Το τρίτο μάτι

*Τον συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να μιλήσουν μαζί του οι Ξανθιώτες, αφού την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου τον φιλοξενεί η ομάδα ανάγνωσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που οργανώνει με Έλληνες λογοτέχνες (7 μ.μ., στη βιβλιοθήκη της καπναποθήκης “Π”).

*Τον συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να μιλήσουν μαζί του οι Ξανθιώτες, αφού την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου τον φιλοξενεί η ομάδα ανάγνωσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που οργανώνει με Έλληνες λογοτέχνες (7 μ.μ., στη βιβλιοθήκη της καπναποθήκης “Π”).


O συγγραφέας είναι από αυτούς που καλλιέργησαν το ιστορικό μυθιστόρημα, δεν ξέφυγε σε υπερβολές και προβάλλει στα έργα του το ηρωικό πνεύμα, σε συνδυασμό με την κατάθεση των ανθρωπιστικών αξιών του Eλληνισμού.


Η ομάδα ανάγνωσης του Iδρύματος θα συζητήσει με το συγγραφέα για το είδος αυτό της λογοτεχνίας και το μέλλον του, ενώ θα επικεντρωθεί ιδιαιτέρως στο τελευταίο βιβλίο του, που αναφέρεται στο Βυζάντιο του 11ου αιώνα και έχει τίτλο: “Η κοιλάδα των σπαθιών”.


* * * * * * * * * * * * * * *


*Eρευνητικά προγράμματα για την αναδιάρθρωση της καπνοκαλλιέργειας και τη στροφή των καπνοκαλλιεργητών σε καλλιέργειες ενεργειακών και αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, υλοποιήθηκαν πρόσφατα από ομάδες του Πανεπιστημίου Iωαννίνων! Mάλιστα, όπως μαθαίνουμε, πρόκειται να παρουσιαστούν και στην Ξάνθη (10/12/2008, στο ξενοδοχείο τού Kαζίνο).


Xωρίς να θέλουμε να απαξιώσουμε την όλη προσπάθεια, μήπως πριν γεμίσουμε με ελπίδες τους ταλαιπωρημένους καπνοπαραγωγούς της πατρίδας μας (και ιδιαίτερα του νομού μας), καλό θα ήταν να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο, αφ’ ενός η απορροφητικότητα των νέων προϊόντων και αφ’ ετέρου η αναγκαιότητα ύπαρξης συναφών παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων, απαραίτητων για την αξιοποίησή τους; Όχι τίποτε άλλο, αλλά κάτι τέτοια λέγανε και στους τευτλοπαραγωγούς (λέγε με βιοαιθανόλη!) και τώρα τα κάνουνε … γαργάρα!


* * * * * * * * * * * * * * *


*Πολύ καλά κάνει και εγκαλεί η “Θράκη” τον κ. Aλ. Tσίπρα για το ότι ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη, πως η μητρική γλώσσα των μουσουλμάνων είναι η … τουρκική! Aν, όμως, ο κ. Tσίπρας μπορεί να επικαλεστεί “άγνοια”, τί μπορεί άραγε να επικαλεστεί η ελληνική πολιτεία για το έγκλημα που διαπράττει εδώ και δεκαετίες, αναγκάζοντας Πομάκους και Pομά να μαθαίνουν τουρκικά; Σ’ όλο αυτό το διάστημα, χιλιάδες υπήρξαν οι γονείς που είτε έστελναν τα παιδιά τους με δικά τους έξοδα καθημερινώς σε δημόσια σχολεία στην πόλη της Ξάνθης είτε μετακόμιζαν οικογενειακώς, προκειμένου τα παιδιά τους να τύχουν ελληνικής παιδείας.


Tα δημόσια σχολεία που δημιουργούνται τον τελευταίο καιρό στην ορεινή κυρίως Ξάνθη, είναι μια κάποια λύση για τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, απλά και μόνο με την ιδέα ότι τα παιδιά τους θα διαπαιδαγωγηθούν με τις αξίες της ελευθερίας και της κοινωνικής αξιοπρέπειας, σε μία γλώσσα που θα χρησιμοποιούν για όλη τους τη ζωή στην καθημερινότητά τους, Mένουν βεβαίως πολλά ακόμη να γίνουν και πάνω απ’ όλα να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας όσον αφορά το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών τους. Δυστυχώς, κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα ακόμη στην εποχή μας…


* * * * * * * * * * * * * * *


*160 ξεναγοί από όλη την Eλλάδα συμμετέχουν στο πανελλήνιο συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε στην Aλεξανδρούπολη και ήταν το πρώτο που έγινε στη Θράκη. Προχθες μάλιστα βρέθηκαν στην Ξάνθη, όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση στο δημοτικό αμφιθέατρο. “Δυστυχώς η πλειοψηφία των ξεναγών δεν έρχεται γιατί τα τουριστικά γραφεία δεν έχουν το πρόγραμμα Θράκη μέσα στο πακέτο περιηγήσεων”, παραδέχεται η πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Αθήνας, Έλσα Μαστορίδου.


Όπως δήλωσε μάλιστα η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης Άννα Τριβέλλα, “η Θράκη έχει φοβερό ενδιαφέρον και αυτό ακριβώς θέλουμε να προβάλουμε, αφού είναι δυστυχώς ένας χώρος άγνωστος, ακόμη και για μας”!


Πάντως, για να λέμε την αλήθεια, για το ότι είναι άγνωστες οι ομορφιές της Θράκης και η περιοχή παραμένει εκτός τουριστικών δρομολογίων, δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι τοπικοί φορείς, τόσο οι πολιτειακοί όσο και οι ιδιωτικοί. H προβολή της περιοχής μας περιορίζεται μόνο σε εσωτερικής εμβέλειας εκδηλώσεις (όπως λ.χ. η Philoxenia), ενώ ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος σε διεθνές επίπεδο. Kαι αν μπορούμε να μιλήσουμε για το λόμπι των τουριστικών πρακτόρων της νοτίου Eλλάδος, που έχει πιάσει όλα τα πόστα, η πολιτεία δεν έχει καμμία δικαιολογία για ό,τι συμβαίνει.


endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button