Η Μονή Βατοπεδίου επανέρχεται στη Λίμνη Βιστωνίδα

Ξεκινά σήμερα στις έξι το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.Το πόρισμα της Εξεταστικής βρίσκεται από χθες στα χέρια του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ξεκινά σήμερα στις έξι το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.Το πόρισμα της Εξεταστικής βρίσκεται από χθες στα χέρια του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Στο μεταξύ λίγο πριν την ολοκλήρωση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής με την κατάθεση του σχετικού πορίσματος στη Βουλή, έρχεται η ηγεσία της Μονής Βατοπεδίου, διά του νέου της διαχειριστή ηγούμενου Γερμανού και με επιστολή της επιστρέφει στο δημόσιο όλες τις εκτάσεις που είχε πάρει μέσω των ανταλλαγών, χωρίς καμία επιπλέον διεκδίκηση. Ωστόσο στην επιστολή αυτή γίνεται ειδική αναφορά για τη λίμνη Βιστωνίδα και των παραλίμνιων εκτάσεων, όπου εκδηλώνει ανοιχτά την πρόθεσή να λυθεί το θέμα δια της δικαστικής οδού, καθώς εμμένει ότι τελούν υπό δική της ιδιοκτησιακή κατοχή.


Με βάση λοιπόν τη νέα αυτή εξέλιξη από πλευράς Μονής Βατοπεδίου, το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των γύρω από αυτήν εκτάσεων επανέρχεται  στην περιοχή μας και αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου τους κατοίκους και τις αρχές και φορείς του τόπου. Η υπόθεση λοιπόν ξαναγυρνά από εδώ που ξεκίνησε.


Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα δε θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς το ζήτημα έχει κατά κάποιο τρόπο διευθετηθεί μέσω μιας σειράς αποφάσεων, αλλά και με την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Κατά την άποψή του το όλο θέμα δε θα πρέπει να περιοριστεί ως προς το θέμα της ιδιοκτησίας, αλλά πρώτιστα των πολιτικών ευθυνών, για τις οποίες κλήθηκε να διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.


Συγκεκριμένα δήλωσε “θα πρέπει  να διευκρινίσουμε στους αναγνώστες σας ότι το θέμα των πολιτικών ευθυνών δε συνίσταται στο θέμα της ιδιοκτησίας. Συνίσταται στο ότι ενώ υπήρχε δίκη η οποία δεν είχε τελεσιδικήσει, το Ελληνικό Δημόσιο πρωτοφανές συμβιβάστηκε. Και το λέω αυτό γιατί είναι πάγια  η πρακτική  ότι το Ελληνικό Δημόσιο πριν τελεσιδικήσει μια δίκη δε συμβιβάζεται. Και ακόμη και αν η όποια δίκη λήξει εναντίον του δημοσίου, προσφεύγει στο Εφετείο, προσφεύγει στον Άρειο Πάγο ή στο ΣτΕ. Όταν και αυτές οι δίκες είναι εναντίον του, τότε με νόμο αποφασίζει τα περαιτέρω. Εδώ πριν ακόμη εκδοθεί η πρωτοβάθμια απόφαση υπήρξε συμβιβασμός. Αυτό από μόνο του συνιστά απιστία”. Ο κ. Σγουρίδης  λίγο παρακάτω επισημαίνει και μια δεύτερη απιστία από πλευράς δημοσίου και αυτή δεν είναι άλλη από την ανταλλαγή μηδενικής εμπορικής αξίας έκταση με άμεσα ρευστοποιήσιμα οικόπεδα υψηλής εμπορικής αξίας. “Μπορεί η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της να έχουνε μεγάλη αξία ως μνημείο της φύσης και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ωστόσο έχουν μηδενική εμπορική αξία”.


Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το Βουλευτή Ξάνθης Παναγιώτη Σγουρίδη εμμένει  στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία θα ακολουθήσει τη διαδικασία που λέει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Και εμμένει στη σύσταση  Προανακριτικής, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Η απιστία συνίσταται στο θέμα του συμβιβασμού της δίκης και της ανταλλαγής των εκτάσεων.


Όσο για την επιστολή της Μονής Βατοπαιδίου, σημειώνει πως κρύβονται άλλες σκοπιμότητες, οι οποίες επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την προσοχή από την το θέμα της απόδοσης των πολιτικών ευθυνών, καθώς επιχειρείται σύνδεση με το θέμα της ιδιοκτησίας, με την επιστροφή δηλαδή όλων των εκτάσεων που ανταλλάγησαν.  Πάντως για το πρόβλημα  που ξανά γυρνά στην πηγή του, δηλαδή στο νομό της Ξάνθης, μετά και από την τελευταία δήλωση της μονής Βατοπαιδίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας, ο κ. Σγουρίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός και εξηγεί του λόγους παρακάτω.


“Ως προς το θέμα της ιδιοκτησίας μπορεί να κριθεί σε επόμενα δικαστήρια. Όμως παρεμπιπτόντως σας αναφέρω ότι 1ον το θέμα της ιδιοκτησίας της λίμνης είχε κριθεί με το συμβιβασμό τον οποίο έκανε η Μονή αποδεχόμενη της επικαρπία της λίμνης, αλλά όχι την κυριότητά της, το 1931. 2ον Με την αναθεώρηση του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι μεγάλες λίμνες και λιμνοθάλασσες ανήκουν στο δημόσιο  βάσει του αναθεωρημένου άρθρου του Συντάγματος και  3ον στην απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λέει πως επί μεγάλων λιμνών και λιμνοθαλασσών, όπως και προσχώσεων δεν υπεισέρχεται ιδιοκτησιακό καθεστώς.


Δε θα πρέπει λοιπόν να ανησυχούν οι κάτοικοι των γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα περιοχών. Και αν πάλι πούμε ότι σπάει ο διάολος το ποδάρι του και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους δικαιώνει την κυριότητα επί της λίμνης, ποιος μας στερεί το δικαίωμα να αποζημιώσουμε τη Μονή Βατοπαιδίου με ένα συμβολικό τίμημα , π.χ. είκοσι ευρώ το στρέμμα, διότι τόση είναι η αξία και έκλεισε η υπόθεση”.    


Τέλος, ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και να καυτηριάσει  την απληστία της ηγεσίας της Μονής Βατοπαιδίου.


“Δυστυχώς για την ηγεσία της Μονής Βατοπαιδίου και ευτυχώς για το λαό της Ξάνθης η πλεονεξία των Βατοπαιδινών αποκάλυψε τις προθέσεις τους και οδηγηθήκαμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Όπως ο καθ’ όλα άξιος σεβασμιότατος  μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας  είπε η νήσος Αντά Μπουρού, τα 400 αυτά στρέμματα  και τα δυο νησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παντάνασσας τους ανήκουν.


Αλλά όμως αυτοί δεν περιορίστηκαν σε αυτά και η απληστία τους έφαγε”.


                                                                         Δέσποινα Γκούμα     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button