Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Αλέξανδρο Κοντό το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ουσιαστικό και χρήσιμο εργαλείο για όλους τους αγρότες…..

Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Αλέξανδρο Κοντό το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ουσιαστικό και χρήσιμο εργαλείο για όλους τους αγρότες…..


Για τους παραδοσιακούς αγρότες, δηλαδή για εκείνους που έχουν γίνει ένα με τη γη, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και για τους νέους αγρότες….


Για τα νέα παιδιά που αποφασίζουν, να ασχολήθουν με τη γεωργία, δίνοντας έτσι διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας …


Όπως και να έχει το θέμα το αρμόδιο υπουργείο αφουγκραζόμενο τα προβλήματα και τις ανησυχίες των αγροτών και θέλοντας να στηρίξουν και να δώσουν νέες προοπτικές στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί τη βάση της οικονομίας μιας χώρας, προχωρά σε μια σειρά μέτρων και θεσμών, όπως τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης….   


Ένας νέος θεσμός που επεκτείνεται σταδιακά σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας, όπως και στο νομό Ξάνθης από το περασμένο Σάββατο…..


 Στο χώρο του ΚΕΓΕ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης, θα συστεγάζεται και το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Ξάνθης , στο οποίο θα μπορούν να προσέρχονται οι αγρότες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε ότι αφορά τις καλλιέργειες τους, αλλά και σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων…..


Εκεί θα τους περιμένουν καταρτισμένοι γεωτεχνικοί υπάλληλοι, όπου θα τους παρέχουν βοήθεια σε ζητήματα τόσο τεχνικά και τεχνολογικά, όσο και σε θέματα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, λύνοντάς τους κάθε τυχόν απορία που έχουν…


Το πιο σημαντικό ατού του Κέντρου Πληροφόρησης των Αγροτών είναι πως οι γεωπόνοι και κτηνίατροι, δε θα είναι υπάλληλοι που θα δέχονται τους αγρότες στα γραφεία τους και μόνο, αλλά θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό των γεωργών και των κτηνοτρόφων….


Θα πηγαίνουν στα χωράφια για να παρακολουθούν την ανάπτυξη των καλλιεργειών, θα δίνουν οδηγίες για τη λελογισμένη  χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, θα τους βοηθούν δίδοντάς τους τις σωστές κατευθύνσεις και οδηγίες αναφορικά με τη συλλογή, τυποποίηση, προώθηση και διάθεση των αγροτικών τους προϊόντων  στην αγορά…..  


 Γενικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί κυρίως τους νέους αγρότες να αξιοποιήσουν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το νέο θεσμό, ως ένα σύγχρονο  εργαλείο που θα τους βοηθήσει αποτελεσματικά στο να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν στον πρωτογενή αγροτικό τομέα…..


Να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, ενισχύοντας έτσι και το αγροτικό εισόδημα, που τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται διαρκώς…..


Με την κατάλληλη επιστημονική  βοήθεια των γεωτεχνικών, οι οποίοι θα βρίσκονται δίπλα στον αγρότη, εφαρμόζοντας την στην πράξη, θα μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής των καλλιεργειών τους, να πετύχουν καλύτερες τιμές, να γίνουν πιο ανταγωνιστικά των προϊόντα τους και άρα  να είναι πιο εύκολη η διάθεση των αγροτικών τους προϊόντων, επίσης μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούν να στρέφονται σε νέες καλλιέργειες που θα είναι πιο συμφέρουσες και αποδοτικότερες…


 Γενικά τα Τοπικά Αγροτικά Κέντρα Ανάπτυξης καλούνται να βγάλουν τους αγρότες από το οικονομικό αδιέξοδο και μαρασμό που βρίσκονται, δίνοντάς τους τα επιστημονικά τους φώτα και την τεχνογνωσία για τις σύγχρονες μεθόδους καλλιεργειών, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του Περιβάλλοντος, μέσω των οδηγιών που θα δίνουν για ορθή χρήση των υδάτινων πόρων….  


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φέρεται αποφασισμένο να παράσχει κάθε στήριξη στα Κέντρα αυτά…..


Ήδη έχει προχωρήσει  στην πρόσληψη 250 γεωτεχνικών και ακολουθούν σύντομα άλλες 150 προσλήψεις και στην πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων ο αριθμός τους θα ανέλθει στους 650 γεωτεχνικούς…….


Το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα από το αρμόδιο υπουργείο έχει γίνει ….


Τώρα τη σκυτάλη θα πρέπει να πάρουν οι ίδιοι οι αγρότες αξιοποιώντας στο έπακρο το εργαλείο αυτό για την ουσιαστική τους ενημέρωση, μέσα από την οποία θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, αναβαθμίζοντας τον και καθιστώντας τον πιο ανταγωνιστικό…… 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button