Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Κάθε φορά που ξεκινά μια σχολική χρονιά η προσοχή μας εστιάζεται περισσότερο στην ετοιμασία του σχολείου- βάψιμο, καθαριότητα, απαραίτητες επιδιορθώσεις κλπ.- καθώς και το αν όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται στις θέσεις τους …. Όπως επίσης αν έχουν έρθει στην ώρα τους όλα τα βιβλία για να διανεμηθούν στους μαθητές …..

Κάθε φορά που ξεκινά μια σχολική χρονιά  η προσοχή μας εστιάζεται περισσότερο στην ετοιμασία του σχολείου- βάψιμο, καθαριότητα, απαραίτητες επιδιορθώσεις κλπ.- καθώς και το αν όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται στις θέσεις τους ….


Όπως επίσης αν έχουν έρθει στην ώρα τους όλα τα βιβλία για να διανεμηθούν στους μαθητές …..


Ως γονείς όμως ξεχνάμε και ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι του σχολείου, που όσο και αν προσπαθούμε να το αποφύγει το παιδί μας δεν τα καταφέρνουμε….


Το κομμάτι αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διατροφή του και κατ’ επέκταση με την ανάπτυξη και την υγεία του….


Και αναφέρομαι φυσικά στα σχολικά κυλικεία….


Αλήθεια τι γίνεται με τα σχολικά κυλικεία…..;


Ποιος φέρει την ευθύνη για αυτά…..;


Έγινε ο απαραίτητος έλεγχός τους από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες…..;


Και κάθε πότε πρέπει να γίνεται αυτός ο έλεγχος…..;


Μήπως ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς….;


 



Έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των διατάξεων των υπουργείων Υγείας και Παιδείας….;


Κάθε χρόνο βγαίνουν οδηγίες με το τι προϊόντα θα πρέπει να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία ….


Και όμως κάθε χρόνο οι μαθητές προμηθεύονται από αυτά αρκετά από εκείνα τα είδη που απαγορεύονται…..


Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται πλήρης καταστρατήγηση των σχετικών κανονισμών από τους υπευθύνους των σχολικών κυλικείων….


Τα προϊόντα που επιτρέπονται να πωλούνται σε αυτά καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας κα Παιδείας….   


 



Μάλιστα τα συναρμόδια υπουργεία σε μια προσπάθεια να στρέψουν τα διαιτητικά ενδιαφέροντα των νέων στη μεσογειακή διατροφή και στην κατανάλωση πιο υγιεινών προϊόντων απαγόρευσε  στα κυλικεία των σχολείων να διαθέτουν προς πώληση διατηρημένα προϊόντα, όπως γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, εξαιτίας των διάφορων συντηρητικών που περιέχουν….


Επίσης τα απαγόρεψαν, γιατί η αλόγιστη χρήση αυτών των προϊόντων είναι μια από τις παραμέτρους που οδηγούν στην παχυσαρκία…Κόκκινη κάρτα λοιπόν στα διατηρημένα προϊόντα, αλλά και στα αλλαντικά και αναψυκτικά….


Παρόλα αυτά όμως οι μαθητές συνεχίζουν να τρώνε τις απαγορευμένες για αυτούς “λιχουδιές” κατά τη διάρκεια των σχολικών διαλλειμάτων …


 



Εντάξει, αυτό δε σημαίνει ότι τα προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο από το κυλικείο του σχολείου τους… 


Μπορεί να τα παίρνουν από το σπίτι ή από κάποιο περίπτερο….


Το ερώτημα όμως παραμένει , τι γίνεται τώρα στα κυλικεία με την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους ….; 


Έχει γίνει ο έλεγχος από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του νομού εάν τηρούν τις σχετικές διατάξεις των συναρμοδίων υπουργείων και πωλούν στους μαθητές προϊόντα μόνο του γνωστού καταλόγου που αποφασίσθηκε από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας….


Και όσο για τον επιτρεπόμενο κατάλογο-προς ενημέρωση γονέων και μαθητών περιλαμβάνει : σάντουιτς  και τοστ με τυριά ελληνικής παραγωγής και εποχιακά λαχανικά, ψωμί τύπου 90%, αλλά και πολυτελείας σε συσκευασία, κουλούρι σύμμεικτο, σταφιδόψωμο, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή όποιες άλλες προσμίξεις, φρούτα της εποχής τυλιγμένα σε σελοφάν, φυσικός χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη….


Επίσης ο κατάλογος περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς σε συσκευασία, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, τσάι, αφεψήματα κα καφέ μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου…..


Ενώ απαγορεύεται αυστηρά να πωλούνται  άλλα είδη….


 



Βέβαια είναι γεγονός ότι καταστρατηγείται αυτός ο κατάλογος και άρα αι οι γονείς  δε θα πρέπει να εφησυχάζουν….


Κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος των σχολικών κυλικείων από τις υγειονομικές υπηρεσίες και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες…..


Όπως επίσης είναι ευθύνη και χρέος των ίδιων των γονέων να μάθουν από νωρίς στα παιδιά τους να διατρέφονται σωστά και υγιεινά…


Και να μην καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις λόγω φόρτου εργασίας και περιορισμένου χρόνου…. “καμάρι μου δεν πρόλαβα  να σου ετοιμάσω σάντουιτς …πάρε δυο ευρώ να αγοράσεις κάτι από το κυλικείο του σχολείου σου να φας….”, λέμε στο παιδί μας και….καθαρίσαμε….


Μόνο που έτσι δεν προστατεύουμε ούτε το παιδί μας, ούτε του μαθαίνουμε τη σωστή διατροφή…


Η οποία και είναι ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button