“Ώρα να κάνουμε λογαριασμό… περιβαλλοντικό….”

Διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη και οσονούπω εκπνέει και τούτη χρονιά….. Το τέλος της κάθε χρονιάς σηματοδοτεί την αρχή του απολογισμού, της απογραφής και καταγραφής, του τι καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας και τι όχι από όλα εκείνα που σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε να πράξουμε……

Διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη και οσονούπω εκπνέει και τούτη χρονιά…..


Το τέλος της κάθε χρονιάς σηματοδοτεί την αρχή του απολογισμού, της απογραφής και καταγραφής, του τι καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας και τι όχι από όλα εκείνα που σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε  να πράξουμε……


Ο οικογενειακός απολογισμός για τη χρονιά που φεύγει, και ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός για τη νέα που έρχεται…..


Σε αυτή τη διαδικασία περίπου βρίσκεται κάθε ελληνικό νοικοκυριό, και πολύ περισσότερο τώρα σε μια περίοδο που υπολογίζει ακόμη και το δεκαράκι του ευρώ….


Οι τελευταίοι δύο μήνες του χρόνου είναι αφιερωμένοι για τη διεκπεραίωση των οικονομικών μας θεμάτων….


 Εντάξει το ζήτημα δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικό όταν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά του κάθε πολίτη, που λίγο ή πολύ  η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο αποκλειστικά αν τα έχει καταφέρει ή όχι, αλλά και οι συνέπειες…..


Όταν όμως τον απολογισμό έργου καλείται να τον κάνει ένας φορέας, μια τοπική αρχή και πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση τότε το θέμα είναι εξόχως σημαντικό και που θα πρέπει να τύχει και της προσοχής όλων των πολιτών…..


Αυτή την περίοδο λοιπόν τρέχει και δεν προλαβαίνει ο Αλογοσκούφης για να βάλει την τελευταία πινελιά  του προϋπολογισμού για το 2009 προκειμένου να τον καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή …..


Πέρα  όμως από τα  των οικονομικών, η κυβέρνηση έχει και έναν άλλο βραχνά …… Ένας βραχνάς που σχετίζεται με τα πρόστιμα που θα πέσουν ή όχι  στην πλάτη της από την Ε.Ε. …..


 


Δηλαδή τι στην πλάτη της κυβέρνησης …


Μήπως αυτή θα τα πληρώσει…..


Στην πλάτη όλων των Ελλήνων θα πέσουν τα πρόστιμα, αν δε συμμορφωθεί εγκαίρως η χώρα μας σε εκκρεμή ζητήματα που έχει σχετικά με την εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες και αποφάσεις για μια πληθώρα υποθέσεων, για τις οποίες  χρόνια αναζητείται λύση με …ευρωπαϊκές προδιαγραφές…..


Ένα θέμα είναι η Ολυμπιακή μας Αεροπορία, ένα άλλο πολύ πιο σοβαρό κατά την άποψή μου είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Περιβάλλον…..


Στις Βρυξέλλες μας έχουν βγάλει το όνομα, παρόλο που όλοι υποτίθεται πως ζούμε για ένα καθαρό κούτελο…..


Είμαστε από τις τελευταίες χώρες, αν όχι η τελευταία, πέρα από όλες τις άλλες μαύρες πρωτιές, και σε ότι αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική …..


Μπορεί οι 25 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίζουν και να νομοθετούν για σειρά σημαντικών ζητημάτων για όλες τις χώρες της Ενωμένης μας Ευρώπης, αλλά όταν καλούμαστε ως χώρα να εναρμονιστούμε με τις όποιες Κοινοτικές Οδηγίες, τότε από Ευρωπαίοι, το παίζουμε μόνο Έλληνες….


 Το λοιπόν σε λιγότερο από δυο μήνες το 2008 εκπνέει και εμείς ακόμη καλούμαστε να εφαρμόσουμε εκείνες τις οδηγίες και τα μέτρα που αφορούν το περιβάλλον και τη διαχείρισή του….. 


Η τελευταία παράταση που είχαμε πάρει για παράδειγμα για τα σκουπίδια μας λήγει στο τέλος του χρόνου….


Για τα σκουπίδια μας, που μέχρι τώρα το μόνο που κάνουμε είναι να τα μαζεύουμε και να τα θάβουμε, για να μη βλέπουμε τα μαύρα μας τα χάλια…..


Χρόνια κλείνουμε μάτια και αυτιά, ζητούμε εδώ και χρόνια παράταση στην παράταση για να βρούμε την ιδανική λύση στο πρόβλημά μας…..πάντοτε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές…..


Ενώ μέχρι να ξημερώσει αυτή η πολυπόθητη μέρα, συνεχίζουμε να δίνουμε  στο πρόβλημα των σκουπιδιών μας πρόσκαιρες λύσεις με ελληνικές φυσικά προδιαγραφές….


Χωματερές που στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ΧΥΤΑ και στη χειρότερη ΧΑΔΑ….


Δηλαδή τα σκουπίδια μας καταλήγουν είτε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, είτε σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων…..


 Η προθεσμία μάλιστα που έχει δοθεί εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας για να κλείσει όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές, όλους του σκουπιδότοπους που ρυπαίνουν και μολύνουν το Περιβάλλον, λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους….  


Και εμείς ακόμη αναζητούμε τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων μας….


Ενώ θα έπρεπε ήδη να κατασκευάζονται μονάδες αποκομιδής, διαλογής και  διαχείρισης απορριμμάτων και αξιοποίησης των υποπροϊόντων που μένουν…..


Θα έπρεπε να λειτουργούν συστήματα ανακύκλωσης, και όμως εμείς ακόμη πετάμε όλα τα σκουπίδια, οργανικά και ανόργανα, σ’ ένα κάδο…..αρκεί να τα βγάλουμε έξω από το σπίτι μας…..


 Και φυσικά δεν έχουμε ως χώρα, ως κυβέρνηση, ως τοπική αυτοδιοίκηση , ως πολίτες να κάνουμε τον απολογισμό μας μόνο στο τι κάναμε για το περιβάλλον και τα απορρίμματα, και που πήγαν ή δεν πήγαν ή γιατί ενδεχόμενα να χάθηκαν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια από τα ελληνικά ταμεία, αλλά και τι δεν κάναμε και που θα πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε στο τέλος και τα υπέρογκα ευρωπαϊκά πρόστιμα, που με το δίκιο τους μας “κοπανούν στο κεφάλι” οι Βρυξέλλες…  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button