“Πάντα θα υπάρχουν οι αδικημένοι της υπόθεσης….”

Αν σε κάτι που συμφωνούν όλοι οι Έλληνες, είναι η κακή οικονομία της χώρας και η απαισιοδοξία που έχουν για τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης για πολύ ακόμη…..

Αν σε κάτι που συμφωνούν όλοι οι Έλληνες,  είναι  η κακή οικονομία της χώρας και η απαισιοδοξία που έχουν  για τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης για πολύ ακόμη…..


Προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά δεινά το 2009 και αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπισή τους…..


Όμως το ζήτημα είναι πώς να θωρακιστούν, όταν οι πανοπλίες δεν επαρκούν για όλους…..;


Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης γίνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο…..


Παρατηρούμε μείωση της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας και το χειρότερο επακόλουθο που φέρνει η κρίση, κύμα απολύσεων….


Όλοι  επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας….


Δεν έχουν χρήματα για να δώσουν τονωτικές ενέσεις στην αγορά….


Και απλούστατα δεν έχουν, γιατί τα εξανέμισαν οι φούσκες του πλαστικού χρήματος….



όΩς χώρα και ως πολίτες βρισκόμαστε ασυζητητί σε δεινή οικονομική θέση και αναζητούμε λύσεις για να εξέλθουμε από το αδιέξοδο αυτό….


Ο καθένας με τις γνώσεις και τα μέσα που διαθέτει κινείται σε ατομικό επίπεδο, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει λύσεις στα προβλήματά του, γιατί αν επαναπαυθεί στις κινήσεις των συλλογικών φορέων θα περιμένει πολύ…..


Παραδείγματα μέσα από την ίδια τη ζωή επιβεβαιώνουν τον κανόνα της ζούγκλας που ισχύει και στους ανθρώπους, ότι δηλαδή ο καθένας κοιτά πρώτα να σώσει το τομάρι του…..


Και αφού το καταφέρει αυτό, τότε ως πολιτισμένο κατά τα άλλα όν ενδιαφέρεται και νοιάζεται και για το διπλανό του, για το κοινό συμφέρον, που σε τελική ανάλυση αφορά και το δικό του συμφέρον…..


Οι δαιδαλώδεις καταστάσεις οδηγούν σε παράταση της αγωνίας όλων όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα……


Οι λύσεις τις περισσότερες φορές είναι απλές, ωστόσο σκοντάφτουν σε συμφέροντα…..



όΚαι σκοντάφτουν σε συμφέροντα και πολιτικές επιλογές με τα αντίστοιχα πολιτικά κόστη, γιατί απλούστατα το δικό μου συμφέρον δε συμφωνεί με το δικό σου…..


Ή η δική μου λύση αντικρούει το δικό σου συμφέρον……


Όπως επίσης υπάρχει ασυμφωνία οικονομικών μεγεθών…


Το δύσκολο λοιπόν για να μείνουν όλοι οι πολίτες, απλοί εργαζόμενοι, αλλά και επιχειρηματίες, μικροί-μεσαίοι και μεγάλοι- είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που θα  εμπεριέχει εκείνα τα μέτρα που θα απαντούν στα προβλήματα όλων και θα ικανοποιούν εξίσου όλους…..


Αλλά αυτό φυσικά σπάνια επιτυγχάνεται γιατί η πίτα παραμένει ίδια, όμως οι πεινασμένοι συνεχώς αυξάνονται……


Και αυτό είναι και το πρόβλημα και της εκάστοτε κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την όποια πολιτική ιδεολογία αντιπροσωπεύουν…..


Οι δυσαρεστημένοι πάντοτε θα υπάρχουν…..


Το ερώτημα είναι αν θα είναι περισσότεροι, ή λιγότεροι…..



όΠροχθές μαζεύτηκαν όλοι οι παραγωγικοί φορείς του νομού και κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι για να καταλήξουν από κοινού σε κάποιες προτάσεις, που θα διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει, άμεσα προκειμένου να ανασάνει η αγορά της Ξάνθης…..


Να πέσει χρήμα και στις βιομηχανίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν κάτι και στους εργαζόμενους τους, έτσι ώστε να επέλθει  η πολυπόθητη ρευστότητα και να αρχίσει να κινείται  η αγορά……


Κάθισαν λοιπόν μαζί στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργοδοτών και εκπρόσωποι εργαζομένων για την αναζήτηση λύσεων που θα ικανοποιούν  και τις δυο πλευρές…..


Μπορεί αυτό να επιτευχθεί…..;


Μπορεί ναι, μπορεί όχι…..


Το βέβαιο είναι πως εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη πίεσης, θα πετύχουν περισσότερα, από εκείνους και αναφέρομαι στους εργαζόμενους, η φαρέτρα τους είναι σχεδόν άδεια…..



όΚαι είναι σχεδόν άδεια, γιατί τα μεγέθη της ανεργίας την έχουν αποδυναμώσει…..


Στο νόμο της αγοράς όταν η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους εργαζόμενους…..


Γιατί πίσω και έξω από κάθε επιχείρηση σχηματίζουν ουρά οι άνεργοι  για μια θέση κενή ή που ετοιμάζεται να αδειάσει……


Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος…….


Άρα για μια ακόμη φορά η αδικημένη πλευρά θα είναι αυτή των εκπροσώπων των εργαζομένων……


Παρόλο που  μια απλή λογική λέει, πως μόνο αν γεμίσει χρήματα το πορτοφόλι του κάθε μικρομεσαίου Έλληνα μισθωτού και συνταξιούχου, με γενναίες αυξήσεις και όχι με πενταροδεκάρες, τότε μόνο θα πέσει χρήμα στην αγορά και θα αρχίσει να ξεφεύγει από το υπό μηδενός ο τζίρος των καταστημάτων…..


Μια απλή λογική που την κάνει ο κάθε ένας, και όχι μόνο οι Κομμουνιστές, όπως ο συμπαθής στους δημοσιογράφους για την ευφράδεια  του λόγου του, Δημήτρης Φωτιάδης, νομαρχιακός σύμβουλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας…..               


Σχετικά Άρθρα

Back to top button