Το τρίτο μάτι

Απολύσεις προσεχώς Έκδηλη είναι η ανησυχία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, καθώς τα μηνύματα που καταφθάνουν στα γραφεία του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, είναι πως αναμένονται μαζικές απολύσεις.

Απολύσεις προσεχώς


Έκδηλη είναι η ανησυχία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, καθώς τα μηνύματα που καταφθάνουν στα γραφεία του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, είναι πως αναμένονται μαζικές απολύσεις.


Μάλιστα σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου σημείωσε “οι επαφές που έχουμε με τις διοικήσεις των εργοστασίων μας επιβεβαιώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις. Οι επαφές που έχουμε με μεγάλες μονάδες, αλλά και σε εκείνες που δεν έχουμε, γιατί δεν υπάρχουν Σωματεία, υπάρχει πρόθεση για απολύσεις”.


Όσο για το αν το θέμα είναι επείγον ή όχι και ποια τελικά είναι τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή μας , αναφορικά πάντα με τη θέση που κράτησε στο τελευταία συνεδρίαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης και στην οποία ήταν παρόν ο ίδιος, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, υπογράμμισε “και μόνο που το θέμα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας έχει φτάσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ανεξάρτητα με το τι ποσοστά έχουμε στο νομό, πάει να πει πως υπάρχει ανησυχία από όλους”.


Ενώ η απάντηση που λάβαμε από τον κ. Παπαχρήστου για  τη θέση που εξέφρασε ο νομάρχης ότι πολλές θέσεις εργασίας καλύπτονται από γειτονικούς νομούς, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει επιλεκτική ανεργία ήταν χαρακτηριστική “ε, δεν το σχολιάζω αυτό”.


 



Σε δραματικά επίπεδα


η απώλεια θέσεων εργασίας


Το 70% των οικοδόμων στο νομό είναι άνεργοι, ενώ υπολογίζεται πως χάθηκαν πάνω από 1200 θέσεις εποχικής απασχόλησης στο νομό Ξάνθης.


Η ανεργία κυμαίνεται στο 20%, ενώ προβλέπεται να υπάρξουν και απολύσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Μεγάλο πρόβλημα  απώλειας θέσεων εργασίας αντιμετωπίζουν τα καπνομάγαζα, ενώ υπό εξαφάνιση τελούν τα καπνά, και ραγδαία μείωση παρουσιάζει η παραγωγή τεύτλων και ντομάτας, αποτέλεσμα και του κλεισίματος των συνεταιριστικών εργοστασίων και της ΕΒΖ.


 



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  


Μετά την απόφαση των συμβεβλημένων ιατρών και διαγνωστικών κέντρων, καθώς και των φαρμακοποιών να μην εξυπηρετούν δωρεάν τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, του ΟΠΑΔ δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.


Έτσι σήμερα,  έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους και εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης,  ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η ΕΛΜΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΠΑΔ , του υποκαταστήματος της Ξάνθης, που βρίσκονται επί της Σμύρνης.   


 



Το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο     


Σε καλό δρόμο βρίσκεται η εξόφληση των χρημάτων που έχουν να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των ΤΑΧΙ που έχουν αναλάβει τη μεταφορά μαθητών σε σχολεία του νομού και ήταν εδώ και οκτώ περίπου μήνες απλήρωτοι.


Για το έτος 2007 τους έχουν καταβληθεί όλα τα χρήματα από τη νομαρχία, η οποία ο ενδιάμεσος κρίκος με το αρμόδιοι υπουργείο, ενώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, το αργότερο τον Ιανουάριο θα τους δοθούν και τα χρήματα που τους αναλογούν για το 2008.


Οι σχετικές πιστώσεις ήδη έχουν εκταμιευθεί και αποσταλεί στη νομαρχία και η αρμόδια οικονομική υπηρεσία διευθετεί το ζήτημα.


 



Δωρεά της “SUNLIGHT” στη νομαρχία Ξάνθης


220 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 29,35 ευρώ και συνολικής αξίας 6.475 ευρώ, μετοχές της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Ξάνθης, δώρισε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης η εταιρεία “SUNLIGHT”.


Τη δωρεά αυτή έκαναν αποδεκτή τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.


 



Σειρά έχει


 η έκδοση του Π.Δ. 


Εγκρίθηκε η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Θράκης με έδρα την Ξάνθη από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας.


Απομένει τώρα η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που θα σηματοδοτήσει την ίδρυση και την υλοποίηση στην πράξη του Ερευνητικού αυτού Κέντρου, που αποτέλεσε και εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού

Σχετικά Άρθρα

Back to top button