“Διέξοδο στην ανεργία ένα μαγαζάκι….;”

Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης το θέμα της αποβιομηχάνισης και τις ανεργίας απασχόλησε τα μέλη του…. Η κάθε πλευρά, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αλλά και όσοι νομαρχιακοί σύμβουλοι πήραν το λόγο για να τοποθετηθούν επί του θέματος, παρουσίασε τις δικές τις απόψεις……

Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης το θέμα της αποβιομηχάνισης και τις ανεργίας απασχόλησε τα μέλη του….


Η κάθε πλευρά, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αλλά και όσοι νομαρχιακοί σύμβουλοι πήραν το λόγο για να τοποθετηθούν επί του θέματος, παρουσίασε τις δικές τις απόψεις……


Για άλλους η ανεργία στο νομό μας κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή-ούτε για  τον καιρό να έγραφα-  και για τις συγκυρίες που διανύουμε, ποσοστά….. Και αν μάλιστα συγκρίνουμε το νομό μας  με άλλους νομούς, τότε αναφωνούμε υπάρχουν και χειρότερα…..


Παράδειγμα προς μίμηση είναι η δική μας η ανάπτυξη και το ΑΕΠ……


 



Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά, που δικαιολογημένη και αυτή, χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου φωνάζοντας πως στο θέμα απασχόληση  βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που θα πρέπει να φωνάξουμε βοήθα Παναγιά μου γιατί χανόμαστε…..


Δουλειά δεν υπάρχει και εγώ θα πρέπει να ζήσω τα παιδάκια μου…..


Δε χωρά αμφισβήτηση πως ο νομός Ξάνθης που άλλοτε είχε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που πρόσφεραν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σήμερα δεν υπάρχουν …..


Οι υγιείς επιχειρήσεις μετρούνται στη μια παλάμη και ίσως και να μας περισσεύει κάποιο δάχτυλο….


Άρα δεν υπάρχει φως για τον άνεργο για να χτυπήσει κάποια πόρτα εργοστασίου…..


Και μάλιστα σε μια περίοδο που γίνονται απολύσεις και όχι προσλήψεις…..


Μάλιστα το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Manpower το 13% των Ελλήνων εργοδοτών θα μειώσει τον αριθμό απασχολουμένων….


 



Σε σχέση με το προηγούμενο  τρίμηνο ο αριθμός των προσλήψεων αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι πιέσεις που δέχεται η τοπική αγορά εργασίας από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αναμένεται να αυξηθούν…..      


Όσοι λοιπόν βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας είναι σημαντικό να προετοιμαστούν για διαδικασίες πρόσληψης που διαρκούν περισσότερο από ότι συνήθως…..


Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι άνεργοι που τονίζουν πως περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να βρουν μια καλή θέση εργασίας ….


Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ανά γεωγραφική περιφέρεια για την αγορά εργασίας, σε ότι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα οι προοπτικές προσλήψεων είναι αβέβαιες και οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μηδενικές…..  


 



Η αισιόδοξη άποψη όπως αυτή εκφράστηκε στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο, επισημαίνει πως μια αναπτυγμένη κοινωνία , θα πρέπει να στηρίζεται στο 15% στη Βιομηχανία, σε ένα 80% στις Υπηρεσίες και μόλις ένα 5% στον Πρωτογενή τομέα….


Αυτό το μοντέλο δεν ακολούθησαν και οι ΗΠΑ και επήλθε η οικονομική της κατάρρευση….;


Πέρα από αυτό όμως γεγονός αποτελεί πως τελικά η μόνη διέξοδος από την ανεργία για κάθε άνθρωπο που βιώνει αυτό το μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η στροφή σε επαγγέλματα που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών…..


Κοινώς ή πιο απλά να στραφεί στην αγορά, να τρέξει να αναζητήσει τις προσφορές που υπάρχουν τόσο στα γραφεία του ΟΑΕΔ, όσο και στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και να ανοίξει το δικό του μαγαζάκι, τη δική του δουλίτσα…..


 



Τώρα κατά πόσο αυτή η κίνησή του θα είναι βιώσιμη, για πόσο καιρό θα αντέξει οικονομικά στα λειτουργικά έξοδα και μάλιστα σε μια περίοδο που τίποτε σχεδόν δε κινείται στην αγορά είναι ένα μέγα ερώτημα….


Αλλά τι να κάνει ο δόλιος ο άνεργος, σου λέει …..θα βγάλω τη μικρή αποταμίευσή μου από την τράπεζα, θα δανειστώ κάτι λίγα, θα μπω και σε κάποιο πρόγραμμα και θα ανοίξω και εγώ το μαγαζάκι μου, για να έχω και εγώ δουλίτσα και έχει ο Θεός….


Τώρα αν χωρά ή δε χωρά σε αυτή την μεγάλη τοπική μας αγορά, όπου οι καταναλωτές της είναι περισσότερο θεατές παρά αγοραστές ελάχιστα μετρά…..


Αν μετρούσε, δε θα είχαμε κάθε πέντε μέτρα και ένα σουβλατζίδικο, μανάβικο, μπακάλικο, ψιλικατζίδικο και καφενείο, παραδοσιακό ή τα σύγχρονο αυτό που διαθέτει και Ίντερνετ….  


Αλλά είπαμε ο καθένας με την τύχη του και έχει ο Θεός…..    


Σχετικά Άρθρα

Back to top button