Η “Τουριστική Εγνατία” είναι γεγονός

Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου οι εκπρόσωποι των έντεκα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τις οποίες διασχίζει η Εγνατία Οδός, προκειμένου να περάσουν στο επόμενο και ουσιαστικότερο βήμα για την τουριστική αξιοποίηση των περιοχών τους με κοινό παρανομαστή το μεγαλύτερο οδικό άξονα των Βαλκανίων, αυτόν της Εγνατίας.

  Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου οι εκπρόσωποι των έντεκα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων  τις οποίες διασχίζει η Εγνατία Οδός, προκειμένου να περάσουν στο επόμενο και ουσιαστικότερο βήμα για την  τουριστική αξιοποίηση των περιοχών τους με κοινό παρανομαστή το μεγαλύτερο οδικό άξονα των Βαλκανίων, αυτόν της Εγνατίας.


   Στο προγραμματισμένο τους ραντεβού, δέκα περίπου μήνες μετά την πρώτη καταρχήν συμφωνία τους στην πρόταση και πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη-9 Φεβρουαρίου και πάλι στην Ξάνθη- για κοινή τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, έτσι ώστε από άξονα φυγής και ταχείας διέλευσης, να μετατραπεί σε άξονα ευρείας και πολυδιάστατης ανάπτυξης με ασφάλεια, οι νομάρχες και αντινομάρχες των έντεκα αυτών νομών, έδωσαν και πάλι το παρόν έτσι ώστε  στην τελική φάση της υλοποίησης της πρότασης.


   Ήταν όλοι παρόντες, με πρώτο και καλύτερο το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς και τους Νομάρχες Θεσπρωτίας, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Τρικάλων, Ροδόπης και τους Αντινομάρχες Καβάλας, Ιωαννίνων και Έβρου, στην πανηγυρική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Καζίνο Ξάνθης, σηματοδοτώντας έτσι την κοινή τους συνεργασία πάνω στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού.


Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Ηρακλή Βάλβη, ως εκπρόσωπου και του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, καθώς και της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, κ. Αργυρούς Φίλλη, οι αιρετοί των έντεκα νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, τις οποίες διασχίζει η Εγνατία, υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση Συνεργασίας. 


Στόχος της συνεργασίας αυτής θα είναι η δημιουργία ενός τουριστικού άξονα, όπου μέσα από μια σειρά ενεργειών και δράσεων οι συνεργαζόμενες νομαρχίες θα μετατρέψουν τις περιοχές τους σε τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει με ασφάλεια και ταχύτητα. Με την κίνησή τους αυτή το όποιο μειονέκτημα δημιούργησε στις περιοχές τους η Εγνατία οδός, δηλαδή της φυγής και της ταχείας πρόσβασης σε προορισμούς, θέλουν να το μετατρέψουν σε πλεονέκτημα.


Στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση το παρόν έδωσαν και ο τέως Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ξάνθης, του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, καθώς και ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, οι οποίοι εξήραν την πρωτοβουλία των έντεκα νομαρχιών και δήλωσαν πως θα είναι συμπαραστάτες τους στην όλη προσπάθεια.


Έκδηλη η αισιοδοξία για την επιτυχία


της “τουριστικής Εγνατίας”  


Εμφανώς ικανοποιημένος από την ανταπόκριση πού είχε η πρότασή τους στους συναδέλφους του νομάρχες και την άμεση συστράτευσή τους στην υλοποίησή της, ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, σε δηλώσεις που έκανε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως θεωρεί σίγουρη την επιτυχία της προσπάθειας των έντεκα.


“Σήμερα τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμευθήκαμε σε μια συνεργασία, σε μια ενιαία τουριστική προβολή  αυτού του τουριστικού άξονα  με έντεκα επιμέρους προορισμούς. Επιδιώκουμε τη συνοχή και τη συμπόρευση  πάνω σε αυτή τη διαδρομή. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Εγνατία οδός είναι ένας δρόμος, που όταν τον περνάς  δεν καταλαβαίνεις διοικητικά όρια νομών και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση, γιατί την ίδια αντίληψη έχει και ο επισκέπτης. Συνεπώς αυτή την αίσθηση  του επισκέπτη πρέπει να τη μετατρέψουμε εμείς πλέον σε μια έμπρακτη είσπραξη όλων αυτών των περιοχών και σε μια ενοποίηση αυτού του τουριστικού χώρου. Και χαίρομαι ειλικρινά γιατί προς αυτή την κατεύθυνση μας υποστηρίζει και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπηλιωτόπουλους, και ο ΕΟΤ”.


Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του ΕΟΤ, κ. Ηρακλής Βάλβης μέσα από τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε αυτή την υποστήριξη για την “τουριστική Εγνατία”.


“Βρίσκομαι σήμερα εδώ ακριβώς για να σηματοδοτήσω το έμπρακτο ενδιαφέρον του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλου σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Πράγματι είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τις έντεκα αυτές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Αξίζουν συγχαρητήρια, για αυτό και ο ΕΟΤ και το αρμόδιο υπουργείο θα είναι πάντα δίπλα σε αυτή την εξαιρετική, τονίζω και πάλι, πρωτοβουλία. Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την υποστηρίξουμε, εξάλλου όπως ξέρετε προσπαθούμε να ταξιδέψουμε την Ελλάδα μας παντού”.


Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει από την αρχή και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος το Σάββατο το πρωί ήταν παρόν στην πανηγυρική συνεδρίαση της  υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας, όπου κατέθεσε και την πρώτη του πρόταση.


“Θετική η πρωτοβουλία του συναδέλφου κ. Παυλίδη, αλλά και όλων των άλλων συναδέλφων που συμμετέχουν  σε αυτό το ταξίδι. Ο τουρισμός είναι πηγή πλούτου. Θεωρώ ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω όλοι εμείς εδώ στη Βόρειο Ελλάδα. Μιλάμε για ένα ταξίδι μέσα και από τη βαλκανική ενδοχώρα. Η Εγνατία Οδός ενώνει σε σχέση  και με άλλες χώρες, εθνότητες, θρησκείες και πολιτισμούς και ξεκινάμε ένα ταξίδι με ανοιχτούς ορίζοντες. Και θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχει αν μείνουμε μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και είμαστε ενωμένοι και φυσικά όταν έχουμε συνέχεια. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. Πρώτη πρόταση που έκανα εγώ, είναι να πραγματοποιηθεί ένα γαστρονομικό ταξίδι με παραδοσιακά προϊόντα. Θα το ονομάσουμε Εγνατία οδός και θα γίνει στη Θεσσαλονίκη”.    


Στο μεταξύ στις δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο Νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δάκης και πρόεδρος της ΑΝΚΟ Α.Ε., αναπτυξιακής εταιρείας που θα  είναι συμβαλλόμενο μέρος και που πρόκειται να έχει και τη στήριξη του όλου εγχειρήματος, χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα της υπογραφής αυτής της συνεργασίας.


“Πιστεύω ότι είναι ιστορική η σημερινή μέρα, γιατί έμπρακτα δηλώνουμε τη βούλησή μας να παρέμβουμε στο γίγνεσθαι του ευρύτερου άξονα της Εγνατίας Οδού, της Εγνατίας του πολιτισμού, της Εγνατίας της Αρχαίας μας κληρονομιάς, της Εγνατίας της Παράδοσης και της Ανάπτυξης. Και σε αυτό πρόκειται να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι η Εγνατία Οδός είναι ο σημαντικότερος οδικός άξονας των Βαλκανίων και μαζί με τους Κάθετους άξονες και τη συνειδητή βούληση τη δική μας, την πολιτική μας στόχευση να παίξουμε όλοι μαζί καθοριστικό ρόλο στην Εγνατία της Ανάπτυξης, στα Βαλκάνια της συνεργασίας, της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της προόδου. Το σχήμα, η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα είναι μια σημαντική μαγιά για το ευρύτερο Βαλκανικό χώρο και βέβαια πιστεύω ότι πρόκειται να αφήσει καθοριστικό στίγμα στα δρώμενα του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου”.   


Ανάλογες του κλίματος της καλής συνεργασίας και της επίτευξης του στόχου για μια επιτυχή τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που διέρχεται η Εγνατία Οδός ήταν και οι δηλώσεις που έκαναν  στους δημοσιογράφους και οι νομάρχες Θεσπρωτίας και Ημαθίας.Νομάρχης Ημαθίας,


Καραπαναγιωτίδης Κώστας 


“Η κάθε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει τη δική της προβολή, πχ. μέσα από τη συμμετοχή εκθέσεων ή έντυπων υλικών, που η ίδια εκδίδει και προβάλει. Αυτή όμως η κοινή προσπάθεια πιστεύουμε ότι θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα, θα προβάλει καλύτερα όλες αυτές τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, που παίρνουμε μέρος και περιμένουμε πολλά από αυτή την κοινή προσπάθεια. Που ήταν μια αρχική σκέψη του Γιώργου του Παυλίδη -αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Γιώργο-που αγκαλιάστηκε από όλους εμάς και τους έντεκα νομάρχες”.


Νομάρχης Θεσπρωτίας,


Γιώγιακας Βασίλης


“Πιστεύω ότι σύντομα θα αποδώσει καρπούς αυτή η προσπάθεια, έτσι ώστε από  τη Θεσπρωτία , την Ηγουμενίτσα, έως τον Έβρο, να μπορούμε από κοινού να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νομών μας. Όπως όλοι διαπιστώσαμε, πλέον δεν έχουμε σκοπό να προβάλουμε μόνο το νομό μας, αλλά όλους τους νομούς που βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας οδού. Από κοινού λοιπόν και εγώ σαν αρχή ή τέλος θα το έλεγα, που βρίσκομαι στην Ηγουμενίτσα, θα προσπαθήσω να προβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις όλους τους νομούς που βρίσκονται στην Εγνατία. 


Είναι πλέον δεδομένο και τα αποτελέσματα πιστεύω να φανούν πολύ γρήγορα θετικά προς όλους τους νομούς”.    


Οι Πρεσβευτές της προσπάθειας,


οι Τουριστικοί Πράκτορες


 Στην προγραμματική αυτή σύμβαση για την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού συμμετέχουν και οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας, τους οποίους εκπροσώπησε στην προχθεσινή συνάντηση των έντεκα νομαρχών, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσής τους, κ. Αργυρώ Φίλλη.


Οι τουριστικοί πράκτορες και τα τουριστικά γραφεία θα αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο εργαλείο στην επιτυχία της όλης προσπάθειας, καθώς θα αναλάβουν να προωθήσουν αυτό τουριστικό προϊόν της Εγνατίας, μέσω των τουριστικών πακέτων που θα συνθέσουν, τόσο εντός, όσο και εκτός  των ελληνικών συνόρων. Γίνεται κατανοητό από όλους, πως όσο καλή δουλειά και αν γίνεται σε επίπεδο δήμων και νομαρχιών  για την προβολή της κάθε περιοχή της χώρας μας, οι καθ’ ύλην  αρμόδιοι για να το προωθήσουν στις αγορές είναι τα τουριστικά γραφεία.


Έτσι σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, κ. Αργυρώ Φίλλη επεσήμανε μεταξύ άλλον και τον τρόπο που θα γίνει η προώθηση του νέου αυτού τουριστικού προϊόντος.


“Αυτή η κίνηση είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία την οποία αγκαλιάσαμε θερμά, με δεδομένο ότι δίνουν τη δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να συνθέσουν  και να προσαρμόζουν την σύνθεση των πακέτων που προβάλλουν  με ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής με τα δεδομένα τα οποία διαρκώς εξελίσσονται στις αγορές όλου του κόσμου. Έχοντας δε μια κοινή δράση με τις νομαρχίες αυτές, θα έχουμε τη δυνατότητα να προσκαλέσουμε πολύ κόσμο και δημοσιογράφους και ταξίδια ομαδικά  για τους τουρ οπεραϊτορς , οι οποίοι θα γνωρίσουν όλες αυτές τις περιοχές και πιστεύω ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.  Θεωρώ δε δεδομένο ότι μετά την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, έτσι θα πρέπει να εξελιχθείς και στις υπόλοιπες περιοχές ανά την Ελλάδα. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, την οποία αγκαλιάζουμε θερμά”.


        Δέσποινα Γκούμα 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button