Άρθρα

Πρόεδρε-κομματάρχες, τώρα θα βροντοφωνάξουμε ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική σας! Δεν θα τουρκέψουμε!

Αρθρο του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, γνήσιος πολιτικός κλώνος του Αναστασιάδη, επιμένει να εκλιπαρεί τον Τούρκο για συνομιλίες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που του βροντοφωνάζει ότι απαιτεί όλη την Κύπρο και όχι απλώς δύο κράτη. Να το καταλάβουν, Πρόεδρος και κομματάρχες: Οι Έλληνες θα πούμε ξανά ένα βροντερό ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική τους! ΟΧΙ στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας! ΟΧΙ, δεν θα τουρκέψουμε! ΟΧΙ, δεν θα βάλουμε φέσι!

Την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, συμπληρώθηκαν 20 ακριβώς χρόνια από το ιστορικό και σωτήριο ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο τερατούργημα Ανάν. Όπως είπε, παραφράζοντάς τον, και ο μέγας ποιητής μας, Καβάφης, οι Έλληνες της Κύπρου βρέθηκαν στις 24 Απριλίου 2004 μπροστά σε ένα μεγάλο «ναι» και σε ένα μεγάλο «όχι». Ή θα νομιμοποιούσαν, διά της υπογραφής των, τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα απεχθές και επαχθές τουρκικό προτεκτοράτο με προοπτική οριστικής κατάποσής του από τον Αττίλα. Ή θα βροντοφώναζαν ένα μεγάλο και ισχυρό ΟΧΙ στα τουρκικά και ξένα σχέδια για την παράδοση της Κύπρου αύτανδρης σε μια νέα τουρκοκρατία. Θα παραθέσω μερικές προσωπικές μαρτυρίες από εκείνη τη δύσκολη, τραγική και εφιαλτική εποχή.

Μετά την υποβολή του πρώτου σχεδίου Ανάν, στις 11/11/2002, η «Σημερινή», της οποίας ήμουνα αρχισυντάκτης, το Ράδιο Πρώτο και η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Κώστα Ν. Χατζηκωστή, απορρίψαμε το σχέδιο. Με καθημερινή αρθρογραφική και αναλυτική τεκμηρίωση, εξηγούσαμε προς την ηγεσία του τόπου και προς τους πολίτες γιατί αυτό το ανοσιούργημα έπρεπε να απορριφθεί. Είχαμε ν’ αντιπαραταχθούμε προς τους θιασώτες του «ναι», με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, προς τον Δ. Χριστόφια, ΓΓ του ΑΚΕΛ και την ηγεσία του και άλλους υποστηρικτές του σχεδίου. Ο Ν. Αναστασιάδης, ο Γ. Κασουλίδης, ο Αβ. Νεοφύτου ήταν οι πιο ένθερμοι προαγωγοί του σχεδίου, με εκφοβισμούς, απειλές και προειδοποιήσεις ότι θα μας επιβάλουν το σχέδιο, ότι θα επέλθει Μικρασιατική Καταστροφή αν δεν το δεχτούμε (Κασουλίδης). Και ότι ο Γλ. Κληρίδης, ορκιζόμενος στο ιερό Ευαγγέλιο, προτιμούσε να πεθάνει παρά να δει απόρριψή του.

Την προτεραία μού τηλεφώνησε από το Άγιον Όρος για να ενημερωθεί για εξελίξεις. Τον ενημέρωσα ότι είχαμε πληροφορίες πως ο Τάσσος, στο διάγγελμά του, θα παρέθετε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου και θα καλούσε τους πολίτες να αποφασίσουν. Μου είπε σε έντονο ύφος ότι ο Τάσσος, που είχε μελετήσει και ήξερε καλύτερα από τον καθένα το περιεχόμενο του σχεδίου, όφειλε να αποφασίσει και όχι να κλοτσήσει την ευθύνη στους πολίτες. Μου ανέφερε ότι θα του τηλεφωνούσε για να τον μεταπείσει. Στο βιβλίο του, «7 προεδρικά πορτραίτα. Τι συζήτησα με τους εφτά Προέδρους της Κύπρου» (σελ. 228-233, εκδόσεις Γερμανός, 2023), ο κ. Χατζηκωστής αποκαλύπτει τα παρασκήνια της συγγραφής του διαγγέλματος του Τάσσου. Το ΑΚΕΛ τον πίεζε να αναφέρει τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδίου και να αφήσει τον λαό να αποφασίσει. Το ίδιο εισηγήθηκε και ο Γλ. Κληρίδης. Μετά και από πληροφορίες από συνεργάτες του Τάσσου, ο Κ.Ν. Χατζηκωστής, με συνεχή τηλεφωνήματα, υπέδειξε έντονα στον Τάσσο ότι όφειλε να αγνοήσει τις πιέσεις ΑΚΕΛ και Κληρίδη, ν’ αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του και να εξηγήσει στον λαό γιατί με ένα βροντερό και εκκωφαντικό ΟΧΙ έπρεπε να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, ο Αντέννα και ο «Φιλελεύθερος» ήταν στην πρώτη γραμμή έντονης ενημερωτικής, διαφωτιστικής προσπάθειας για απόρριψη του σχεδίου. Τελικά, στο διάγγελμά του, στις 7 Απριλίου 2004, ο Τάσσος κάλεσε τον κυπριακό λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. «Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ‘‘όχι’’. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου. Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘‘Κοινότητα’’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα». Με ένα βροντερό 76%, ο κυπριακός Ελληνισμός, παρά τις έσωθεν και έξωθεν πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές, απέρριψε το τερατούργημα Ανάν. Οι Έλληνες της Κύπρου έκαναν το καθήκον τους. Διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία από την κατάλυση και τουρκοποίηση. Οι ηγέτες τους, όμως, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, σπιθαμιαίοι, ευεπίφοροι σε πιέσεις και εξοργιστικά ασεβέστατοι στη δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούλησή τους. Ο Τάσσος έχασε μία μοναδική και ιστορική ευκαιρία να καταξιωθεί, όντως, ως εθνάρχης, σεβόμενος το ΟΧΙ, το οποίο κάλεσε τον λαό να βροντοφωνάξει, να ενταφιάσει οριστικά το σχέδιο Ανάν και να αλλάξει πλήρως πορεία και στρατηγική.

Στο άρθρο 1 (2) της έναρξης ισχύος του Foundation Agreement αναφέρεται ρητά: «Should the Foundation Agreement not be approved at the separate simultaneous referenda, or any guarantor fail to sign the Treaty on matters related to the new state of affairs in Cyprus by 29 April 2004, it shall be null and void, and have no legal effect». Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, οι Έλληνες της Κύπρου απέρριψαν και την διζωνική τερατουργία. Και όμως: Τάσσος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης και σήμερα Χριστοδουλίδης, ασεβούντες βάναυσα προς την ετυμηγορία του κυπριακού Ελληνισμού, επιμένουν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να την παραδώσουν σε μια νέα τουρκοκρατία. Ο Τάσσος δέχτηκε τα πέντε σημεία της 8ης Ιουλίου 2006 με τον κατοχικό Ταλάτ. Ο Χριστόφιας συμφώνησε με τον Ταλάτ καταστροφικές συγκλίσεις. Ο Αναστασιάδης αποδέχτηκε το ολέθριο κοινό ανακοινωθέν της 11/2/2014 με τον κατοχικό Έρογλου.

Σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης, γνήσιος πολιτικός κλώνος του Αναστασιάδη, επιμένει να εκλιπαρεί τον Τούρκο για συνομιλίες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που του βροντοφωνάζει ότι απαιτεί όλη την Κύπρο και όχι απλώς δύο κράτη. Να το καταλάβουν, Πρόεδρος και κομματάρχες: Οι Έλληνες θα πούμε ξανά ένα βροντερό ΟΧΙ στην τουρκοδιζωνική τους! ΟΧΙ στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας! ΟΧΙ, δεν θα τουρκέψουμε! ΟΧΙ, δεν θα βάλουμε φέσι!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button