Ειδήσεις

Γ. Δελής: Να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Ξάνθης
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή.

Ο Γιάννης Δελής σημείωσε πως σε μια περιοχή όπως η Ξάνθη, με τόσα πολλά κρούσματα κορονοϊού, θα περίμενε κανείς πως θα έχει εξοπλιστεί και στελεχωθεί το νοσοκομείο, όμως, «τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να προμηθευτεί το Νοσοκομείο Ξάνθης μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό (PCR). Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, κι ενώ η Ξάνθη εδώ και καιρό μετράει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, τα δείγματα στέλνονται για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη ή στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των αποτελεσμάτων.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ξάνθης μηχάνημα PCR από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ για τη στελέχωση του νοσοκομείου παρέπεμψε στον διαγωνισμό που θα γίνει τον Σεπτέμβρη.

Στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Δελής σημείωσε πως η μεταφορά του μηχανήματος από τη Θεσσαλονίκη στην Ξάνθη δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση, γιατί θα δημιουργηθεί αντίστοιχη έλλειψη στο «Ιπποκράτειο».

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΠΔ΄

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα):Κι εγώ, κύριε Υφυπουργέ.

Τη δεύτερη με αριθμό 926/13-7-2020 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Άμεσα μέτρα για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης» θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Για να δούμε λιγάκι, κύριε Υφυπουργέ, τι γίνεται στην Ξάνθη, σε μια περιοχή όπου από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι επαναλαμβανόμενα, συνεχόμενα και αρκετά. 

Θα περίμενε κανείς ότι σε μια τέτοια περιοχή με τόσα πολλά συνεχόμενα κρούσματα το δημόσιο σύστημα υγείας, το νοσοκομείο της πόλης, θα είχε πια εξοπλιστεί μετά από τέσσερις περίπου μήνες έναρξης αυτής της πανδημίας. Κι όμως, τίποτα δεν έχει γίνει ούτε ως προς τον εξοπλισμό του νοσοκομείου ούτε ως προς τη στελέχωσή του. 

Θα μείνω στον εξοπλισμό του νοσοκομείου γιατί με την ερώτησή μας φέρνουμε στη Βουλή για συζήτηση ένα αίτημα της Ένωσης Γιατρών της Ξάνθης σχετικά με την ανάγκη του άμεσου εξοπλισμού του νοσοκομείου με ένα μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορωνοϊό, το λεγόμενο PCR. Το αίτημα αυτό το έχουν υποβάλει οι γιατροί του νοσοκομείου από τα μέσα του Απρίλη. Βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούλη, έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. 

Πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα συνεχόμενα κρούσματα; Με το να στέλνονται τα δείγματα είτε στην Αλεξανδρούπολη είτε στη Θεσσαλονίκη και φυσικά τα αποτελέσματά τους να έρχονται είτε την άλλη μέρα είτε μετά από δυο-τρεις μέρες. Ταυτόχρονα, μέσα στην Ξάνθη λειτουργεί ένα ιδιωτικό εργαστήριο που διαθέτει τέτοιο μηχάνημα, του οποίου τα αποτελέσματα, βεβαίως, εκδίδονται αυθημερόν. 

Είναι τυχαίο το να μην έχει το δημόσιο Νοσοκομείο της Ξάνθης και να υπάρχει ένα ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο, βεβαίως, να βγάζει αρκετά χρήματα, κέρδη από αυτήν την υπόθεση; Δεν νομίζω. 

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλουμε να σας πούμε και αυτό που ζητάνε και οι γιατροί, αυτό που ζητάει και ο λαός της Ξάνθης, αυτό που ζητάει και η περίσταση, κύριε Υφυπουργέ, είναι ότι θα πρέπει άμεσα -χθες θα έπρεπε- να εφοδιαστεί το Νοσοκομείο της Ξάνθης με αυτό το μηχάνημα επιτέλους,μαζί βεβαίως με όλα τα άλλα αιτήματα που σταθερά βάζουμε εμείς για τη στελέχωση των νοσοκομείων, για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και για εκείνο τον συντονισμό, κύριε Υφυπουργέ -μέσα από την επίταξη που λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε- όλων των δομών υγείας και των δημόσιων και των ιδιωτικών, έτσι ώστε να μπορέσουν να μπούνε στο παιχνίδι της αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει τελειώσει ακόμα. 

Περιμένουμε με αγωνία την απάντηση σας, όπως περιμένει κι ο κόσμος στην Ξάνθη, να ανακοινώσετε την ημερομηνία που θα σταλεί αυτό το μηχάνημα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Όντως, κύριε Δελή, το Νοσοκομείο Ξάνθης έστειλε δείγματα προς εξέταση στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΧΕΠΑ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και η εξαγωγή των αποτελεσμάτων γινόταν εντός της ίδιας ημέρας. Παρά ταύτα, φροντίσαμε, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου, στην εξέταση δειγμάτων να είμαστε σε θέση τις επόμενες ημέρες να λειτουργήσουμε μοριακό αναλυτή με δυνατότητα εξέτασης ογδόντα δειγμάτων ανά τεσσεράμισι  ώρες, ο οποίος μεταφέρεται και διατίθεται από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Επομένως, και μηχάνημα θα έχει η Ξάνθη και την παραγωγική ικανότητα θα έχει το μηχάνημα αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής εξαγωγή αποτελεσμάτων ημερησίως, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής. 

Μεταξύ των άλλων, στην ερώτησή σας αναφέρεστε στη στελέχωση με προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Να σας θυμίσω ότι βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης τα αρμόδια συμβούλια κρίσης και επιλογής γιατρών: Οκτώ θέσεις μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μία θέση Ουρολογίας, μία θέση Εσωτερικής Παθολογίας, μία θέση Καρδιολογίας, δύο θέσεις Αναισθησιολογίας, μία θέση Οφθαλμολογίας, μία θέση Μαιευτικής-Γυναικολογίας και μία θέση Ορθοπαιδικής καιΤραυματολογίας. Αυτές τις μόνιμες προσλήψεις θα τις δούμε να δρομολογούνται στο Νοσοκομείο Ξάνθης στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Επιπρόσθετα, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, έχει προσληφθεί και έχει αναλάβει υπηρεσία, για χρονική διάρκεια τριάντα έξι μηνών, επικουρικό προσωπικό τόσο ιατρικό όσο και νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, καλύπτοντας συνολικά σαράντα τρεις θέσεις στο Νοσοκομείο. Όπου συνεχίζουν να υφίστανται ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με επικουρικού προσωπικό, προχωρούμε σε μετακινήσεις προσωπικού από τις πλησιέστερες υγειονομικές δομές. 

Αναφέρεστε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Να σας υπενθυμίσω-γιατί το κόμμα σας έχει κάνει ανάλογες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στο παρελθόν-ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο πλάνο μας, ενώ είχε προγραμματιστεί για τη διαχείριση της πανδημίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. 

Πρώτον, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ανάγκη και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν απαιτούνται ακραίες λύσεις, όπως αυτές της επίταξης, η οποία-να σας θυμίσω- επίταξη προβλέπεται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις οποίες είχαμε φέρει στη Βουλή. Δεύτερον, υπάρχουν άλλοι τρόποι συνεργασίας, οι οποίοι αποδεικνύονται αποδοτικότεροι. 

Επίσης, αναφέρεστε στην ερώτησή σας στην πλήρη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα ήθελα να σχολιάσω ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για το σύνολο των φορέων και των υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως, υπάρχουν και άλλες πηγές τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για περαιτέρω χρηματοδοτική ενίσχυση του συστήματος, όπως είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι, που είναι μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, από την οποία σε αυτή τη φάση καλύπτονται διάφορες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Τελειώνοντας να επισημάνω για μια ακόμη φορά, κύριε Δελή, ότι σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει στην Ξάνθη μηχάνημα μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Δελή, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Να ξεκινήσω από αυτό που είπατε στο τέλος, γιατί το είπατε και στην αρχή, για το μηχάνημα μοριακού ελέγχου. 

Κατ’ αρχήν, τα αποτελέσματα που στέλνονται μέχρι τώρα που μιλάμε είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αλεξανδρούπολη, δηλαδή τα δείγματα από την Ξάνθη, ποτέ δεν έρχονται αυθημερόν, κύριε Υπουργέ. Αυτό το λένε οι γιατροί, δεν το λέμε εμείς.Έρχονται μετά από μία-δύο ημέρες, ενώ από το ιδιωτικό της Ξάνθης βγαίνουν αυθημερόν.

Τώρα για το μηχάνημα αυτό -αν κατάλαβα καλά από ό,τι άκουσα από αυτά που είπατε- λέτε ότι θα πάρετε το μηχάνημα του μοριακού ελέγχου από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για να το μεταφέρετε στην Ξάνθη. Σωστά; 

Αυτό το λέτε εσείς «αντιμετώπιση των ελλείψεων του Νοσοκομείου της Ξάνθης»; Δηλαδή, θα καλύψουμε τις ανάγκες στην Ξάνθη και θα αφήσουμε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης χωρίς μηχάνημα μοριακού ελέγχου; Δηλαδή, ό,τι κάνετε με το προσωπικό, που παίρνετε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία για να στελεχώσετε τα νοσοκομεία, θα το κάνετε και με τα μηχανήματα τώρα;

Και αυτό το λέτε σοβαρή και έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας;

Στην ερώτησή μας, σας είπαμε και σήμερα να ανακοινώσετε μία ημερομηνία. Είπατε για τις επόμενες ημέρες. Δεν ξέρω ποιες θα είναι αυτές οι επόμενες ημέρες και φυσικά το κενό που θα δημιουργηθεί, όπως είπαμε πριν από λίγο, για το Ιπποκράτειο.

Απαντήσατε και στο κομμάτι εκείνο της ερώτησης για τη στελέχωση για τις ελλείψεις προσωπικού. Καταρχήν, έχουμε επισκεφθεί με την οργάνωση του κόμματος την Ξάνθη, το νοσοκομείο –στις αρχές ακόμα της πανδημίας- και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Ήταν γύρω στο 40%. Δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τώρα το ότι δρομολογούνται 8 θέσεις γιατρών, αυτή η δρομολόγηση κρατάει χρόνια. Χρόνια δρομολογούνται. Δεν ξέρω από πού έχουν ξεκινήσει όλοι αυτοί, αλλά δεν έχουν φτάσει, χωρίς, βεβαίως, δική τους ευθύνη, με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει –ούτε εσείς, βεβαίως-ότι έχετε έγκαιρα και σωστά αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Αφενός, γιατί τελικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το μετατρέψατε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας της μίας νόσου, παραμερίζοντας τις υπόλοιπες ανάγκες υγείας του λαού μας και όταν εμείς σας μιλάμε για την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, σας το ξαναλέμε, εννοούμε το να υπαχθούν κάτω από δημόσιο έλεγχο, κάτω από δημόσιο συντονισμό και σχεδιασμό, έτσι ώστε να ανταποκριθούν συνολικά στις ανάγκες που υπάρχουν και όχι να παροπλίζονται, όπως έγινε,μέχρι πριν από λίγο καιρό, όταν χρειαζόταν. Και ό,τι κερδήθηκε μέχρι τώρα από την πολύ μεγάλη προσπάθεια του λαού -γιατί αυτή ήταν ουσιαστικά η μόνη έγκαιρη αντιμετώπιση που κάνατε σε σχέση με την πανδημία, τον έγκαιρο εγκλεισμό, δηλαδή,του λαού στα σπίτια- φοβάμαι ότι το παίζει η Κυβέρνησή σας τώρα στη ρουλέτα των κερδών του τουρισμού και των μεταφορών. Και ξέρετε, αυτό μπορεί να αποβεί πάρα πολύ επικίνδυνο.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες και πολύ μεγάλες ελλείψεις στην υγεία, κύριε Υπουργέ. Τέσσερις μήνες η Κυβέρνησή σας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, για να καλύψει αυτές τις ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι τόσο απαραίτητες γι’ αυτήν την πανδημία, ελάχιστα αυξήθηκαν. Την ώρα που θα  έπρεπε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χώρα μας να έχει τρεισήμισι χιλιάδες, ξέρετε πόσες έχει; Εξακόσιες ογδόντα πέντε. Στο 1/6, δηλαδή και εσείς μιλάτε για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση και με ένα πιθανό κύμα έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο; Πώς θα γίνει αυτό; Ξανά με τον εγκλεισμό στα σπίτια; 

Επειδή, απ’ ό,τι φαίνεται, η Κυβέρνησή σας δεν παίρνει από λόγια εδώ στη Βουλή, ο λόγος τώρα  πια είναι στον λαό, στο κίνημά του να τα διεκδικήσει όλα αυτά. Ο λαός της Ξάνθης, ο λαός της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί το μηχάνημα από την Θεσσαλονίκη να πηγαίνει στην Ξάνθη. Δεν γίνεται να το χάνει μία περιοχή, για να το παίρνει μία άλλη. Δεν θα τα βάλουμε τα νοσοκομεία να μαλώσουν κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.

Ο  κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. 

Κύριε Δελή, το ότι ένα μηχάνημα φεύγει από μία περιοχή και πάει σε κάποια άλλη, δεν σημαίνει ότι η περιοχή από την οποία φεύγει θα έχει πρόβλημα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός και ένας προγραμματισμός. Η Θεσσαλονίκη καλύπτεται επαρκώς και μάλιστα υπάρχει και επιπλέον εξοπλισμός. Το στέλνουμε στην Ξάνθη –και επειδή μιλάτε για ημερομηνίες, την Τετάρτη θα είναι εγκατεστημένο το μηχάνημα- προκειμένου να διευκολύνουμε εκεί  μία κατάσταση. Και όσο δεν υπήρχε μηχάνημα στην Ξάνθη, δε νομίζω ότι στερήθηκε κανείς έλεγχο διαγνωστικό για τον κορωνοϊό και εγκαίρως. Διότι το 24ωρο -ακόμα και το 48ωρο, αν θέλετε- είναι έγκαιρος χρόνος, προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα. 

Δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται τουλάχιστον 72 ώρες, για να βγει ένα αποτέλεσμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Μη φέρνετε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά στο θέμα του κορωνοϊού. Αφήστε το καλύτερα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Όχι, δεν το έχουμε ως παράδειγμα. Παράδειγμα έχει όλος ο πλανήτης την Ελλάδα, κύριε Δελή. Είμαστε, ευτυχώς, για πρώτη φορά παράδειγμα σε όλο τον πλανήτη. 

 Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση δεν παίρνουμε το μηχάνημα από τη Θεσσαλονίκη να το μεταφέρουμε στην Ξάνθη, δημιουργώντας πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερθήκατε, επίσης, πάλι στην επίταξη. Σας είπα ότι στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουμε προβλέψει ότι εφόσον παραστεί ανάγκη, θα επιταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας. 

Να σας κάνω μία διευκρίνιση εδώ πέρα. Ακόμα και στην επίταξη -γιατί δεν είναι δήμευση, είναι επίταξη- πάλι πληρώνει το κράτος. Το λέω, επειδή έχετε ένα ιδεολογικό ζήτημα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα σ’ ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Υπήρχε στον σχεδιασμό μας, υπάρχει, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις δομές του ιδιωτικού τομέα και ευτυχώς που δεν χρειάστηκε και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί. 

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις θέσεις των γιατρών, θέλω να πω ότι τον Μάρτιο έγινε η προκήρυξη και σας είπα ότι στο τέλος Αυγούστου ή στιςαρχές Σεπτεμβρίου αυτοί οι γιατροί θα είναι στις θέσεις τους, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Τέλος, επειδή αναφερθήκατε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα σας παρακαλούσα να ανατρέξετε στη βιβλιογραφία και σε αυτά που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν είναι τρεισήμισι χιλιάδες οιΜονάδες Εντατικής Θεραπείας που χρειάζεται η χώρα, ο μέσος όρος είναι περίπου χίλιες διακόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ο μέσος όρος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και καταφέραμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τις κλίνες, τις οποίες παραλάβαμε, να τις αυξήσουμε. Εν μέσω κορωνοϊού ξεπεράσαμε τις χίλιες κλίνες μαζί με τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα, των στρατιωτικών νοσοκομείων και ανοίγοντας νέες κλίνες στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίες θα παραμείνουν. Έχουμε τουλάχιστον εκατόν εβδομήντα επτά καινούργιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συν εκατόν πενήντα πέντε και δεκατέσσερις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που έρχονται να προστεθούν σύντομα από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος «Νιάρχος», συν το πρόγραμμα το οποίο υλοποιούμε, προκειμένου να αυξήσουμε αυτές τις μονάδες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε φτάσει αυτόν τον μέσο όρο των χιλίων διακοσίων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχει ανάγκη η χώρα μας, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα):Σας ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button