Στην Ξάνθη εκδικάστηκε η αγωγή εναντίον της Μονής Βατοπεδίου

Η συζήτηση της αγωγής των κατοίκων της Ουρανούπολης εναντίον της Μονής Βατοπεδίου έγινε το πρωί της Πέμπτης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης.

     Η συζήτηση της αγωγής των κατοίκων της Ουρανούπολης εναντίον της Μονής Βατοπεδίου έγινε το πρωί της Πέμπτης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για την αγωγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της Ουρανούπολης και ο Δήμος Ν.Τρίγλιας Ν. Χαλκιδικής και με την οποία ζητούν την ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης που ανταλλάσσει τη Λίμνη Βιστωνίδα με εκτάσεις 8.600 στρεμμάτων που βρίσκονται στο δάσος της Ουρανούπολης εντός των ορίων του Δήμου Ν. Τριγλίας Χαλκιδικής. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής της Ουρανούπολης βρέθηκαν στην εκδίκαση της αγωγής στην Ξάνθη και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τις μεθοδεύσεις  της Μονής Βατοπεδίου στο συγκεκριμένο ζήτημα.


   Παρόντες στην εκδίκαση ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής (Ροδόπης) και Γιάννης Δριβελέγκας (Χαλκιδικής), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Α’ Θεσ/νίκης) Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, ο Δήμαρχος Ν.Τρίγλιας Κώστας Σγουρής, νομικοί και πλήθος κόσμου που συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων της Ουρανούπολης.


   Η αγωγή  μπορεί να αφορά στην ακύρωση των συμβολαίων ανταλλαγών  που υπεγράφησαν μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, αλλά ουσιαστικά κατά την εκδίκαση το Δικαστήριο εισέρχεται στην ουσία του ζητήματος της κυριότητας της Μονής επί της Λίμνης Βιστωνίδας.


   Όπως ανέφερε, μάλιστα ο Κώστας Γούναρης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και πρώτος μάρτυρας που εξετάστηκε, από πουθενά μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κυριότητα της Μονής, η οποία μάλιστα σε αρκετές συμβάσεις της με το ελληνικό Δημόσιο έχει αποδεχτεί την κυριότητα του Δημοσίου επί της λίμνης. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την αρχή του 20ου αιώνα και μέχρι τις πρόσφατες εξελίξεις η Μονή Βατοπεδίου έχει καταθέσει 4 αγωγές για την κυριότητα των εκτάσεων, για τις οποίες ουδέποτε εκδόθηκε απόφαση. Επίσης σε ότι αφορά στα νομικά επιχειρήματα των εναγόντων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι εκτάσεις που ανταλλάσσονται έχουν προφανή δυσαναλογία ως προς την εμπορική τους αξία με αυτές της Βιστωνίδας, η εκμετάλλευση των οποίων είναι δυσχερής. 


    Τέλος το στοιχείο που – ενδεχομένως- διαφοροποιεί αυτή την υπόθεση από αυτή που είχε εκδικάσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2003, είναι ότι στην περίπτωση των συμβολαίων αναφέρεται το σύνολο της λίμνης -συμπεριλαμβανομένου του υδάτινου στοιχείου – και όχι μόνο οι παραλίμνιες εκτάσεις. Επί της ουσίας η Μονή Βατοπεδίου στα περιβόητα συμβόλαια της Αικατερίνης Πελέκη ανταλλάσει με το Δημόσιο κάτι που δεν κατείχε ποτέ με μια εξαιρετική δασική έκταση στη Χαλκιδική. 


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button