“ΥΔΝΟΝ”

Η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Μανιταρόφιλων στους Τοξότες αποτελεί παρελθόν.

Γευστική – γνωστική εμπειρία για όσους αναζητούν ταξίδι στις γεύσεις, τις γνώσεις, τις αναζητήσεις.

Ας δούμε τώρα στον απόηχο της εκδήλωσης κάποια στοιχεία απο αυτά που ήταν, είναι ο μαγνήτης για τους μανιταρόφιλους.

Μανιτάρι είναι το υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής αμανίτης.

“Ύδνον” είναι η αρχαιοελληνική ονομασία της τρούφας.

Είδαμε τα καλά εκπαιδευμένα σκυλιά του Παύλου Αηδονόπουλου να την επισημαίνουν στο έδαφος, κάτω ακόμα και απο πέτρες.

Η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Μανιταρόφιλων στους Τοξότες αποτελεί παρελθόν.

Γευστική – γνωστική εμπειρία για όσους αναζητούν ταξίδι στις γεύσεις, τις γνώσεις, τις αναζητήσεις.

Ας δούμε τώρα στον απόηχο της εκδήλωσης κάποια στοιχεία απο αυτά που ήταν, είναι ο μαγνήτης για τους μανιταρόφιλους.

Μανιτάρι είναι το υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής αμανίτης.

“Ύδνον” είναι η αρχαιοελληνική ονομασία της τρούφας.

Είδαμε τα καλά εκπαιδευμένα σκυλιά του Παύλου Αηδονόπουλου να την επισημαίνουν στο έδαφος, κάτω ακόμα και απο πέτρες.

Τα μανιτάρια μας είναι σε άλλον λίγο σε άλλον περισσότερο, γνωστά.

Έτσι θα επικεντρωθούμε στην τρούφα σήμερα.

Τι είναι αυτή τρούφα;

Γιατί το 98% της εξόρυξης ή παραγόμενης τρούφας οδεύει προς Ιταλία;

Οι Ιταλοί έχουν όλο το branding και πουλάνε π.χ. λευκή πολύτιμη τρούφα της Alba αγορασμένη στην Ελλάδα και βαφτισμένη ιταλική.

Ο “Γαστρονόμος” της Καθημερινής είναι πολύ διαφωτιστικός.

Υπάρχουν γύρω στα 100 είδη τρούφας.

Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν 6 είδη.

Κατά σειρά αξίας είναι: λευκή πολύτιμη, μαύρη πολύτιμη, φθινοπωρινή μαύρη, χειμερινή μαύρη, λευκή ανοιξιάτικη και θερινή μαύρη.

Το καθένα έχει διαφορετική γεύση και άρωμα.

Ο ορισμός πολύτιμη χαρακτηρίζει τη σπανιότητά τους.

Οι τιμές μπορεί να φτάσουν για τη λευκή στα 6.000 ευρώ το κιλό και για τη μαύρη στα 5.000 ευρώ περίπου. Οι μαύρες, φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη και η λευκή ανοιξιάτικη κοστίζουν 2.000 – 3.000 το κιλό ενω η μαύρη θερινή γύρω στα 150 ευρώ το κιλό.

Αυτοφυείς  τρούφες απαντώνται κυρίως σε: Γρεβενά, Φλώρινα, Κιλκίς, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη.

Τις “κυνηγάμε” με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Η μυρωδιά τους “ειδοποιεί” τα σκυλιά για το που πρέπει να σκάψουν.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η καλλιέργεια τρούφας κυρίως σε: Ρητίνη, Φενεό, Όλυμπο, Φλώρινα, Κιλκίς, Γιάννενα, Γρεβενά, Κρήτη, Πελοπόννησο.

Τα κτήματα αρχίζουν να αποδίδουν ύστερα απο 8 – 9 χρόνια.

Όπως γίνεται σε όλα τα παραγόμενα – διακινούμενα αγαθά οι παραγωγοί χρειάζονται οργάνωση απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

“Ελεύθεροι σκοπευτές” που συλλέγουν χωρίς να τηρούν κανόνες υπάρχουν παντού.

Πληροφοριακά κάποια πράγματα για την τρούφα.

Απο το μαγικό κόσμο των μανιταρόφιλων.

 

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button