Διχογνωμία των αιρετών της Τ.Α. για τα επόμενα βήματα

Το ετήσιο τακτικό της Συνέδριο πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Κυριακής σε γνωστό ξενοδοχείο της Ξάνθης η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, προκειμένου μεταξύ άλλων να καταλήξει και στην πρόταση που θα παρουσιάσει ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ τον ερχόμενο Νοέμβριο για τον Καποδίστρια ΙΙ.

  Το ετήσιο τακτικό της  Συνέδριο πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Κυριακής σε γνωστό ξενοδοχείο της Ξάνθης η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, προκειμένου μεταξύ άλλων να καταλήξει και στην πρόταση που θα παρουσιάσει ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ τον ερχόμενο Νοέμβριο για τον Καποδίστρια ΙΙ. 


  Στη συνάντηση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων και  ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης και ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, οι οποίοι κατά τους χαιρετισμούς τους επεσήμαναν την αναγκαιότητα της εξασφάλισης θεσμοθετημένων αυτοτελών πόρων και αρμοδιοτήτων ενώ η χωροθέτηση των νέων δήμων να γίνει πρώτιστα με αναπτυξιακά κριτήρια.


Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση μέχρι αργά το μεσημέρι ήταν η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τα τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα της Τ.Α. που έχουν να κάνουν με θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα,  και ο οικονομικός απολογισμός της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης για τα έτη 2006, 2007 και μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2008. 


  Στη συζήτηση των θεμάτων  η οποία έγινε μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και με αρκετή ένταση όταν κυριάρχησε η συζήτηση για τον Καποδίστρια ΙΙ, οι αιρετοί αφού άκουσαν το εισηγητές έκαναν τις τοποθετήσεις τους.


Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα της Νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αυτό που κυριάρχησε και το έναυσμα για να ξεκινήσει ένας διεξοδικός διάλογος αποτέλεσε η εισήγηση του προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης και δημάρχου Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος αφού έκανε μια ιστορική αναφορικά με τα βήματα που ακολούθησε ως Τ.Α., για το θέμα, εστιάστηκε στη συνέχεια στην περίπτωση του νομού Ξάνθης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της  πλειοψηφίας των μελών της ΤΕΔΚ ότι ο Καποδίστριας ΙΙ είναι ένα ώριμο θεσμικό αίτημα για συνενώσεις ΟΤΑ με στόχο την ισχυροποίηση στο πλαίσιο  της συνολικής Μεταρρύθμισης  του Κράτους που θα περιλαμβάνει Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και Περιφερειάρχη καθώς επίσης με τις προϋποθέσεις και τους όρους που αποφασίσθηκαν στα  προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ.


Παρουσίασε την πρόταση της ΤΕΔΚ, η οποία μεταξύ άλλων τονίζει  ότι ο αριθμός των νέων ΟΤΑ που θα προκύψει θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 4 νέους δήμους. Και προτείνει το άνοιγμα του εσωτερικού διαλόγου για τον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων.


Για αυτό και ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε όλους τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις τους, όπου στη συνέχεια το ΔΣ της ΤΕΔΚ με την επιστημονική υποστήριξη των Συμβούλων Ανάπτυξης να τις επεξεργαστεί άμεσα.


Τους κάλεσε όλους σε ένα γόνιμο διάλογο προκειμένου να συνδιαμορφώσουν από κοινού την τελική τους πρόταση, ώστε να μην αιφνιδιασθούν από κανέναν. Τέλος επεσήμανε πως θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς στην επόμενη φάση ο διάλογος θα βαθύνει έχοντας πλέον μπροστά τους και τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αρχές Νοεμβρίου.


Από την πλευρά τους ο Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, και τα άλλα δυο μέλη της ΤΕΔΚ, Βασίλης Τσολακίδης και Κεχαγιά Σαλή  εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση του Προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει μείνει προς το παρόν μόνο στις υποσχέσεις και δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία επίσημη γραφή, τίποτε απτό και συγκεκριμένο.


Τέλος κατέθεσαν και τις δικές τους προτάσεις.


Μεταξύ των οποίων να μη γίνει κανένας διάλογος, εσωτερικός ή εξωτερικός ή άλλος αν δεν τηρηθούν οι σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων που αφορούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και αν δεν υπάρξει Σχέδιο Νόμου ή Προγράμματος από το Υπ.  Εσωτερικών σχετικά με τη μεταρρύθμιση και αν η μεταρρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνει και την εκλογή αιρετού Περιφερειάρχη.


Επίσης ζήτησαν από το Συνέδριο της ΤΕΔΚ να υπάρξει απόφαση που να καταδικάζει τις προτάσεις του Ι.Τ.Α και τέλος να μη γίνει καμιά συζήτηση για το χωροταξικό αν δεν προηγηθούν οι αποφάσεις του προσεχούς Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στα τέλη Νοεμβρίου.        


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button