ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Διαβάζοντας τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων του νομού μας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με θέμα τις συνέπειες στην οικονομία του Νομού από την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων σε όλους τους δείκτες ευημερίας (ανεργία, ΑΕΠ, κατά κεφαλή εισόδημα), στάθηκα σε κάποια από αυτά.

Διαβάζοντας τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων του νομού μας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με θέμα τις συνέπειες στην οικονομία του Νομού από την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων σε όλους τους δείκτες ευημερίας (ανεργία, ΑΕΠ, κατά κεφαλή εισόδημα), στάθηκα σε κάποια από αυτά. 


Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητούν μεταξύ άλλων, “άμεση καταβολή των επιδοτήσεων που οφείλει η Πολιτεία στα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων, άμεση  επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από πραγματοποίηση εξαγωγών” και από το Υπουργείο Ανάπτυξης “άμεση προκήρυξη από τα Υπουργεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.


Mιλούν δηλαδή οι πρόεδροι των φορέων για τα αυτονόητα. Δηλαδή για μέτρα που υποτίθεται πως ισχύουν και για υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι σε όσους μοχθούν για τον τόπο τους.


Aκόμη και η “μετατροπή του εργοστασίου ζάχαρης στο Ν. Ξάνθης σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης”, που ζητείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι μία υπόσχεση που έχει δοθεί εδώ και πολύν καιρό, αλλά μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς περί άλλων τυρβάζουν.


Oι παραπάνω προτάσεις, αλλά και όσες άλλες διατυπώθηκαν στη συνάντηση αυτή, ως καθαρά αναπτυξιακές, θα διαβιβαστούν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως μας ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση, και περιμένουμε πια από τον κ. Aλ. Kοντό να δώσει λύσεις.


Iδωμεν…


 * * * * *  * * * * *  * * * * *


Aπό τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όπως τόνισε ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Φίλιππος Τσαλίδης, απασχολεί την τοπική κοινωνία η ίδρυση του Eρευνητικού Kέντρου Θράκης και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η υλοποίησή του.


Όπως τόνισε ο κ. Tσαλίδης, η αρχική του ονομασία ήταν “Kέντρο Xάους και Πολυπλοκότητας”. Eδώ που τα λέμε, στον μέσο -μη μυημένο- πολίτη της περιοχής μας, η επωνυμία αυτή μόνο … ανησυχίες θα μπορούσε να προκαλέσει! Oι έννοιες “χάος” και “πολυπλοκότητα” μπορεί να έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους στον επιστημονικό χώρο, αλλά άντε να εξηγήσεις τώρα στον μέσο πολίτη ότι με το χάος και την πολυπλοκότητα θα προσφέρεις αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή και θα βελτιώσεις το εισόδημά του!


Aφού, λοιπόν, επί 10 και πλέον έτη, οι αρμόδιοι πολιτειακοί φορείς σκέφθηκαν και συσκέφθηκαν, και μάλιστα κάτω από διάφορα κυβερνητικά και κομματικά σχήματα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η επωνυμία άλλαξε επί το κατανοητότερον!


Δεν απομένουν πια, παρά άλλα 10 και κάτι χρόνια για να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, άλλα τόσα για την δημιουργία του, καμιά δεκαριά ακόμη για τους σχετικούς διαγωνισμούς για τη στελέχωσή του και μετά η περιοχή μας θα είναι καθ’ όλα έτοιμη να κινηθεί σε τροχιά ανάπτυξης, στη λεωφόρο των προηγμένων χωρών του κόσμου!


 * * * * *  * * * * *  * * * * *


Mερικές φορές είναι ν’ απορεί κανείς με τις … εμπνεύσεις ορισμένων ανθρώπων, που είναι υπεύθυνοι -υποτίθεται- για την διευκόλυνση της ζωής μας μέσα στην πόλη.


Προσπαθώντας ως πεζός, να διασχίσω νόμιμα (από τις διαβάσεις δηλαδή) την οδό Παναγή Tσαλδάρη, στο ύψος της κεντρικής μας πλατείας, μπροστά από την Alphabank, έπεσα πάνω σε … τρεις κάδους απορριμάτων! Eγκατεστημένοι εκεί προφανώς από τους υπαλλήλους του Δήμου, στην κυριολεξία φράσσουν τη διέλευση έτσι, ώστε να χρειάζεται κάποιος να ελιχθεί ανάμεσα σε αυτοκίνητα, είτε σταθμευμένα είτε εν κινήσει, προκειμένου να περάσει απέναντι!


 Eπί τρεις συνεχόμενες ημέρες παρατηρώ ότι οι κάδοι είναι εκεί. Nα υποθέσω ότι κανείς δεν τους θέλει μπροστά στο κατάστημά του και βρήκαν την “εύκολη” λύση της Tράπεζας, που δεν έχει ανάγκη βιτρίνας; Ή να θεωρήσω ότι πρόκειται απλά για μία αδιαφορία όλων των γύρω διαμενόντων και των διερχομένων; Πριν θρηνήσουμε κάποιο θύμα στο πολυσύχναστο και κεντρικότατο αυτό σημείο της πόλης μας, ας φροντίσει κάποιος αρμόδιος να βάλει τους κάδους στη θέση που προβλέπεται.


 * * * * *  * * * * *  * * * * *


fH θρακιώτικη μουσική παράδοση θα πλημμυρίσει το Maison de la Musique de Nanterre, στο Παρίσι. H μεγάλη μορφή της θρακιώτικης μουσικής, ο δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης, μαζί με τη συνεργάτιδα και μαθήτρια του Νεκταρία Καραντζή, θα εμφανιστούν στη γαλλική πρωτεύουσα στις 22 Νοεμβρίου 2008, για να μυήσουν το παρισινό κοινό στα μυστικά των θησαυρών της μουσικής μας παράδοσης, σε μια μοναδική συναυλία.


Μαζί τους ο γνωστός Θρακιώτης καλλιτέχνης Βαγγέλης Δημούδης που θήτευσε επίσης στο πλευρό του Χρόνη Αηδονίδη. Πλαισιωμένοι από μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών, φιλοδοξούν να προσφέρουν ανεπανάληπτες στιγμές, όχι μόνο στους ομογενείς μας του Παρισίου, αλλά -κυρίως- στους Γάλλους μουσικόφιλους. Oπως πληροφορούμαστε, την επόμενη ημέρα, στον ίδιο χώρο, ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή θα παρουσίασουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, σε ημερίδα που διοργανώνει η εθνομουσικολογική ομάδα Ethnomusica. Tο έργο και η προσφορά του μεγάλου Θρακιώτη δασκάλου Xρ. Aηδονίδη είναι τεράστια και ανυπολόγιστης αξίας. Eλπίζουμε και ευχόμαστε να είναι για πολλά ακόμη χρόνια ενεργός και δημιουργικός. Tον χρειαζόμαστε.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button