Διαφορετική προσέγγιση για την Αποβιομηχάνιση

Η τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια γόνιμη, αλλά ταυτόχρονα και κουραστική διαδικασία, αφού η ημερήσια διάταξή της περιλάμβανε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για συζήτηση και μάλιστα για πρώτη φόρα με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον τα περισσότερα από αυτά.

Η τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια γόνιμη, αλλά ταυτόχρονα και κουραστική διαδικασία, αφού η ημερήσια διάταξή της περιλάμβανε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για συζήτηση και μάλιστα για πρώτη φόρα με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον τα περισσότερα από αυτά.


Αποτέλεσμα είχε η συνεδρίαση να είναι πολύωρη, αλλά και λόγω του προχωρημένου της ώρας, η συζήτηση ενός σημαντικού θέματος, όπως η πορεία της βιομηχανίας στην περιοχή μας και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία να υποβαθμιστεί.


Πάντως από τα θετικά της συνεδρίασης ήταν η ομόφωνα θετική γνωμοδότηση επί της Τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο κατατίθεται προς συζήτηση και έγκριση αύριο Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ-Θ, όπως και επίσης και η σχεδόν ομόφωνη έγκριση -μειοψήφησε ο κ. Δημήτρης Δ.Φωτιάδης-της σύστασης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία “Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νομαρχίας Ξάνθης- Η ΣΤΗΡΙΞΗ”.


Η έμπρακτη απόδειξη της Νομαρχίας Ξάνθης


 στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής


“Η Στήριξη” αναμένεται να αποτελέσει το ουσιαστικότερο ίσως εργαλείο για την υλοποίηση κοινωνικού έργου από πλευράς νομαρχίας και των συμμετεχόντων και συνεργαζόμενων με τη μη κερδοσκοπική αυτή εταιρεία φορέων. Το πρώτο βήμα για τη σύσταση της εταιρείας έγινε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, όταν στις 18 Δεκεμβρίου του 2007 το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε λάβει την καταρχήν απόφαση για τη σύστασή της.


Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής παρουσιάστηκε από το Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργο Παυλίδη, το Καταστατικό και οι βασικοί σκοποί της “ΣΤΗΡΙΞΗΣ” και ορίστηκαν και  τα μέλη που θα εκπροσωπούν το Νομαρχιακό Συμβούλιο στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με πρόεδρο παντα τον εκάστοτε νομάρχη. Έτσι από τη συμπολίτευση ορίστηκαν οι κ.κ. Παναγιωτάκης, Αμοιρίδης και η κ. Στάντζιου με αναπληρωματικούς τους κ.κ. Παρτσαλίδη και Δημαρχόπουλο, ενώ από τη μείζονα αντιπολίτευση οι κκ. Πετρίδης και Χατζηγκενέ, με αναπληρωματικούς  τον κ. Τζελαεντίν και την κ. Μαραγκού.


 


 


Γενικός σκοπός της εταιρείας θα είναι η επικουρική κάλυψη ελλειμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης με σοβαρότητα και με ευελιξία μη κυβερνητικού οργανισμού. Στόχος μεταξύ άλλων να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και μέσα από καινοτόμες ενέργειες, καινοτόμα μέσα και δράσεις και με τη συμμετοχή της σε προγράμματα θα απευθύνεται και θα παρέχει στήριξη στα παιδιά των φαναριών, σε άστεγους , σε ανάπηρους , σε οικογένειες  μονογονεϊκές, σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιημένων γυναικών, σε γέροντες που είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης κ.λπ. Θα πρέπει να επισημανθεί πως “Η ΣΤΗΡΙΞΗ” δε θα παρέχει οικονομικές ενισχύσεις, παρά μόνο υπηρεσίες και παροχές σε είδος, ενώ η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται στα 20 χρόνια”.



Με διαφορετικά χρώματα η εικόνα αποβιομηχάνισης στο νομό Ξάνθης


Το θέμα της αποβιομηχάνισης έφερε προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο  ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, της “Υπερνομαρχίας Πολιτών”, κ. Φώτης Καραλίδης αφουγκραζόμενος τα μηνύματα των κατοίκων της περιοχής καθώς και της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει ο νομός στο περιβάλλον εργασίας-δραστική μείωση των θέσεων εργασίας-. 


Ασκώντας σκληρή κριτική στη νομαρχιακή αρχή  επισήμανε χαρακτηριστικά “μόνο οι κατ’ επάγγελμα αισιόδοξοι, ή μόνο αυτοί που πιστεύουν ότι η περιοχή μας είναι Ελντοράντο επενδυτικών ευκαιριών ή μόνο αυτοί που βιώνουν την ευημερία των στατιστικών ερευνών δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σκληρή πραγματικότητα της ραγδαίας αποβιομηχάνισης της περιοχής μας”.


Ο κ.. Καραλίδης παράθεσε μια σειρά στοιχείων που πήρε από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και αφορούσαν θέσεις εργασίας που χάθηκαν από εργοστάσια του νομού, και στη συνέχεια κατέθεσε μεταξύ άλλων μια σειρά προτάσεων για την αναστροφή του αρνητικού αυτού κλίματος, όπως την ανάληψη πρωτοβουλίας της νομαρχίας για τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και φορέων της περιοχής (π.χ. ΙΟΒΕ, ΣΕΒΒΕ, Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ξάνθης, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ΔΠΘ) προκειμένου ως ειδικοί να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Όπως επίσης πρότεινε και τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.


Μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση του προβλήματος έκανε ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος απαντώντας στον κ. Καραλίδη παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στο νομό με πιο χαρούμενα χρώματα, επικαλούμενος πάντα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τους νομούς της χώρας. Ο κ. Παυλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο νομός μας παρουσίασε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση ενώ το τοπικό ΑΕΠ παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 90% σε σχέση με το 1999 και γύρω στο 10% σε σύγκριση με το 2005 ( 1999 806 εκατομμύρια ευρώ, 2005 1δις 236 χιλιάδες ευρώ και το 2008 1,5 δις ευρώ). “Είναι πασίγνωστος ο αγώνας που κάνει η νομαρχία, αν και πολλά δεν είναι των αρμοδιοτήτων της. Διανύουμε μια οικονομική κρίση σήμερα και αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Σε αυτές όμως τις συνθήκες χρειάζεται να μετριάσουμε τις κορώνες και προς Θεού όχι αρνητική ψυχολογία στον κόσμο και στάσεις πανικού, γιατί κάτι τέτοιο θα ζημίωνε τις δομές της κοινωνίας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.     



Και το φλέγον θέμα του καπνού στη συνεδρίαση 


Ένα ακόμη ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο θέμα για το νομό απασχόλησε τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της  περασμένης Παρασκευής, εισηγητής του οποίου ήταν και πάλι ο κ. Καραλίδης.


Συγκεκριμένα η εισήγησή του είχε να κάνει με τα δεδομένα για τον καπνό μετά και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν μέσω αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων και με τη θέση του Φώτη Καραλίδη ότι δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια για τον καπνό στους παραγωγούς, όπως και με την επισήμανση από πλευράς προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Ανέστη Καραπαπάζογλου, ότι δεν είναι θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης και θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί, κατέληξαν στο να αποστείλουν μια υποστηρικτική επιστολή που να ενισχύει και τον νέο αγώνα που αναμένεται να δώσει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός μέσα στο Δεκέμβριο, καθώς επίκειται νέα επαναδιαπραγμάτευση για τον καπνό, όπου θα ζητείται το 100% της ενίσχυσης να αποδίδεται στον καπνοπαραγωγό, όπως και να επιχειρηθεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ο μπασμάς της Ξάνθης.  



Ομόφωνα θετικοί στην τροποποίηση


του Περιφερειακού Σχεδίου για τα απορρίμματα


Με την επισήμανση πως κλείνει ένας κύκλος οκτώ ετών αναφορικά με τη στάση της νομαρχίας Ξάνθης για το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, και που αποδεικνύεται από την έκβαση της υπόθεσης πόσο δίκαιο είχε με το να δηλώνει αντίθετη ως προς τον αρχικό σχεδιασμό, ο νομάρχης Ξάνθης χαρακτήρισε θετικό το νέο σχέδιο “σίγουρα δεν είναι το ιδανικότερο, αλλά είναι πολλές φορές καλύτερο από αυτό που προϋπήρχε”.


Και το Σώμα γνωμοδότησε θετικά υπέρ της Τροποποίησής του και μάλιστα τασσόμενο υπέρ του δεύτερου σεναρίου, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει Διαλογή στην Πηγή με υψηλούς βαθμούς ανάκτησης οργανικών υλικών και υλικών συσκευασίας, έξι Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και δεκαπέντε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε ολόκληρη την Περιφέρεια, δύο εξ αυτών στο νομό Ξάνθης.


Τέλος προβλέπει από μια Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στους νομούς Καβάλας και Έβρου και από έναν ΧΥΤΥ στους ίδιους νομούς.                                                              


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button