


Τέλος, ο νομάρχης Ξάνθης ενημέρωσε το Σώμα πως στις επικείμενες εκλογές τους Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, την ερχόμενη Κυριακή, θα προταθεί για την υπερνομαρχία από πλευράς της παράταξής του ο νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Αμοιρίδης.


 


                                                                                    Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button