Θα πουν το ναι;

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό, για την εφαρμογή της Τροπολογίας για την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, αποτελεί η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό, για την εφαρμογή της Τροπολογίας για την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, αποτελεί  η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 


Η ανακοίνωση της υπογραφής της Τροπολογίας από τους τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς, Παυλόπουλο, Αλογοσκούφη, Πετραλιά και Κοντό, αποτέλεσε ταυτοχρόνως και εμμέσως πλην σαφώς και ανακοίνωση του κλεισίματος των δυο αυτών συνεταιριστικών εργοστασίων.


Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν πίσω, δεδομένου ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα τάσσονται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ και συναίνεσουν βάζοντας και αυτά ένα χέρι βοηθείας στην ταφόπλακα των δυο αυτών εργοστασίων. Αν τώρα, δεν υπάρξει η δική τους συναίνεση, αυτό θα σημάνει και την ακύρωση της Τροπολογίας;


Θα είναι άνευ ισχύος οι προτάσεις της επαγγελματικής αποκατάστασης των 130 εργαζομένων, που αναμένουν εδώ και μήνες μια ειλικρινής απάντηση, μια καθαρή λύση, χωρίς τα ήξεις -αφίξεις.


Βέβαια με μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος, θεωρείται δεδομένη η ψήφιση της σχετικής Τροπολογίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο.


 



Γενική Συνέλευση στη ΣΕΒΑΘ  


Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη ΣΕΒΑΘ, προκειμένου να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.


Στα χέρια του προεδρείου του Σωματείου αναμένεται επίσης να βρίσκεται και η Τροπολογία για την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων του εργοστασίου, το οποίο και θα μελετήσει τα όσα προτείνονται. 


Πάντως  η ηγεσία του Σωματείου της ΣΕΒΑΘ βλέπει καταρχήν θετικά την απορρόφηση των εργαζομένων σε φορείς των Δήμων και στην Περιφέρεια. Ο προβληματισμός τους έγκειται στο γραφειοκρατικό κομμάτι, που προβλέπεται χρονοβόρο, για την υλοποίηση των όποιων προτάσεων.


Βέβαια υπάρχει και εκείνη η μερίδα των εργαζομένων που δε συμφωνούν με την Τροπολογία του και επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων, προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του νομού.


Η σχετική ρύθμιση διασφαλίζει το δικό τους μόνο επαγγελματικό μέλλον, όχι όμως και τις 130 θέσεις εργασίας που χάνονται από το νομό Ξάνθης. 


 



Δυσοίωνες οι προβλέψεις


για την τοπική οικονομία


“Οι μέρες που διανύουμε φαίνεται πως είναι άσχημες. Δεν υπάρχει ρευστότητα και η αγορά στενάζει. Τα προβλήματα είναι ορατά και στο νομό μας. Η συρρίκνωση της οικονομίας μας θα συνεχιστεί. Και το 2009 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2008”, εκτιμά ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.


 



Ο μπασμάς ο μοναδικός


 πιστοποιημένος καπνός στην Ε.Ε.


Θετικό διαγράφεται το μέλλον του καπνού, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Κοντό, για την περιοχή μας. 


Και ειδικότερα για την ποικιλία μπασμά, η τιμή του οποίου αυξάνεται χρονιά με τη χρονιά, ενώ η ζήτησή του από τις αγορές του Εξωτερικού είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο καπνό στην Ε.Ε. και όχι μόνο.


Άρα οι καπνοπαραγωγοί της ορεινής κυρίως περιοχής του νομού δε θα πρέπει να ανησυχούν πολύ, δεδομένου και του ότι οι επιδοτήσεις στον καπνό θα συνεχιστούν έως και το 2013, όπως γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων.


 



Αρχές του 2009 θα δοθεί  στους παραγωγούς


Οι τελικές πινελιές μπαίνουν στο Διαλογητήριο-Ψυγεία της ΕΑΣ Ξάνθης, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο για εγκαίνια στο επόμενο δεκαήμερο. Τη λειτουργία του περιμένουν πως και πως οι καλλιεργητές ακτινιδίων, αλλά και άλλων δυναμικών καλλιεργειών, όπως είναι τα ρόδια. 


Να σημειωθεί πως η επένδυση αυτής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης, κόστισε 4 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία το 70 % ήταν η επιδότηση και το 30% η ίδια συμμετοχή.


Όταν θα ξεκινήσει τη λειτουργία το Διαλογητήριο της ΕΑΣ, προβλέπεται ότι θα μπορεί να δέχεται 3,5 εκατομμύρια κιλά παραγόμενων προϊόντων, για διαλογή και φύλαξη στα ψυγεία.


 



Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας


στην Ξάνθη


Δύσκολες στιγμές ζουν οι οικοδόμοι του νομού Ξάνθης, καθώς καθημερινά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, μετά τη σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό.


Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η εξασφάλιση μεροκάματου στις οικοδομές και ιδίως για τους τεχνίτες που βρίσκονται σε κάποια ηλικία. 


Η ανεργία στο χώρο της οικοδομή αγγίζει κατά πολλούς το 80%. Κάτι που ίσως να επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπου μιλούν για μείωση έως και 60% των πωλήσεων, μετά την έκρηξη οικοδομών τα προηγούμενα χρόνια λόγω και των φοιτητών.


Εκτιμάται ότι 2.500 διαμερίσματα παραμένουν απούλητα στην Ξάνθη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μείωση των τιμών κατά 5%-10%.     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button