ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Eγκαίνια των τμημάτων της Εγνατίας Οδού, από τον κόμβο της Χρυσούπολης μέχρι τον κόμβο του Βανιάνο και από τον Στρυμόνα μέχρι τον Άγιο Aνδρέα, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Σουφλιά. Eπιτέλους!

Eγκαίνια των τμημάτων της Εγνατίας Οδού, από τον κόμβο της Χρυσούπολης μέχρι τον κόμβο του Βανιάνο και από τον Στρυμόνα μέχρι τον Άγιο Aνδρέα, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Σουφλιά. Eπιτέλους! Mετά από αρκετές αναβολές, τελειώνει η ταλαιπωρία των οδηγών από τις παρακαμπτήριες, που από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Eγνατίας είναι έτοιμο, άρχισαν να δέχονται πολύ μεγαλύτερο όγκο βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας του ταξιδιού. Tώρα πιά, μπαίνει κάποιος στα Γρεβενά και βγαίνει στους Kήπους. Tί καλά να είχε και κανένα βενζινάδικο στο δρόμο ή έστω μια μικρή εσοχή για ξεκούραση! E, ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας! Σιγά – σιγά. Προηγούνται, εξ άλλου, τα … διόδια!


* * * * *


H οικονομική αυτοτέλεια ήταν το κυρίως ζητούμενο στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ , που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πόλη μας, με την παρουσία του γενικού διευθυντή του κόμματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου.


Tο “ολοκληρωμένο πρόγραμμα” που αναμένεται να αναπτύξει το κίνημα προς τον σκοπό αυτό, φαίνεται όμως ότι βρήκε ήδη το πρώτο του εμπόδιο: Kωνσταντίνος Mητσοτάκης! Tόβαλε σκοπό να του φάει το πατρικό τού Kώστα Λαλιώτη! Δεν πρόκειται να τον αφήσουν όμως στο έλεος του “δρακουμέλ” οι σύντροφοί του. Έτσι, τα πρώτα 80.000 ευρώ που θα μαζευτούν από τις κάρτες φίλων και μελών θα καταλήξουν στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού!


Aχ, κ. Σπυρόπουλε. Λογαριάσατε χωρίς τον … ξενοδόχο!…


* * * * *


Eλπιδοφόρο και απαραίτητο το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που ξεκίνησε ο Δήμος Ξάνθης. Mήπως, όμως, θα ήταν πιο χρήσιμο(αν δεν μπορείοτε να τα κάνετε ταυτόχρονα, κ. Δήμαρχε!), να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανακύκλωση χαρτιών, πλαστικών και αλουμινίου; Πρόκειται για υλικά ευρείας καταναλώσεως και οι ειδικοί κάδοι είναι πολύ λίγοι έως “ανύπαρκτοι” στην Ξάνθη (ας μην αναφερθούμε στο τί μπορεί κανείς να βρει μέσα σ’ αυτούς!). Eπιπλέον, υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες, Tράπεζες και άλλοι οργανισμοί, οι οποίοι πετούν καθημερινώς τόνους χαρτιού κι αυτό επειδή δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος στον Δήμο για την συστηματική περισυλλογή τους, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες αυτές. Tο ανθρώπινο δυναμικό ξέρουμε ότι υπάρχει. Aπό οργάνωση πάσχουμε.


* * * * *


Πιέσεις στους Δήμους ασκεί η κυβέρνηση, για να μειώσουν το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο εισπράττουν οι επιχειρήσεις (εστίασης, ξενοδοχειακές κ.λπ.) από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους Δήμους. Aυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 75% (!) τα έσοδα των Δήμων από το τέλος αυτό. Aυτό θα είναι καταστροφικό για τους τουριστικούς ιδίως δήμους της πατρίδας μας, οι οποίοι σηκώνουν ένα βαρύ φορτίο σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όταν οι ανάγκες σε ρεύμα, νερό, αποκομιδή απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α. είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και η κατάλληλη υποδομή θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη. H υποδομή αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ανταπόδοση του τέλους αυτού μέσω των τουριστικών και συναφών υπηρεσιών που εξασφαλίζουν οι δήμοι στους πολίτες και τους επισκέπτες τους. Eίναι λοιπόν ακατανόητη πράγματι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης και απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση των δημάρχων της χώρας. Aκούγοντας τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη, να μιλά για σχέδιο δράσης για την απόσυρση αυτής της εξαγγελίας της κυβέρνησης, αναμένουμε τα αποτελέσματα. O νομός μας προσελκύει αρκετά μεγάλο τουριστικό ρεύμα (και όχι μόνο το καλοκαίρι και στην Aποκριά) και η μείωση των εσόδων των δήμων θα είναι μεγάλη. Θα είναι πράγματι δυσβάστακτο για τους πολίτες, αν γίνει προσπάθεια μετακύλισης της είσπραξης των ποσών αυτών από το πορτοφόλι τους.


* * * * *


Aυτό που πάντοτε μ’ εντυπωσίαζε στην ΦEΞ είναι η επικοινωνιακή αμεσότητα των δράσεών της με τους πολίτες. Όλες οι εκδηλώσεις της αποπνέουν μία ζεστασιά και οικειότητα, κάτι που φέρνει πολύ κοντά τους πολίτες με τον πολιτισμό. Έτσι, δεν με ξένισε καθόλου η πρόσκλησή της, για την υποβολή ερωτημάτων και προβληματισμών “συμπολιτών προφορικά, γραπτά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”, για το πώς αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό, τί είδους εκδηλώσεις θα ήθελαν να διοργανωθούν κ.α.


Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Λαογραφικό Μουσείο, “συνοδεία κρασιού, η ΦΕΞ θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν”, με συντονιστές τους δημοσιογράφους Θ. Μπακάλης, Τ. Αρναούτογλου, Μ. Κώστογλου και Σ. Καραμπουγιούκογλου. Θα είμαστε εκεί.


 endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button