“Όταν χάνεται τόσο άδικα ένα παιδί….”

Δε χωρά καμία αμφιβολία πως το τραγικό γεγονός του θανάτου του δεκαπεντάχρονου μαθητή από τις σφαίρες ενός αστυνομικού, είναι πέρα από κάθε λογική και δικαιολογία….

Δε χωρά καμία αμφιβολία πως το τραγικό γεγονός του θανάτου του δεκαπεντάχρονου μαθητή από τις σφαίρες ενός αστυνομικού, είναι πέρα από κάθε λογική και δικαιολογία….


Δεν ήταν μια κακιά στιγμή, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν κάποιοι…. Ήταν μια επίδειξη ισχύος και μάλιστα απέναντι σε νεαρά παιδιά, που το μόνο αμάρτημά τους ήταν να βρεθούν τη λάθος στιγμή στο λάθος χώρο…. Και επιτέλους γιατί θα πρέπει όσοι περνούν από τα Εξάρχεια να ανήκουν σώνει και καλά σε κάποια αντιεξουσιαστική ομάδα, να είναι αναρχικοί  με τα γκαζάκια και τις βόμβες μολότοφ…..;


Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή τη θέση μου, οφείλω να υπογραμμίσω και να επισημάνω πως καταδικάζω ενέργειες που στρέφονται κατά περιουσίες αθώων πολιτών….


Με το να σπάνε, να καταστρέφουν και να καίνε βιτρίνες καταστημάτων, τράπεζες αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων δεν μπορούν  να  πείσουν τον καθένα μας πως αγωνίζονται για τη δημοκρατία και για ένα καλύτερο αύριο ή ότι το δίκαιο βρίσκεται με το μέρος τους….


Με βία και βανδαλισμούς το μόνο που καταφέρνεις είναι να ξεσηκώσεις την κοινή γνώμη εναντίον σου και να χάσεις και το όποιο δίκαιο έχεις ή τη συμπάθεια του κόσμου…. 


Βέβαια οι ίδιοι θα ισχυριστούν πως είναι τα μόνα όπλα πίεσης που έχουν και που κατά την άποψή τους μπορούν να ταρακουνήσουν το Σύστημα….


 



Ανεξάρτητα τώρα από το τραγικό περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του 15χρονου εφήβου από τα πυρά του Ειδικού Φρουρού,  ο καθένας μας έχει και ένα δίκαιο με το μέρος του, το θέμα όμως είναι  πού θα το βρει, από ποιόν να το αναζητήσει  και ποιος θα του το δώσει…..


Το κράτος οφείλει και φέρει την ευθύνη να προστατεύει τον πολίτη, να του παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον  και πάνω από όλα να προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις…..


Ένα εργαλείο, ένα μέσο για την εφαρμογή των παραπάνω αποτελεί η Ελληνική Αστυνομία…..


Ρόλος της ΕΛΑΣ είναι να προλαμβάνει, να ελέγχει και να καταστέλλει….


Μόνο που όπως αποδεικνύεται στην πράξη, επικεντρώνεται περισσότερο στην καταστολή , αν και δεν παύει να τονίζει κάθε λίγο και λιγάκι η ηγεσία της πόση βαρύτητα θα πρέπει πλέον να δίνει η Αστυνομία στον τομέα της πρόληψης …..


Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες της ένα κράτος δικαίου….


Αυτό λοιπόν το κράτος δικαίου τραυματίστηκε από τον άδικο θάνατο του Αλέξη….


Δε χρειάστηκε παρά να περάσει ένα 24ωρο και το δεκαπεντάχρονο παλικάρι, άγνωστο μέχρι χθες  σε όλους μας, για να γίνει ο Αλέξης της κάθε ελληνικής οικογένειας…..


 



Κάθε γονιός, κάθε μάνα που έχει παιδί και πολύ περισσότερο αγόρι στην ηλικία του, τη σκέψη που σίγουρα κάνουν είναι πως κάλλιστα στη θέση του δεκαπεντάχρονου Αλέξη θα μπορούσε να ήταν το δικό τους παιδί….


Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι οι μνησίκακοι, που σπεύδουν αμέσως να κάνουν λόγο για παραβατικές συμπεριφορές των νέων, οι οποίες εκδηλώνονται για να κάνουν απλά  την πλάκα τους, διευκρινίζοντας παράλληλα πως τα δικά τους παιδιά  ποτέ δε θα έκαναν ανάλογες πράξεις, και αυτό γιατί κρίνουν τους εαυτούς τους καλύτερους γονείς…..


Το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι καλύτερος γονιός, αλλά η αιτία ή οι αιτίες που οδηγούν την κοινωνία μας να παρουσιάζει μια τέτοια τραγική εικόνα….


Και που δυστυχώς όχι μόνο είναι πολλές , αλλά  αυξάνονται και χρόνο με το χρόνο…. 


Ποιοι φέρουν την ευθύνη και οδηγούν τα νεαρά άτομα να οπλίζονται  με βόμβες μολότοφ και να καταστρέφουν περιουσίες ανθρώπων που δε φταίνε σε τίποτε, αλλά απλά αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα….;


Την ευθύνη δε φέρει το κράτος και όλοι αυτοί οι πολιτικοί που κατέχουν θέσεις εξουσίας και διοικούν και αποφασίζουν έχοντας ως γνώμονα υποτίθεται το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών…..;


Δικές τους παραλείψεις, καθυστερήσεις ή αδράνεια, δικές τους λανθασμένες αποφάσεις ή κινήσεις εντυπωσιασμού δεν είναι κάποια από τα αίτια που δίνουν αφορμή σε πράξεις αντίδρασης και εκτροπής….;


 



Πώς μπορείς  να πείσεις ένα νέο παιδί που με την όρμη και το ρομαντισμό της ηλικίας του, που τώρα μαθαίνει για τη ζωή και αναζητά απαντήσεις, πως βαίνουν όλα καλώς στην κοινωνία μας  και πως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, όταν η ίδια η καθημερινότητα και η επικαιρότητα αποτελούν αδιάψευστοι μάρτυρες περί του αντιθέτου….;


Πού είναι η δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία μας, που είναι η προστασία των θέσεων απασχόλησης, τα μέτρα στήριξης για τους αδυνάτους….;


Μιλώντας με φοιτητές της Ξάνθης που βγήκαν στους δρόμους της πόλης, που προχώρησαν σε ειρηνικές κινήσεις διαμαρτυρίας, όπως πορείες και συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, π.χ. Δημαρχείο,  μου τόνισαν ακριβώς αυτή τους την αγωνία για τη απουσία του κράτους  δικαίου και την αυτοκαταστροφή του δημοκρατικού μας συστήματος με ενέργειες αψυχολόγητες, ακατανόητες και αδικαιολόγητες, όπως η εν ψυχρώ δολοφονία, όπως ανέφεραν του δεκαπεντάχρονου μαθητή….


Επίσης ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ορθή λειτουργία των δομών και ελεγκτικών μηχανισμών στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας….;


Ποιος μου διασφαλίζει εμένα ότι ο χ ειδικός φρουρός,  ο χ αστυνομικός έχει όχι μόνο σώας τα φρένας, αλλά πολύ περισσότερο την ψυχική και συναισθηματική ικανότητα να οπλοφορεί….;


Πόσοι από το χώρο της ΕΛΑΣ συνηθίζουν να κάνουν επίδειξη της δύναμής τους….;


Σίγουρα αρκετοί, ειδάλλως δε θα είχαμε τα παραδείγματα της “ζαρτινιέρας”, των “πράσινων παπουτσιών”, ή των κατά καιρούς βίντεο που διαρρέουν στο φως της δημοσιότητας, με αστυνομικούς να  ανακρίνουν με  περισσή “ευγένεια” αλλοδαπούς ληστές  ή δράστες άλλων παραβατικών συμπεριφορών….


 



Απειλούμαστε με κοινωνική έκρηξη, οι φοιτητές και μαθητές όλης της χώρας βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στο θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξη από χέρι αστυνομικού…..


Από την άλλη  οι καταστηματάρχες και αυτοί αγανακτισμένοι  και εξοργισμένοι τόσο από τους αντιεξουσιαστές, όσο και από την απουσία του κράτους για να προστατέψει τις περιουσίες τους διεκδικούν άμεση επίλυση των προβλημάτων που προκληθήκαν τώρα, εντείνοντας την ήδη βεβαρημένη οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται….


Το δίκαιο και η αλήθεια τελικά βρίσκονται κάπου στην μέση, όμως στην προκειμένη περίπτωση όταν έχουμε να κάνουμε με το θάνατο ενός παιδιού, τότε το μόνο δίκαιο και η μόνη αλήθεια που μετρούν   είναι  η εξής μια,  ο άδικος και χωρίς καμία δικαιολογία χαμός του Αλέξη….                          

Σχετικά Άρθρα

Back to top button