Σεισμός αισθητός στην Ξάνθη

Iσχυρός σεισμός της τάξης των 5,0 ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:59 τα ξημερώματα της Δευτέρας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ξάνθη. Το επίκεντρο του σεισμού σε υποθαλάσσια περιοχή 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαμοθράκης και 47 χιλιόμετρα νότια της Αλεξανδρούπολης.

   Iσχυρός σεισμός της τάξης των 5,0 ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:59 τα ξημερώματα της Δευτέρας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ξάνθη.


Το επίκεντρο του σεισμού σε υποθαλάσσια περιοχή 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαμοθράκης και 47 χιλιόμετρα νότια της Αλεξανδρούπολης.


   Στην εκτίμηση του μεγέθους του σεισμού, συμφώνησαν διάφορα γεωδυναμικά ινστιτούτα από όλη την Ευρώπη και έχει επιβεβαιωθεί και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τους Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο σε νεότερη εκτίμησή του υπολογίζει την έντασή του σε 4,8 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. 


   Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε όλες της πόλεις της Θράκης και την Καβάλα, στην Αντολική Θράκη μέχρι την Ανδριανούπολη, στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας και στα δυτικά παράλια της Τουρκίας.


  Σημειώνεται ότι δύο λεπτά πριν την εκδήλωση του σεισμού σημειώθηκε σεισμός της τάξης των 3,2 ρίχτερ στο ίδιο σημείο, ενώ 15 λεπτά αργότερα καταγράφηκε σιεσμός της τάξης των 3,5 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος από τους μετασεισμούς που συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.


  Γενικότερα η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στην Ελλάδα και τη Δυτική Τουρκία υπήρξε αυξημένη.


   Περισσότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αν και με τα πρώτα δεδομένα πριν και μετά την εκδήλωσή του φαίνεται ότι ήταν το κύριο φαινόμενο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button