Συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί

Συνεδρίασαν χθες βράδυ τα διοικητικά συμβούλια του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και της ΕΛΜΕ Ξάνθης προκειμένου να συντονίσουν τις από κοινού δράσεις τους ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής απεργίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Οκτωβρίου.

   Συνεδρίασαν χθες βράδυ τα διοικητικά συμβούλια του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και της ΕΛΜΕ Ξάνθης προκειμένου να συντονίσουν τις από κοινού δράσεις τους ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής απεργίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Οκτωβρίου.


   Με κοινές πρωτοβουλίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ επιζητούν να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση εκφράζοντας την αντίθεσή της στα επιχειρούμενα αντιασφαλιστικά και αντιεργασικά μέτρα και διεκδικώντας την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. 


   Η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών της χώρας είναι μεγάλη καθώς βλέπουν τις δαπάνες για την παιδεία να μειώνονται και να φτάνουν στο 3,12 του ΑΕΠ, ενώ αντιθέτως να δίνονται χρήματα σε κάποια υπουργεία, όπως αυτό της Δικαιοσύνης προκειμένου να ικανοποιηθούν πλουσιοπάροχα τα οικονομικά αιτήματα των δικαστικών.


   Μάλιστα για τον καλύτερο συντονισμό της κινητοποίησης των δασκάλων, αλλά και την ενημέρωσή τους για τα αιτήματα, θεσμικά και οικονομικά και τις διεκδικήσεις της επικείμενης απεργίας τους, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ξάνθη και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Μπράτης.


  Χθες οι Σύλλογοι των δασκάλων και των καθηγητών της Ξάνθης αναμένονταν να αποφασίσουν για δυναμική συμμετοχή στην πρώτη απεργιακή τους κινητοποίηση για τη νέα σχολική χρονιά με την πραγματοποίηση Συλλαλητηρίου το πρωί της 21 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα απεργήσουν και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους είναι ο πρώτος μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού να ανέρχεται στα 1400 ευρώ, την ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών μέτρων όπου αυξάνονται οι εισφορές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την λήψη μέτρων για την ακρίβεια, ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους στον αποκλεισμό 60000 νηπίων από τα δημόσια νηπιαγωγεία, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών με την αύξηση του ωραρίου εργασίας, στην υποβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη διεύρυνση των εναλλακτικών μορφών εργασίας με τους ωρομίσθιους και τα προγράμματα stage, καθώς και στην επικείμενη αναγνώριση των Κολλεγίων. 


  Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικός στόχος των εκπαιδευτικών ήταν να υπάρξει ένα τοπικό συλλαλητήριο όλων των δασκάλων και καθηγητών σε περιφερειακό επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς κάθε σύλλογος έκρινε σωστό να συμμετάσχει από κοινού στην απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων της χώρας, δηλαδή μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.


  Όσο για το τι θα επακολουθήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Ντούμο “από εκεί και πέρα κρίνοντας και εκτιμώντας την κατάσταση θα υπάρξει νέα κίνηση από τη ΔΟΕ προς τους τοπικούς Συλλόγους για να υπάρξει ολομέλεια προέδρων και να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του κλάδου”


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button