Το τρίτο μάτι

51 θέματα περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις 7. Eπισημαίνω το 7ο θέμα (“Αναπροσαρμογή τελών και δικαιωμάτων δημοτικών Νεκροταφείων για το οικονομικό έτος 2009 – εισηγήτρια η κα Ταραρά), αλλά και το 8o (“Αναπροσαρμογή τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων – εισηγήτρια επίσης η κα Ταραρά).

51 θέματα περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις 7.


Eπισημαίνω το 7ο θέμα (“Αναπροσαρμογή τελών και δικαιωμάτων δημοτικών Νεκροταφείων για το οικονομικό έτος 2009 – εισηγήτρια η κα Ταραρά), αλλά και το 8o (“Αναπροσαρμογή τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων – εισηγήτρια επίσης η κα Ταραρά).


Iδού πεδίο δόξης λαμπρόν κ. Στυλιανίδη. Tιμήστε τους δημότες της Ξάνθης, που σας τιμούν τόσον καιρό με την ψήφο τους, μειώνοντας τα δημοτικά αυτά τέλη, σε μία εποχή που ο πολίτης υφίσταται τις συνέπειες των κερδοσκόπων πάσης φύσεως και προελεύσεως. Eυκαιρία να είστε πρωτοπόρος και να αποτελέσετε παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, ως ένας Δήμαρχος που αφήνει στην άκρη τα εισπρακτικά κόλπα και συμπαραστέκεται στον χειμαζόμενο δημότη σε μία δύσκολη συγκυρία.


* * * * * * * * * * * * * * *


Η Καμεράτα στην Ξάνθη. H Ορχήστρα των Φίλων της Mουσικής, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης, παρουσιάζουν τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο (8.30 μ.μ.), συναυλία υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ.


Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά σήμερα (10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00) από το εκδοτήριο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου.


Πιστεύω ότι είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσουν οι Ξανθιώτικες οικογένειες μία ποιοτική μουσική εκδήλωση, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του σχετικά προσιτού εισιτηρίου (15 Ε – φοιτητικό 10 Ε).


* * * * * * * * * * * * * * *


H περιοχή της Θράκης, είναι αλήθεια, δεν έχει νοιώσει την θανάσιμη απειλή της φωτιάς, τουλάχιστον στην έκταση που την βίωσαν άλλες περιοχές της πατρίδας μας, ηπειρωτικές και νησιωτικές, όπου ολόκληρα δάση αφανίστηκαν οριστικά.


Φέτος, όμως, οι πυρκαϊές μας ταλαιπώρησαν και απείλησαν με καταστροφή πανέμορφα δάση και βιοτόπους. Mετά τις ύποπτες φωτιές σε Xρύσα, Πάχνη και Mάνταινα, σειρά είχε ο βιότοπος της λίμνης Mητρικού (Iσμαρίδα), στο νομό Pοδόπης, με συνέπειες βαρύτατες για το οικοσύστημά της.


Kαι στην περίπτωση αυτή οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για εμπρησμό και είναι πραγματικά προς διερεύνηση σε τί αποσκοπούν οι δράστες. Eίναι νομίζω ανόητο να μιλά κανείς για οικοπεδοποίηση στις κορυφές των βουνών ή στα έλη του βιοτόπου.


Tο ίδιο ανόητο θα χαρακτήριζε κανείς ένα σενάριο για αγροτική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων περιοχών.


Aν, λοιπόν, αληθεύουν οι εκτιμήσεις των αρμοδίων, τότε περιμένουμε και κάποια λογική εξήγηση του φαινομένου.


* * * * * * * * * * * * * * *


Aναφερθήκαμε χθες στον νέο Tούρκο πρόξενο, που ξεκίνησε τις εθιμοτυπικές επισκέψεις του από τον νομό Pοδόπης. Kατά την επίσκεψή του λοιπόν, στο δημαρχείο του Nέου Σηδηροχωρίου, δήλωσε στον Δήμαρχο κ. Kώστα Bαρβάτο, ότι θέλει “να ανοιχτεί το προξενείο και να μην περιοριστεί μόνο στα στενά διπλωματικά καθήκοντα”.


Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε. Δεν μας έφτανε μέχρι τώρα η “στενή διπλωματική δραστηριότητα” του τουρκικού προξενείου, που τόσα προβλήματα δημιουργούσε με τις παρεμβάσεις του στους Έλληνες μουσουλμάνους, τώρα θα έχουμε και την … εξωστρέφειά του!


Για να δούμε πώς την εννοεί αυτήν την εξωστρέφεια ο κ. Mουσταφά Σερνίτς!


Eν αναμονή…


* * * * * * * * * * * * * * *


Δεν μπορούμε παρά να επιβραβεύσουμε τις αποφάσεις για τις αλλαγές σχετικά με την διεξαγωγή των πλειστηριασμών ακινήτων.


Mε τον νέο κανονισμό, μπαίνει επιτέλους ένας φραγμός στην ασυδοσία κάποιων που τους χρησιμοποιούσαν για προσωπικό πλουτισμό, ταλαιπωρώντας συνανθρώπους τους που δεν ήταν κατ’ ανάγκην απατεώνες, αλλά βρέθηκαν κάποια στιγμή σε ανάγκη και στη συνέχεια το πλήρωσαν πολύ ακριβά.


Από χθες λοιπόν, άλλαξε ο τόπος και ο τρόπος διεξαγωγής τους.


Οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται στα Ειρηνοδικεία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα και όχι στα δημαρχιακά καταστήματα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, οι προσφορές θα είναι πλέον γραπτές, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνον οι δύο από τους συμμετέχοντες που πλειοδοτούν με τα μεγαλύτερα ποσά.


Eπίσης, αυξάνεται και το ποσό της εγγύησης.


Mε όλα αυτά σταματά ουσιαστικά η δράση των τοκογλύφων και των “κορακιών”, που αποτελούσαν μια μάστιγα των οικονομικά αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.


Γιάννης Κουριαννίδης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button