“Καιρός να μυρίσουν Χριστούγεννα….”

Όταν έκανε ποδαρικό το δίσεκτο 2008 κανείς μας δε φαντάζονταν ότι στην εκπνοή του η χώρα μας θα ζούσε τέτοιες συγκλονιστικές στιγμές …… Ότι ο τελευταίος μήνας του χρόνου, ο Δεκέμβριος θα σημαδευόταν από τον τραγικό θάνατο ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού, ο οποίος θα πυροδοτούσε μια κοινωνική έκρηξη κυρίως των νέων και της γενιάς των επτακοσίων ευρώ….

Όταν έκανε ποδαρικό το δίσεκτο 2008 κανείς μας δε φαντάζονταν ότι στην εκπνοή του η χώρα μας θα ζούσε τέτοιες συγκλονιστικές στιγμές ……


Ότι ο τελευταίος μήνας του χρόνου, ο Δεκέμβριος θα σημαδευόταν από τον τραγικό θάνατο ενός δεκαπεντάχρονου  παιδιού, ο οποίος θα πυροδοτούσε μια κοινωνική έκρηξη κυρίως των νέων και της γενιάς των επτακοσίων ευρώ….


Μια κοινωνική έκρηξη που θα σημαδεύονταν από βία και καταστροφές στους εμπορικούς ιστούς των πόλεων και κυρίως σε αυτόν της πρωτευούσης…..


Από την αρχή τούτης της χρονιάς, που σε λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες θα περάσει και αυτή στην ιστορία ξέραμε ότι θα ήταν μια δύσκολη χρονιά  για όλους τους τομείς  και ο καθένας μας είχε προετοιμαστεί ανάλογα…..


Όμως όσο και προετοιμασμένος  να ήσουν για παν ενδεχόμενο, πάντα προς την αρνητική κατεύθυνση, είτε πολιτικό, είτε οικονομικό, αποδείχθηκε τελικά ότι πιαστήκαμε στον ύπνο…..


Το 2008  μας αποχαιρετά με σκάνδαλα και με βία….τι κοινότυπο αλήθεια….


 



Αλλά επειδή όλα έχουν και τα όρια τους και οι αντοχές των πολιτών αρχίζουν να τους αφήνουν, καιρός να πάμε λίγο παραπέρα…..


Κανείς δε λέει να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στα γεγονότα που σημαδεύουν με μελανά χρώματα την επικαιρότητα της χώρας μας και κάνουν το γύρο του κόσμου, απλά μέρες που είναι, μέρες που έρχονται , να αλλάξουμε κάπως την ιεράρχησή τους……


Άλλωστε τι κερδίζουμε με την γκρίνια, τη μεμψιμοιρία και τον αρνητισμό….;


Γινόμαστε ακόμη πιο απαισιόδοξοι και κλεινόμαστε ακόμη περισσότερο στο καβούκι μας…..


Χάνουμε κάθε όρεξη και δύναμη για ανατροπή της όποιας άσχημης κατάστασης προς το καλύτερο και οδηγούμαστε άθελά μας σε ένα ακόμη πιο βαθύ τέλμα….


Αλλά είπαμε ως εδώ…..καιρός να πάμε παρακάτω…..


Άλλωστε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου έλεγε πως ότι κάνεις τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και ότι διάθεση έχεις, αυτά θα σε ακολουθήσουν και στην νέα χρονιά…..


Και επειδή δηλώνω λάτρης της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων μας, γιατί πιστεύω πως κρύβουν αιώνιες αλήθειες, προσπαθώ να τηρώ όσο μπορώ αυτά που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά στο πέρασμα των χρόνων…..


 



Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι και το 2009 θα είναι μια εξίσου δύσκολη και με πολλές εκπλήξεις χρονιά, αποφάσισα για τις επόμενες μέρες που μένουμε μέχρι να αποχαιρετίσουμε οριστικά το 2008 να κάνω μόνο θετικές σκέψεις και να βάζω σε πρώτη προτεραιότητα θέματα που θα με κάνουν να αισθάνομαι πιο ανθρώπινα και ωραία…., όσο δύσκολο και αν διαπιστώνεται αυτό στην πράξη…..


Γιατί πώς να δηλώνεις χαρούμενη και να θέλεις να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων όταν τα περισσότερα σχετίζονται με τον παράγοντα χρήμα….


Εντάξει, κάποιος θα πει ότι υπάρχουν απλά και καθημερινά πράγματα, καθημερινές συνήθειες  που δε κοστίζουν ακριβά…..


Όπως το να βρεθείς με αγαπημένους σου φίλους, που λόγω του  περιορισμένου χρόνου  σου και των επαγγελματικών σου υποχρεώσεων  δεν τους βλέπεις τόσο τακτικά όσο θα ήθελες…..


Όποτε ένα καφεδάκι με τη γειτόνισσα Νίκη σε κάποιο από τα τόσα όμορφα Καφέ της πόλης μας αυτομάτως αποσπά την προσοχή σου από τα δυσάρεστα των ημερών…..που τις περισσότερες φορές δεν είναι στο δικό σου χεράκι να τα βάλεις σε μια τάξη…..


 



Καιρός λοιπόν να μπούμε στο  κλίμα των ημερών, να αφεθούμε για λίγο στο πνεύμα των Χριστουγέννων- αν έχουμε βέβαια αφήσει χώρο μέσα μας, για να μας καταλάβει- ……


Άλλωστε τα περισσότερα από τα κακά που ήταν να συμβούν και στη δική μας περιοχή έγιναν…..


Ακόμη και οι εργαζόμενοι της ΣΕΠΕΚ μετά τη χθεσινή τους Γενική Συνέλευση, πήραν και αυτοί το δρόμο τους…..


Ότι έγινε, έγινε, με το θέμα των Συνεταιριστικών εργοστασίων….δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε το επόμενο βήμα της όλης υπόθεσης……


Όσο για τις φωνές και πορείες διαμαρτυρίας των  νέων ανθρώπων, μαθητών και φοιτητών, και εδώ τα πράγματα αρχίζουν και ηρεμούν…..


Μην ξεχνάμε πως οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι θέμα ημερών…..


Όσο για τις περιβόητες καταλήψεις στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, μάλλον δεν τίθεται ζήτημα, καθώς μόνο  σε ένα σχολείο της Ξάνθης, στο 2ο ΕΠΑΛ υπήρξε μια μικρή κινητοποίηση μαθητών…..


Μάλιστα στο συγκεκριμένο σχολείο τα παιδιά δεν έκαναν κατάληψη, απλά δήλωσαν αποχή…..


 



Σιγά-σιγά τα πράγματα θα αρχίσουν να ηρεμούν-μας τέλειωσε και η Εξεταστική για το Βατοπαίδι, αν και το συγκεκριμένο θέμα θα μας απασχολήσει και το 2009- και το γιορτινό κλίμα να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και μέσα σε κάθε σπίτι….


Ήδη από χθες τέθηκε σε λειτουργία και το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, οπότε ώρα να στηρίξουμε και την ξανθιώτικη αγορά ……


Όσο σφιχτά και να είναι τα οικονομικά μας, όλο και κάποιο δωράκι θα κάνουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα…….


Μια βόλτα στις όμορφα στολισμένες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες αμέσως σου αλλάζει τη διάθεση…..


Γίνετε πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι τις τελευταίες αυτές ημέρες του χρόνου, ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν και κυρίως βγάλτε μπροστά την καλή πλευρά του εαυτού σας και να είστε σίγουροι πως κάτι θετικό θα σας συμβεί….. Καλομελέτα και έρχεται που λένε……               

Σχετικά Άρθρα

Back to top button