Τριάντα συμβόλαια μεταξύ Δημοσίου – Μονής Βατοπαιδίου δημοσιοποίησε το ΠΑΣΟΚ

Τα 31 συμβόλαια με τα οποία μεταβιβάστηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου 260 ακίνητα του Δημοσίου σε αντάλλαγμα προς τη λίμνη Βιστωνίδα έλαβε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και δημοσιοποίησε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι από τα έγγραφα δίνεται η εικόνα «ενός όργιου λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας» και ζητώντας να καταθέσουν στη Βουλή οι επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.












 



Τα 31 συμβόλαια με τα οποία μεταβιβάστηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου 260 ακίνητα του Δημοσίου σε αντάλλαγμα προς τη λίμνη Βιστωνίδα έλαβε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και δημοσιοποίησε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι από τα έγγραφα δίνεται η εικόνα «ενός όργιου λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας» και ζητώντας να καταθέσουν στη Βουλή οι επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.


Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει τα συμβόλαια στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το κόμμα ζήτησε διά της νομικής οδού και έλαβε 31 συμβόλαια από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.


Στα 31 συμβόλαια που δόθηκαν από την ΚΕΔ περιγράφονται τα 260 ακίνητα που παραχωρήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στη Μονή Βατοπαιδίου στις εξής περιοχές: Καρδιά, Ν.Ραιδεστός, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, Νέοι Επιβάτες, Τριγλία, Ουρανόπολη, Σωζόπολη, Ν.Καλλικράτεια, Ν.Αγχίαλο Θεσ/κης, Τρίλοφος, Γοργορύγι Τρικάλων, Βλαχάβα Τρικάλων, Μίκρα Θεσ/κης, Βεγορίτιδα Ν.Πέλλας, Ξηροπόταμος Χαλκιδικής, Αμουλιανή Χαλκιδικής, Κάριανη Ουρανόπολης, Ν.Πέραμος Καβάλας, Ν.Ηρακλείτσα Καβάλας, Λαύριο, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Ακροπόταμος Καβάλας, Ολυμπιακό Χωριό, Τρίγλια Χαλκιδικής, Ν.Πλάγια Χαλκιδικής και Νέα Κρήνη Καλαμαριάς.


Όπως σημειώνεται, πολλά εξ αυτών επεστράφησαν από την Μονή πίσω στο Ελληνικό Δημόσιο και στη θέση τους δόθηκαν άλλα.


Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει: «Οι ανταλλαγές, οι επιστροφές, οι ακυρώσεις κ.λ.π. γίνονται με καταπλήσσουσα ευκολία, σαν να πρόκειται για εκθέματα εμπορικού καταστήματος και όχι για ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Προκειμένου να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί και οι μεθοδεύσεις, προέβησαν ακόμη και σε κατατμήσεις επί της ουσίας ή επί ιδανικών μεριδίων, τόσο της δήθεν ιδιοκτησίας της Μονής (λίμνη Βισθωνίδα), όσο και των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν προηγούμενο. Δίνουν την εικόνα ενός όργιου λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό προς αυτήν. Το ζητούμενο ήταν μόνο η εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων και όχι του Ελληνικού Δημοσίου».


Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ.Κακλαμάνης, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Πετσάλνικος ζήτησαν να κληθούν σε ακρόαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, Π.Παπαγεωργίου και Κ. Γκράτζιος.


Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Απ.Σταύρου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι είναι «αναμφισβήτητη η μεθόδευση από διεφθαρμένους αξιωματούχους και λειτουργούς της διασπάθισης και διαρπαγής δημόσιας περιουσίας τεράστιας αξίας, που παραχωρήθηκε στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό υποτιμήθηκαν τα ακίνητα του Δημοσίου σε τόσο χαμηλό επίπεδο από την ΚΕΔ με τη χρησιμοποίηση των ‘υπηρεσιών’ ορκωτών εκτιμητών ειδικώς προσληφθέντων, ώστε να προσεγγίσει τα υπερτιμηθέντα αναλόγως από του ίδιους ανταλλάγματα της Μονής, τα οποία μάλιστα δεν ανήκαν σε αυτή».


Το αίτημά τους έγινε εν μέρει δεκτό, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, σε προσεχή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών θα προσέλθει ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ.Γκράτζιος.


Να σημειωθεί πως ανάλογο αίτημα υπέβαλαν στον κ. Σταύρου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλης και του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.


Τα επίμαχα συμβόλαια


Στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ντ.Ρόβλια, Μ.Καρχιμάκη, Γ.Δριβελέγκα, Μ.Μπόλαρη, Χρ.Αράπογλου, Γ.Πεταλωτή, Μ.Τιμοσίδη, Γ.Ντόλιου, Χρ.Αηδόνη και Θ.Τζάκρη γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα συμβόλαια.


Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι:


«1. Με τα συμβόλαια 2195/21-12-05 και 2196/21-12-05, ανταλλάσσονται 73 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου με τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.

2. Με το συμβόλαιο 2335/12-4-06 επιστρέφονται από τη Μονή 18 από τα προηγούμενα ακίνητα για να της παραχωρηθούν 20 άλλα ακίνητα του Δημοσίου.

3. Με τα συμβόλαια 2800, 2801, 2802/26-4-07 και 3076/27-3-08 ανταλλάσσονται 121 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου με χιλιοστά εξ αδιαιρέτου της λίμνης Βιστωνίδας, δηλ. του λιμναίου τμήματος (νερό).

4. Τα συμβόλαια 2816/9-5-07, 2822/22-5-07 και 2824/22-5-07 ακυρώθηκαν μεταγενέστερα γιατί τα ακίνητα που μεταβίβασε το Δημόσιο στη Μονή δεν του ανήκαν.

5. Στο συμβόλαιο 2823/22-5-07 το ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου (8.608.430 τ.μ. στην Ουρανόπολη Χαλκιδικής) αποτιμάται σε 1.107.044 ευρώ, ενώ η αρμόδια ΔΟΥ το εκτιμά σε 8.470.695 ευρώ.

6. Στο συμβόλαιο 3191/17-7-07 το ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου (2.517.275 τ.μ. στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα) αποτιμάται σε 1.111.378 ευρώ, ενώ η αρμόδια ΔΟΥ το εκτιμά σε 11.755.965 ευρώ.

7. Με το συμβόλαιο 2875/13-7-07 η Μονή επιστρέφει στο Δημόσιο 94 ακίνητα που είχε πάρει με προηγούμενα συμβόλαια, για να της μεταβιβαστεί το 74,95% εξ αδιαιρέτου των Οικοδομικών Τετραγώνων 1 και 2 του Ολυμπιακού Χωριού, με 6 και 7 αντίστοιχα κτίρια στο καθένα.


8. Με το συμβόλαιο 2883/20-7-07 η Μονή επιστρέφει στο Δημόσιο ένα άλλο ακίνητο, που είχε πάρει με προηγούμενο συμβόλαιο, για να της μεταβιβαστεί το υπόλοιπο ποσοστό των 25,05% εξ αδιαιρέτου των 13 κτιρίων στα Οικοδομικά Τετράγωνα 1 και 2 του Ολυμπιακού Χωριού.


9. Η λίμνη Βιστωνίδας και η λίμνη Νταλιάνης (δηλαδή το λιμναίο τμήμα τους) χαρακτηρίζονται ως ακίνητα και συμμετέχουν στο μεγαλύτερο μέρος των ανταλλαγών.

10. Η αξία του συνόλου της λίμνης Βιστωνίδας και Νταλιάνη, δηλ. το λιμναίο μόνο τμήμα τους, (48.000 τ.μ.), εκτιμάται στα συμβόλαια σε 46.860.000 ευρώ, δηλαδή 976 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο».


Ρουσόπουλος: Στη Δικαιοσύνη


Για τις εξελίξεις στην υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


«Οποιοσδήποτε έχει να καταγγείλει το οτιδήποτε επιλήψιμο ας πάει στον εισαγγελέα» δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τα όσα ακούστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή περί συνάντησης του ηγουμένου της Μονής με τον ίδιο και τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα.


ΠΑΣΟΚ: Στη Βουλή ο φάκελος


Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Το θέμα δεν είναι να (το) πάμε εμείς στη δικαιοσύνη, αλλά να πάει ο φάκελος του Βατοπαιδίου στη Βουλή».


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει μία προσπάθεια παρακώλυσης της διαβίβασης φακέλου, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο φάκελος τελικά θα φθάσει στο Σώμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button