Τα απαράδεκτα μέτρα οδηγούν σε ρήξη λαού και κυβέρνησης

Για τις τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ, καθώς και την απαράδεκτη στάση-όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- που τήρησε η Γερμανία έναντι της χώρας μας, τοποθετήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής κ. Γιώργος Δελαστίκ, που βρέθηκε προχθές στην Ξάνθη προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Για τις τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ, καθώς και την απαράδεκτη στάση-όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- που τήρησε η Γερμανία έναντι της χώρας μας, τοποθετήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής κ. Γιώργος Δελαστίκ,  που βρέθηκε προχθές στην Ξάνθη προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


Στην εκδήλωση, όπου υπήρξε μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ο κ. Δελαστίκ μίλησε για τα οικονομική κρίση και τον αντίκτυπο στα εθνικά θέματα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε  συζήτηση με το κοινό.


Νωρίτερα  απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων της πόλης, κατέθεσε τις δικές απόψεις και στην τρέχουσα επικαιρότητα, προχωρώντας και στις ανάλογες προβλέψεις εκτιμήσεις.


Αν δεν ανακληθούν τα μέτρα


Την ανάγκη να ανακαλέσει η κυβέρνηση, να πάρει δηλαδή πίσω εκείνα τα μέτρα που αναφέρονται στις περικοπές μισθών και συντάξεων , τα οποία όπως σημείωσε , οδηγούν σε μια καταβαράθρωση την ελληνική οικονομία και κυρίως τον ελληνικό λαό επί διάστημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, υπογράμμισε ο κ. Δελαστίκ, καθώς φοβάται κοινωνική έκρηξη.


«Πολύ το φοβάμαι ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στα μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να πετύχουμε θετική λύση. Η κατάσταση η κοινωνική μπορώ να σας διαβεβαιώσω με αυτά που είδα ότι θα οξύνεται και μιλάμε για θερμό φθινόπωρο και καυτό χειμώνα. Μπροστά σε αυτά που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν παρά μια εισαγωγή».


Απαράδεκτη η στάση των ευρωπαίων εταίρων


Στο μεταξύ ο Γιώργος Δελαστίκ παραδέχτηκε ότι η οικονομική κατάσταση  της Ελλάδας είναι σοβαρή, ωστόσο η λύση που επιλέχθηκε δεν ήταν και η καλύτερη και η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε μια ρήξη λαού και κυβέρνησης. Παράλληλα στηλίτευσε της στάση της Γερμανίας και μιας σειράς ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σοβαρή. Τα οικονομικά μεγέθη και μόνο δε δικαιολογούν την απαράδεκτη στάση που τήρησαν και τηρούν έναντι της χώρας μας η Γερμανία και οι εταίροι μας. Υπηρετούν διαφορετικούς στόχους από την απλή διόρθωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών της χώρας . Πιστεύω ότι λυγίζοντας υπό το βάρος αυτό η ελληνική κυβέρνηση και αποδεχόμενη τα απαράδεκτα μέτρα του ΔΝΤ και ΕΕ οδηγεί σε μια ρήξη λαού και κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά είναι βαθύτατα άδικα και αποδυναμώνουν το εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα και δεν επιτρέπει τη χώρα στη φάση αυτή να μπορέσει να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική σοβαρής διεκδίκησης δίκαιων λύσεων στα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν».


Υπήρχε και η λύση της έκδοσης λαϊκών ομολόγων


Ο Γιώργος Δελαστίκ, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το λάθος της και να ανακαλέσει τα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων και να δώσει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, πρότεινε και μια άλλη λύση αντί της προσφυγής στο ΔΝΤ.


«Λύση στο ζήτημα του χρέους είναι να δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατικά ομόλογα των χωρών μελών της ευρωζώνης. Επί πρόσθετα λύση δίνει σε οξυμμένες φάσεις και χαλαρώνει την πίεση των κερδοσκόπων η έκδοση λαϊκών ομολόγων, απευθυνόμενων στον κοινό καταθέτη. Είναι παραμύθι αυτό που διέδιδαν οι τράπεζες ότι δήθεν αν εκδοθούν λαϊκά ομόλογα θα καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και εν μπάσει περιπτώσει προτιμάμε να σωθεί η χώρα , παρά να διαταραχθεί η ρευστότητα των τραπεζών».


Για τα εθνικά θέματα


Τον κίνδυνο η οικονομική κρίση να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εθνικών θεμάτων, επεσήμανε ο κ. Δελαστίκ, για αυτό και κρίνει πως η κυβέρνηση δε θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τα εθνικά θέματα, παρά τις πιέσεις που θα δεχθεί. Υπονοώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση και άρα αδύναμη  να αντιμετωπίσει διαπραγματευτικά τις μεγάλες προκλήσεις που δέχεται στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.


«Είμαστε σε μια φάση που κατά την άποψή μου δεν πρέπει πρώτα από όλα να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση τη λύση σοβαρών εθνικών ζητημάτων, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά, η ονομασία των Σκοπίων και το Κυπριακό».


Οι βλέψεις της Τουρκίας και η επίσκεψη Ερντογάν


Τέλος ο Γιώργος Δελαστίκ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις διαπραγματεύσεις  ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., κάτι που θεωρεί απαράδεκτο από τη στιγμή που όχι μόνο η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, αλλά κυρίως της επιτρέπεται να προχωρά σε διαπραγματεύσεις έχοντας σε ισχύ το casus belli έναντι της Ελλάδας, κράτους μέλους της Ε.Ε. .


«Η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται στη χειρότερη συγκυρία για την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι τυχαία, δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη στιγμή που θα είναι τόσο αδύναμη για να καλέσει τον Ερντογάν. Η ζωή μας βγάζει συμπτώσεις που δε μας ευνοούν. Το ζήτημα κατά την άποψή μου είναι να μην επιχειρήσει, επειδή βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όσον αφορά την οικονομία, να προχωρήσει σε θεαματικές κινήσεις δήθεν συμφιλίωσης σε αυτή τη φάση. Διότι κατά την άποψή μου η Τουρκία δεν επιθυμεί μέσω του εξευρωπαϊσμού της λύσεις διαφορετικές από εκείνες που ήθελε από την αρχή. Επιχειρεί να ευρωκατοχυρώσει, να κάνει δηλαδή αποδεκτές και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όλες τις μονομερείς βλέψεις που έχει εναντίον της Ελλάδας. Άρα χρειάζεται προσοχή και μακρόχρονη διαδικασία για να επιτευχθεί, αν επιτευχθεί τελικά, μια καλύτερη, ανεκτή, έντιμη ρύθμιση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θυσιαστεί στο θέαμα η ουσία και σε αυτή τη φάση μια θεαματική συμφωνία θα είναι αρνητική για την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων για την Ελλάδα φυσικά».


 


                                                                                Δέσποινα Γκούμα


                                                                              dgouma07@otenet.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button