Το ωράριο συνεχίζει να διχάζει

Ουσιαστικός και γόνιμος χαρακτηρίστηκε ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συνεδρίασης του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, καθώς μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και το ωράριο λειτουργίας της Ξανθιώτικης αγοράς.

Ουσιαστικός και γόνιμος χαρακτηρίστηκε ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συνεδρίασης του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, καθώς μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και το ωράριο λειτουργίας της Ξανθιώτικης αγοράς.


Στη συνεδρίαση το παρόν έδωσαν εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα και σύσσωμο το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών  και Εμπόρων του νομού, Σωτήρης Τσιακίρογλου.


Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Ξάνθης τέθηκε από το Επιμελητήριο με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενήργησε κατά το μήνα Οκτώβριο του 2008 και αφορούσε τη γνώμη των καταναλωτών. 


Μέσω σχετικού ερωτηματολογίου ζητήθηκε η γνώμη των καταναλωτών για το ωράριο λειτουργίας της αγοράς, και στο οποίο απάντησαν 653 άτομα. Από την καταμέτρηση των ερωτηματολογίων προέκυψαν επί συνόλου τα εξής συμπεράσματα:


1) 423 άτομα δηλαδή ποσοστό 64,8% συμφωνούν με την αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων της Ξάνθης.


2) 218 άτομα, δηλαδή ποσοστό 33,4% δηλώνουν ικανοποιημένοι με το ισχύον ωράριο.


 3) 12 άτομα, δηλαδή ποσοστό 1,8% δεν απάντησαν στην ερώτηση αν θέλουν αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων.


Αναλυτικότερα από τους 653 ερωτηθέντες 404 ήταν γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 61,87% και 249 άντρες, δηλαδή ποσοστό 38,14 %.


Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά σε επίπεδο απαντήσεων ανδρών -γυναικών, η πλειοψηφία και των δυο συμφωνούν στην αλλαγή του ωραρίου (150 άντρες, ποσοστό 60,25%  και 273 γυναίκες, ποσοστό 67,87% λένε ναι), ενώ υπάρχει και ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ανδρών και γυναικών που τάσσεται κατά (93 άντρες, ποσοστό 37,35% και 125 γυναίκες, ποσοστό 30,95% λένε όχι).


Έτσι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος έκανε πρόταση να ανοίξει η αγορά της Ξάνθης ακόμη ένα απόγευμα.


Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει πως το Επιμελητήριο δεν έχει αρμοδιότητα επί του συγκεκριμένου ζητήματος, απλά κάνει μια πρόταση προς τον Εμπορικό Σύλλογο. Σύστησε σε ΟΕΒΕ και Εμπορικό Σύλλογο, σε όλο τον κόσμο της αγοράς να καθίσουν και μέσα από συντονισμένες ενέργειες να καταλήξουν σε αυτό που συμφέρει καταστηματάρχες και καταναλωτές.


Επίσης τους υπενθύμισε τον κίνδυνο από την έλευση και νέων πολυκαταστημάτων στο νομό της Ξάνθης, φέρνοντας τους ως παράδειγμα την τελευταία θετική απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Βιστωνίδας για την εγκατάσταση ενός μεγάλου πολυκαταστήματος στα διοικητικά του όρια. Επισημαίνοντας τους παράλληλα πως θα πρέπει να ασκήσουν προσφυγή κατά της απόφασης. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου σημείωσε πως η Ομοσπονδία έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασής. 


Κατέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕ Ξάνθης και τα αποτελέσματα της έρευνας  και της Ομοσπονδίας αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Το ερωτηματολόγιο της Ομοσπονδίας απαντήθηκε τόσο από τους καταστηματάρχες όσο και από τους καταναλωτές.


Στο ερώτημα αν θα πρέπει η αγορά της Ξάνθης να είναι ανοιχτή  και το απόγευμα  της Παρασκευής, σε ότι αφορά τους καταστηματάρχες, οι 95 απάντησαν ΝΑΙ, οι 104 ΟΧΙ και 1 ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ. 


Διαφορετική ήταν η θέση των καταναλωτών στο ίδιο ερώτημα, όπου 9 άνδρες και 82 γυναίκες απάντησαν ναι και 50 άντρες και 14 γυναίκες είπαν όχι στο άνοιγμα  του απογεύματος της Παρασκευής.


Στο ερώτημα αν το άνοιγμα της αγοράς το απόγευμα της Παρασκευής συνδυαστεί και με πεζοδρόμηση στον εμπορικό ιστό της πόλης , οι καταστηματάρχες απάντησαν 87 θετικά, οι 56 αρνητικά και οι 56 ότι τους ήταν αδιάφορο.


Οι καταναλωτές στο ίδιο ερώτημα απάντησαν ως εξής, 66 γυναίκες και 28 άνδρες ναι, 16 γυναίκες και 21 άνδρες όχι, 10 άντρες και 14 γυναίκες αδιάφορο.


Και από την πλευρά της η Ομοσπονδία επανέλαβε για μια άλλη φορά την πάγια θέση για άνοιγμα της αγοράς το απόγευμα της Παρασκευής.


Διαφορετική ήταν η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος αφουγκραζόμενος την αγωνία και τα προβλήματα των μελών του τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της αγοράς με το υφιστάμενο ωράριο.


“Δε θέλουμε να ζορίσουμε τα μέλη μας. Έχουμε μια κρίση μπροστά μας και δε θέλουμε να βλέπουμε να κλείνουν καταστήματα εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Θέλουμε να στηρίξουμε τα μικρομάγαζα. Οι καταναλωτές μπορεί να θέλουν πολλά πράγματα και ότι θέλουν είναι δίκαιο, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν καταστηματάρχες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις τους”, σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Αλεξιάδης. Επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπως επίλυση του κυκλοφοριακού και θέσεις πάρκινγκ.


Οι εκπρόσωποι των εμπορικών καταστημάτων σημείωσαν πως το απόγευμα της Παρασκευής δεν ανοίγει η αγορά ύστερα από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, πρόσθεσαν ωστόσο, ότι εντός των ημερών ξεκινά το εορταστικό ωράριο, οπότε και θα φανεί κατά πόσο οι καταναλωτές θα κατεβαίνουν όλα τα απογεύματα στην αγορά.


 Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος δεν έλειψαν και τα βέλη που αντάλλαξαν ΟΕΒΕ και Εμπορικός Σύλλογος, κάνοντας πλέον σαφή την απόσταση που τους χωρίζει.


Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατηγόρησαν τον κ. Τσιακίρογλου ότι ήταν επιλεκτική διανομή του ερωτηματολογίου σε καταστηματάρχες και όχι σε όλους. Ο κ. Μυλωνάς άφησε αιχμές για κόντρα του Εμπορικού Συλλόγου με την Ομοσπονδία, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον πρόεδρο των Καταστηματαρχών, κ. Αλεξιάδη, “δεν υπάρχει βεντέτα, μόνο διαχωρισμός καθηκόντων. Όταν επιτευχθεί αυτό, τότε θα τελειώσουν και οι όποιες διαφωνίες”.


Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά και να στηρίξει την αγορά της Ξάνθης και τους καταστηματάρχες της πρότεινε την έκδοση ενός ψηφίσματος-σύστασης, όπου θα καλούνται οι καταναλωτές της Ξάνθης να προτιμήσουν και να ενισχύσουν την τοπική αγορά, μάλιστα και ενόψει Χριστουγέννων.


Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της προχθεσινής συνεδρίασης του Επιμελητηρίου, τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου ενέκριναν τους προϋπολογισμούς χρήσης 2008 και 2009 και ανακοινώθηκε και η ολοκλήρωση του έργου της αρμόδιας επιτροπής, η οποία είχε επιφορτιστεί με το να προετοιμάσει το Επιμελητήριο της Ξάνθης, ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια, πιστοποίηση την οποία και πήρε, για να μπορεί να υλοποιήσει ως φορέας προγράμματα του ΕΣΠΑ.


Τέλος  αναφερόμενοι στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων εξαιτίας της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ζήτησαν το πάγωμα των δόσεων των δανείων για δυο χρόνια.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button