“Μάχη για τις επιδοτήσεις στον Καπνό..”

Μαύρη απελπισία αιωρείται στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητας του πολίτη…. Ολοένα και περισσότερο απουσιάζει το χαμόγελο από τα πρόσωπα των ανθρώπων… Όσο και αν προσπαθούν οι πολιτικοί μας και ειδικότερα στο στρατόπεδο των κυβερνώντων να μας πείσουν πως κάποια στιγμή με λίγη ακόμη προσπάθεια από όλους μας, θα χαράξει και το φως της δημιουργίας θα μας κατακλύσει….. Πως σύντομα, πού θα πάει θα έρθουν οι καλύτερες μέρες…..

Μαύρη απελπισία αιωρείται στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητας του πολίτη….


Ολοένα και περισσότερο απουσιάζει το χαμόγελο από τα πρόσωπα των ανθρώπων…


Όσο και αν προσπαθούν οι πολιτικοί μας και ειδικότερα στο στρατόπεδο των κυβερνώντων να μας πείσουν πως κάποια στιγμή με λίγη ακόμη προσπάθεια από όλους μας, θα χαράξει και το φως της δημιουργίας θα μας κατακλύσει…..


Πως σύντομα, πού θα πάει θα έρθουν οι καλύτερες μέρες…..


Και φυσικά οι μέρες που έρχονται είναι κάθε φορά και χειρότερες…..


Έτσι ο δύσμοιρος πολίτης κουνά δύσπιστα το κεφάλι του και συνεχίζει να τραβά τη δική του ανηφόρα …..


Η κοινωνία υπομένει εδώ και χρόνια καρτερικά την υλοποίηση των διαχρονικών ….θα….


 



Η πολιτική ζωή κόλλησε στο βαλτοπέδι του Βατοπαιδίου και η οικονομία στα παιχνίδια των τραπεζών και στους ελέγχους της Ε.Ε . …..


Η ζωή τραβά την ανηφόρα και οι Έλληνες ζουν με την ελπίδα να φτάσει στα αυτάκια τους κανένα ευχάριστο μαντάτο…..


Μέχρι τότε όμως, τα πάντα κινούνται με ρυθμούς χελώνας….


Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι βελτιώσεις στα συστήματα Υγείας, παιδείας και Εργασίας…..


Υποτίθεται πως το κράτος βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών παρέχοντας τους δημόσια δωρεάν υγεία και εκπαίδευση και όμως αν δε βάλει ο λαός το χέρι στην τσέπη του, ούτε το κεφάλι του παιδιού του θα γεμίσει με γνώσεις, ούτε και τη δισκοπάθεια της πεθεράς του θα γιάνει….


 



Λίγο πολύ όλοι έχουν χρειαστεί κάποια στιγμή να προστρέξουν στο ΙΚΑ ή σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο για βοήθεια….


Να βρουν ίαση στο όποιο πρόβλημα υγείας τυχόν αντιμετώπισαν….


Αν δεν πληρώσουν το κάτι τις από την πίσω πόρτα ή αν δε βάλουν τα μεγάλα μέσα, τότε σίγουρα θα αισθανθούν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες  δεύτερης και τρίτης κατηγορίας…..


Σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει και ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο ή φοιτά στο πανεπιστήμιο και άρα όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε πως μόνο δωρεάν δεν είναι η δημόσια εκπαίδευση ….


Και εδώ οι νέοι μπορεί να αισθανθούν πως αντιμετωπίζονται σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αφού άλλοι έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στην παραπαιδεία, των όποιων κατηγοριών και άλλοι αδυνατούν  να το πράξουν γιατί οι γονείς τους δεν έχουν τα χρήματα….


 



Και δεν έχουν χρήματα γιατί ίσως να ανήκουν σε εκείνες τις τάξεις των εργαζομένων που όχι μόνο δεν αμείβονται ικανοποιητικά, αλλά ζουν καθημερινά και με το άγχος των απολύσεων…..


Ίσως να ανήκουν και στην τάξη των αγροτών, που καθημερινά βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν  αζήτητα στο χωράφι ή να καλούνται να τα δώσουν στους μεσάζοντες για ένα κομμάτι ψωμί…..


Πιθανόν πολλοί από αυτούς να είναι και καπνοπαραγωγοί, όπου τα πράγματα για αυτούς είναι ακόμη  πιο δύσκολα…..


Και φυσικά δε χρειάζεται να τα μαθαίνουμε από τις τηλεοράσεις, αφού το πρόβλημα το βιώνουν πολλοί συντοπίτες μας…..


Μαύρη απελπισία έχει πλακώσει τις καρδιές των καπνοπαραγωγών της ορεινής περιοχής, που παρόλες τις προσπάθειες ωραιοποίησης της κατάστασης από τα πολιτικά πρόσωπα, αποτελέσματα δε βλέπουν…..


Μέχρι τώρα έπαιρναν μια ανάσα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και παρά τις διαβεβαιώσεις πως  θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν μέχρι το 2013, μάλλον και εδώ τα μαντάτα που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες είναι μαύρα και άραχνα…..


 



Τα μέτωπα κυβέρνησης και πολιτών πολλά….


Μια μάχη που αφορά πρώτιστα τους καπνοπαραγωγούς και στη συνέχεια τους καπνεργάτες, και την οποία δίνει από χθες η κυβέρνηση αφορά τη συνέχιση των επιδοτήσεων στον καπνό….


Χαρακτηρίζεται ίσως η κρισιμότερη μάχη των τελευταίων ετών…. Στις Βρυξέλλες ψηφίζεται το λεγόμενο “τεστ υγείας” της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής….


Συγκροτήθηκε στην Ε.Ε. ένα άτυπο μπλοκ μειοψηφίας με 9 συνολικά καπνοπαραγωγικές χώρες, ανάμεσά τους και η χώρα μας προκειμένου να μπλοκάρει τυχόν δυσμενή απόφαση για περικοπή των επιδοτήσεων….


Περικοπή την οποία είχαν αποφασίσει τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας…..


 



Η απόφαση τότε που είχε και τη σύμφωνη γνώμη των καπνοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε. όριζε τη μείωση από το 2009 στο 50% των επιδοτήσεων που έπαιρναν οι καπνοπαραγωγοί  και το υπόλοιπο 50% θα κατευθύνεται στο λεγόμενο Πυλώνα ΙΙ για την αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου…..


Μόνο που όπως εκ των υστέρων συνειδητοποίησαν οι εννέα καπνοπαραγωγικές χώρες, μόνο ανάπτυξη της υπαίθρου δε θα έφερνε αυτή η απόφαση, αφού καταδικάζει σε μαρασμό εκατοντάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγούς της Ευρώπης….. Την απάντηση λοιπόν που περιμένουν όλοι εναγωνίως να πάρουν είναι αν οι επιδοτήσεις θα δίνονται στο σύνολό τους στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013 …. Ή τελικά το 2009 θα χαρακτηριστεί για αυτούς μια ακόμη μαύρη χρονιά….              

Σχετικά Άρθρα

Back to top button