Σε Μπασιάκο και Δούκα παρέπεμψε ο Αλ.Κοντός την Εξεταστική Επιτροπή
Στον Ευ.Μπασιάκο και τον Π.Δούκα παρέπεμψε την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντός, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. Για την έκταση της Ουρανούπολης κατέθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Κιλτίδης.
Στον Ευ.Μπασιάκο και τον Π.Δούκα παρέπεμψε την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντός, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. Για την έκταση της Ουρανούπολης κατέθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Κιλτίδης. “Κανείς δεν καθοδήγησε κανέναν στην διαδικασία αυτή. Όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, λειτούργησαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Δεν άλλαξα στάση, όταν γίναμε κυβέρνηση. Ως μέλος της κυβέρνησης, συνέχιζα να πιέζω καταστάσεις, ώστε να βρεθεί μια λύση. Η πολιτική απόφαση για τις ανταλλαγές ανήκει στον Ευ.Μπασιάκο και η ευθύνη της υλοποίησής τους στην ΚΕΔ” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Αλ.Κοντός.
Ο Αλέξανδρος Κοντός, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων της κοινωνίας της Ξάνθης, ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας. Ως μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εκλήθη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, να διευκρινίσει για ποιον λόγο ανέχθηκε την αποδοχή εκ μέρους του Πέτρου Δούκα, της νέας εισήγησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, την παραίτηση απ’ τη δίκη, την παράδοση οικοπέδων-φιλέτων στη Μονή αντί της Βισθωνίδας, την απόδοση οικοδομήσιμου δασικού χαρακτήρα σε μη χαρακτηρισμένη έκταση στην Ουρανούπολη.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως η Βισθωνίδα και οι παραλίμνιες όχθες της, “παραδόθηκαν οριστικά στη Μονή Βατοπαιδίου το 2003 από το ΠΑΣΟΚ – τουλάχιστον αυτό μας είπαν όλοι οι νομικοί”. Όπως είπε, όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2004, εκείνος απ’ τη θέση του υφυπουργού, συνέχισε να προσπαθεί να βρει μια λύση που να εξυπηρετεί τους καλλιεργητές και αλιείς, που κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αρχές του Ιουλίου, μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας της Ξάνθης, ο κ. Κοντός επισκέφθηκε τον Πρ.Παυλόπουλο και τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, αν και είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση απ’ τη δίκη. “Μάλλον θα το είχε ξεχάσει” εκτίμησε ο μάρτυς.
Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή φορέων της Ξάνθης, επισκέφθηκε τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος δήλωσε “αναρμόδιος”. Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2004, ήταν σειρά του Ευ.Μπασιάκου να δεχθεί τις επισκέψεις και τον Ιανουάριο του 2005, ο κ. Μπασιάκος τού γνωστοποίησε πως βρέθηκε νόμιμη λύση υπό μορφήν ανταλλαγών. “Η πολιτική απόφαση ανήκει στον Ευ.Μπασιάκο” ανέφερε ο κ. Κοντός. “Αυτός πήρε την πρωτοβουλία να ρωτήσει σχετικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να μου ανακοινώσει την απόφαση” σημείωσε.
Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε νωρίτερα τον Π.Δούκα, να τον ενημερώσει για την εκκρεμούσα υπόθεση, ο κ. Κοντός απάντησε: “Δεν γνωρίζαμε πως είχε μπει η υπογραφή. Είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρέχαμε όλοι και δεν προλαβαίναμε”.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Κοντός, τον αρχικό του προϊστάμενο Σάββα Τσιτουρίδη τον ενημέρωσε μεν για το μεγάλο πρόβλημα, αλλά όχι και για τις δικές του συναντήσεις. “Δεν ενέπιπτε στις υποχρεώσεις μου να ενημερώσω τον κ. Τσιτουρίδη για τις επαφές που έκανε το συντονιστικό όργανο της Ξάνθης στην Αθήνα. Ήταν ένα θέμα του Νομού” υποστήριξε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη πως η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του Σ.Μαντέλη δεν τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει από τις νομαρχίες της χώρας, την καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων “που έχουν τουριστική και οικοπεδική αξία” πριν από τις ανταλλαγές. Κατά τον κ. Κοντό, “μπορεί αυτό να έγινε στο πλαίσιο καταγραφής ρουτίνας που είχε ξεκινήσει το 2002”.
Η κ. Μαντέλη δεν τον ενημέρωσε ούτε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Χρ.Μπότσιο, με την οποία η έκταση των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, αντιμετωπιζόταν πλέον ως δασική. “Το θέμα της Ουρανούπολης το πληροφορήθηκα επτά μήνες μετά το συμβόλαιο, από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Βαγιωνάς και Φλωρίνης” ανέφερε ο μάρτυς. Άλλωστε, “οι υπηρεσίες, προκειμένου να μην ασχολούνται με τα θέματα, συνηθίζουν να κάνουν ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο”, είπε. Οι διαθέσιμες εκτάσεις του υπουργείου “δεν παραχωρήθηκαν στην ΚΕΔ, αλλά απλά γνωστοποιήθηκαν” επισήμανε και πρόσθεσε ότι στον πρώτο γύρο των ανταλλαγών, η υπογραφή του μπήκε πλάι σε αυτήν του Ευ.Μπασιάκου για λόγους τυπικούς, ενώ στο δεύτερο γύρο, ευθύνη είχε πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, “την ευθύνη των ανταλλαγών, είχε η ΚΕΔ. Παρότι προσπάθησε ο γγ του υπουργείου μας, ενημέρωση δεν είχαμε” τόνισε.
Για αρκετά ζητήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε άγνοια: Δεν γνώριζε πως είχε γίνει η διάσκεψη των πρωτοδικών στη Ροδόπη που δικαίωνε το Δημόσιο και πως δημοσιεύθηκε προσφάτως. Δεν γνώριζε πως η αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου του και της ΚΕΔ είχε χαρακτήρα “εμπιστευτικόν” και πως ο Κώστας Κιλτίδης έχει ζητήσει να υπάρξει χαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης από δασάρχη. Ούτε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη παρέλαβε ποτέ. “Ουδέποτε έχω παραλάβει αυτό το έγγραφο και δεν υπάρχει και στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου. Εγώ δεν το έχω πάρει. Δεν ξέρω αν το πήρε ο υπουργός” ανέφερε ο κ. Κοντός. Κατάθεση Κ.Κιλτίδη
“Η αποστολή στις δασικές υπηρεσίες της γνωμοδότησης του Χρ.Μπότσιου για την έκταση της Ουρανούπολης, είναι εκτός πλαισίου – άκυρη κατά τη δική μου αρμοδιότητα. Ό,τι απεστάλή, κακώς απεστάλη, ως μη όφειλε απεστάλη. Είμαι ξεκάθαρος” τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης. Ο Κ.Κιλτίδης, αρμόδιος για την άσκηση της δασικής πολιτικής, κατέθεσε για την αποδοχή μιας γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία με ψήφους 6 προς 1, αναγνώριζε χαρακτηριστικά δασικής έκτασης στο παλαιό “χθαμαλό”, ή “κοινόχρηστο δάσος” της Ουρανούπολης, το οποίο αποκαλούσε μάλιστα και “κληροτεμάχιο”. Η γνωμοδότηση, συνταχθείσα ατομικά στην αρχή, από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Χρ.Μπότσιο, χρησιμοποιήθηκε κατά την σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κιλτίδη, για να αποκτήσει αργότερα και πλέον επίσημο χαρακτήρα, με την απόφαση του ΝΣΚ.
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο Κώστας Κιλτίδης διευκρίνισε πως ο ίδιος απεδέχθη την γνωμοδότηση, μόνο σε ό,τι αφορούσε την επικαιροποίηση του παλαιού όρου του “χθαμαλού δάσους”, στη σύγχρονη νομοθεσία. Κάτι τέτοιο, κατά τον κ. Κιλτίδη, συμβαίνει συχνά και προβλέπεται από το νόμο. Κατά τον ίδιο, στην πράξη σημαίνει πως εξασφαλίζεται τουλάχιστον ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης, ενώ παραμένει ανοικτό το ζήτημα του κατ’ ουσίαν χαρακτηρισμού της από τον οικείο δασάρχη.
Στην περίπτωση της Ουρανούπολης, ωστόσο, αυτό που συνέβη είναι ότι η Διευθύντρια Πολιτικής Γης Στ.Μαντέλη εξασφάλισε μια τέτοια γνωμοδότηση για την χρήση της στα συμβόλαια, όπου η έκταση περιγράφεται ως “κληροτεμάχιο” και ως “οικόπεδα”, και στη συνέχεια, ύστερα από την υπογραφή του υπουργού, ανέλαβε να ενημερώσει τις υπηρεσίες μιας άλλης Διεύθυνσης (τις δασικές υπηρεσίες), ότι η εν λόγω απόφαση είναι “δεσμευτική για τη Διοίκηση”. Οι δασολόγοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δασάρχες αμφιταλαντεύθηκαν ανάμεσα στις κατά τον νόμο αρμοδιότητές τους και την “εντολή της Διοίκησης”. “Το ζήτημα θα λυθεί με αυτεπάγγελτη πράξη χαρακτηρισμού και αύριο το πρωί, θα απαλλάξω με δικό μου έγγραφο, όλους αυτούς τους δασικούς υπαλλήλους, που από ευθυνοφοβία, ή κατά τη δική τους λογική, θεωρούν πως οι εγκύκλιοι Δρυ και Χατζημιχάλη, ή οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν πάψει να ισχύουν κι ότι μπορεί να αλλάξει η χρήση των εποικιστικών διαθεσίμων εκτάσεων” ανέφερε ο υφυπουργός. “Αυτές οι εκτάσεις, ήταν για ακτήμονες και για κτηνοτροφία – δεν ήταν για οικόπεδα, ξενοδοχεία, ή οτιδήποτε άλλο επαγγελματικό” σημείωσε.
“Η οποιαδήποτε πράξη χαρακτηρισμού, δεν θα γίνει μόνον για την επίμαχη έκταση των 8.600 στρεμμάτων, αλλά για το σύνολο του αγροκτήματος. Κάποιοι σίγουρα, δεν θέλουν να γίνει, γιατί θα ζήσουμε το δράμα των αναδασωτέων εκτάσεων που βρέθηκαν με πολυκατοικίες και κατοικίες, πόσο μάλλον με ξενοδοχεία. Τα παιχνίδια όμως που παίζονται, θα τα βρουν μπροστά τους κάποιοι. Ο εισαγγελέας θα έχει θέση σε λίγο” ανέφερε ο κ. Κιλτίδης. Από την άλλη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να σχολιάσει τις πράξεις άλλων κρατικών αξιωματούχων, όπως την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Κώστα Σκιαδά, να αποστείλει την γνωμοδότηση Μπότσιου στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που διενήργησε τις ανταλλαγές, την λειτουργία της ΚΕΔ, ή την παραμονή της κ. Μαντέλη στη θέση της Διευθύντριας Πολιτικής Γης, υπαγόμενης το 2007 (έως και σήμερα), στον Αλέξανδρο Κοντό.