1O31 ασφαλιστήρια συμβόλαια αξίας 15 εκατ. Δολάρια αναζητούν………..δικαιούχους

Μια κυριολεκτικά απίστευτη ιστορία που εξελίχτηκε πριν από 113 χρόνια παρέμεινε άγνωστη και θαμμένη . Θαμμένη μαζί με τον πόνο , την δυστυχία, τις πορείες θανάτου , τον διωγμό, τα ερείπια.

   Μια κυριολεκτικά απίστευτη ιστορία που εξελίχτηκε πριν από 113 χρόνια παρέμεινε άγνωστη και θαμμένη . Θαμμένη μαζί με τον πόνο , την δυστυχία, τις πορείες θανάτου , τον διωγμό, τα ερείπια. 


   Η ιδιαίτερη σημαντική αυτή είσοδο των τελευταίων ημερών, δυστυχώς πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. 


1.031 ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1895εώς το 1914 από έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Θράκη και άλλες περιοχές της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , αναζητούν τους νόμιμους δικαιούχους των.


   Όπως γράφει ο καθηγητής Φάνης Μαλκίδης , το θέμα ξεκίνησε από τον Αρμένιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν ο οποίος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρίες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους, και πέτυχε μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό πόσο των 53 εκατομμυρίων δολαρίων, υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης , της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Η ανακάλυψη αυτή απέκτησε  ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθούν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους. 


   Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές . Η ύπαρξη επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου οι οποίες ανέφερε την σύναψη τριών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε εταιρίες στην Βιέννη , στην Αγκυρα και στην Νέα Υόρκη με τελικό δικαιούχο την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η εύρεση του συμβολαίου του ιατρού από το Αιδίνιο Νικόλαου Τσιουμπάκη, ήταν δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για την συνέχεια .


    Συνέχεια η οποία πράγματι δικαίωσε την προσπάθεια αυτών που αναζητούν την αλήθεια και τα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας με την ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρίας των HΠΑ New York life Insurance Co.


   Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τους Έλληνες δικαιούχους απογόνους . Το συνολικό ποσό εκτιμάται από την εταιρία στα 12 με 15 εκατ. δολάρια και αφορά 1.031 συμβόλαια θυμάτων τα οποία είχαν κάνει οι Έλληνες πριν το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανακάλυψε στα αρχεία της, μετά από σχετική έρευνα σε αρχεία που αφορούσε Αρμένιους. Η σημαντική αυτή είδηση από New York life insurance CO αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη , αφού είναι ουσιαστικά μια ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας . 


   Η εταιρία σε ανακοίνωση της αναφέρει <<Διάφορες αναφορές και άλλες πηγές δείχνουν ότι πολλά άτομα ελληνικής καταγωγής που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος εκτοπίστηκαν ή αφανίστηκαν κατά την περίοδο από το 1915 έως το 1923.>>


   Το μείζον θέμα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων που θα πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία που έχει διαπράξει το μαζικό έγκλημα , τη γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στην συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας. 


  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι κληρονόμοι και δικαιούχοι των ασφαλισμένων και να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 28/2/2009


   Για περισσότερες πληροφορίες και κατάλογο των ονομάτων στο


www.greekinsuranceclaims.com


Ρωμανίδης Θεόδωρος 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button