«Στήριξη όχι σε δεκανίκια…..»

Η σωστή αξιοποίηση των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία όντως αποτελούν αναντικατάστατα εργαλεία στα χέρια τόσο κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων, τοπικών αρχών και φορέων, όσο και των ιδιωτών , μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής των πολιτών….

*Η σωστή αξιοποίηση των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία όντως αποτελούν αναντικατάστατα  εργαλεία στα χέρια τόσο κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων, τοπικών αρχών και φορέων, όσο και των ιδιωτών , μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής των πολιτών…. 


 Αποτελούν τον κινητήριο μοχλό που δίνει ώθηση σε πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις δημοσίων και ιδιωτικών φορέων…..


 Γεγονός είναι πως υπάρχουν προγράμματα που δρουν καθοριστικά στην ανάπτυξη κάποιων περιοχών, όπως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και προγράμματα που αφορούν αστικές και όχι μόνο περιοχές και υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών…..


 Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, όπως και το τελευταίο που τέθηκε πριν από λίγες μέρες σε εφαρμογή και αφορά τη δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων μέσω της αστικής συγκοινωνίας,  των δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥ-NΚΟΙΝΩΝΙΑ» της ΚΕΔΚΕ….


 


 *Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού χαιρετίστηκε θερμά από όλους και σταδιακά συναντά όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους κατοίκους των δήμων που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στους δημότες τους ….


 Βγάζει από την απομόνωση πολλές περιοχές, συμβάλλει στην επικοινωνία των κατοίκων, καθώς και στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των οικισμών ενός δήμου…..


 Και φυσικά σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και κρίσης δίνει μια ανάσα στους πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν και σκέφτονται το εισιτήριο, έσω και αν η τιμή του θεωρείται αμελητέα , μπροστά στα τόσα άλλα που καλούνται καθημερινά να πληρώσουν ….


  Πέρα όμως από την μικρή αυτή οικονομική ανάσα, το πρόγραμμα «ΣΥN-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» αναμένεται να αποδειχθεί σωτήριο για τους αστικούς δήμους που αντιμετωπίζουν εντονότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα…..


 Αρκεί βέβαια και οι ίδιοι οι κάτοικοί τους να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο, αφήνοντας στο σπίτι το αυτοκίνητο  και να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα αστικά που έχουν δρομολογηθεί για αυτό το σκοπό….


  Αναμφισβήτητα λοιπόν τα ευρωπαϊκά προγράμματα που απευθύνονται στους διάφορους τομείς δράσεων που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, είτε σε έργα , είτε σε παροχή υπηρεσιών και υποδομών, αποτελούν τη μαγιά, τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν τα επόμενα βήματα των φορέων είτε της ιδιωτικής, είτε της δημόσιας πρωτοβουλίας….


Και βέβαια αναφέρομαι  στη δημιουργία εκείνων των δομών που θα πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να εγγυηθούν τη συνέχιση των δράσεων αυτών όταν σταματήσει η στρόφιγγα των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης….


 Αλήθεια γιατί θα πρέπει να φτάνουμε στο και πέντε και να βγαίνουν οι εργαζόμενοι στους δρόμους για παράδειγμα του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, ή των Κέντρων Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, όταν κινδυνεύουν να μείνουν από χρήματα, αφού εκ των προτέρων όλοι γνωρίζουν ότι τα προγράμματα αυτά έχουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο χρηματοδότησης και ότι στη συνέχεια θα πρέπει να στηριχθούν από τους εθνικούς πόρους…..;


 Μήπως γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις και αρμόδιοι υπουργοί πιστεύουν ότι εσαεί θα δίνονται παρατάσεις….;


 


 


*Το ζητούμενο λοιπόν είναι  τι γίνεται μετά…..


 Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα που θα μας πάρουν τα δεκανίκια και θα πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας…..


 Οι πρωτοβουλίες και δράσεις των ιδιωτών που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα είναι βιώσιμες οικονομικά, ώστε να αντέξουν από μόνες τους στον ανταγωνισμό…..;….


 Οι Δήμοι και οι Νομαρχίες λαμβάνουν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των δράσεων, όταν θα πάψει η ενίσχυσή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση….;


 Θα πρέπει άλλωστε να το συνειδητοποιήσουμε όλοι πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανοίγουν δρόμους, κάνουν την αρχή σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί να θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά μια περιοχή…..


 Μας δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο και μας στηρίζουν στο ξεκίνημά μας…..


 Μέχρις εκεί όμως…..Από εκεί και μετά  είναι στο δικό μας αποκλειστικά μυαλό, στο δικό μας χεράκι, δημόσιο ή ιδιωτικό, για το αν θα καταφέρουμε να υπάρξει συνέχεια…. 


 Άλλωστε απώτερος στόχος των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, θα πρέπει να είναι η σωστή αξιοποίηση των εκάστοτε ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι απλά η διαχείρισή τους….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button